Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ανάποδος Κόσμος / Μια «καθαρή» Αυστρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Μια «καθαρή» Αυστρία

Η νέα κυβέρνηση της Αυστρίας «θα προστατεύσει τόσο το κλίμα όσο και τα σύνορα» διακήρυξε ο δεξιός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παρουσιάζοντας το «ντιλ» της συγκυβέρνησης με τους Πράσινους, όμως, πριν συμπληρώσει δυο εβδομάδες ζωής η νέα κυβέρνηση, η πολιτική ζωή της χώρας δοκιμάζεται από την περίεργη αντίληψη περί «καθαρότητας» που έχουν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, καθώς και η Ακροδεξιά εντός και εκτός του Λαϊκού Κόμματος του Κουρτς.

Οι ακροδεξιοί πρώην κυβερνητικοί εταίροι του Κουρτς, το Κόμμα των Ελευθέρων (FPOe) του ατιμασμένου από το σκάνδαλο διαπλοκής με τη Ρωσία Χανς Κρίστιαν Στράχε, ξεσπάθωσαν εναντίον της υπουργού Δικαιοσύνης Άλμα Ζάντιτς, η οποία ανήκει στους Πράσινους και είναι βοσνιακής καταγωγής. Η Ζάντιτς ήταν δέκα ετών όταν η οικογένειά της έφυγε από την εμπόλεμη Βοσνία και βρήκε καταφύγιο στην Αυστρία.

Η προσφυγοπούλα, που δεν ήξερε ούτε μια λέξη γερμανικά όταν πάτησε το πόδι της στην Αυστρία, σπούδασε νομικά στη Βιέννη και στη Νέα Υόρκη, εργάστηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκολαβία και σε διεθνές δικηγορικό γραφείο. Στα 35 της αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα ενσωμάτωσης και ταυτόχρονα διάψευσης των ακροδεξιών κραυγών περί «αλλοίωσης του ευρωπαϊκού πολιτισμού» από πρόσφυγες, μουσουλμάνους κ.λπ.

Η Ζάντις στοχοποιήθηκε από ακροδεξιά τρολ στα κοινωνικά δίκτυα ως μια «εγκληματίας μουσουλμάνα που έγινε υπουργός», ως «προάγγελος της Σαρία» και δέχθηκε απειλές για τη ζωή της. Τη ρατσιστική προπαγάνδα αναπαρήγαγαν ηγετικά στελέχη των πρώην εταίρων του Κουρτς ενώ ο ίδιος καταδίκασε τις επιθέσεις και κήρυξε... πανστρατιά εναντίον του διαδικτυακού μίσους, «είτε προέρχεται από την Αριστερά, είτε από τους Ισλαμιστές, είτε από τη Δεξιά».

Βέβαια, ουδείς πολιτικός από την Αριστερά απείλησε τη Ζάντιτς, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια για τον δεξιό καγκελάριο και πρωτεργάτη των αντιμεταναστευτικών τειχών στην Ευρώπη, που χαϊδεύει την ακροδεξιά συνιστώσα του κόμματός του. Ο καγκελάριος έκανε ακόμα ένα... λαθάκι όταν είπε ότι η υπουργός του έχει καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα, για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι εκτιμά την πολιτικό των Πρασίνων και θεωρεί πως έχει τα κατάλληλα προσόντα.

Προφανώς ο Κουρτς αναφερόταν σε παλαιότερη πρωτόδικη καταδίκη της νυν υπουργού να καταβάλει αποζημίωση σε Αυστριακό πολίτη, μέλος «ακροδεξιάς αδελφότητας», ο οποίος σε φωτογραφικό στιγμιότυπο φαινόταν να κάνει ναζιστικό χαιρετισμό. Η Ζάντιτς είχε αναδημοσιεύει τη φωτογραφία στο Twitter γράφοντας «καμιά ανοχή σε νεοναζί, φασίστες, ρατσιστές».

Το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό του ακροδεξιού ότι χαιρετούσε κάποιους φίλους. Η Ζάντιτς έχει ασκήσει έφεση. Από την πλευρά τους οι Πράσινοι έκριναν σκόπιμο να διευκρινίσουν ότι η Ζάντιτς δεν είναι μουσουλμάνα, ότι δεν ακολουθεί καμιά θρησκεία.

Ο ηγέτης των Πρασίνων, Βέρνερ Κέγκλερ, ο οποίος έλεγε προεκλογικά ότι είναι «μηδενικές» οι πιθανότητες συγκυβέρνησης με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, τώρα κάνει λόγο για μια κυβέρνηση ανάγκης, με βάση τη σύνθεση της νέας Βουλής, ώστε να κλείσει ο δρόμος στην επάνοδο της Ακροδεξιάς στην εξουσία και να προωθηθεί η ατζέντα της οικολογίας. Το φιλελεύθερο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης δεν προβλέπει ακύρωση του 12ωρου και της εβδομάδας των 60 ωρών εργασίας που είχε θεσπίσει ο Κούρτς με την Ακροδεξιά, προβλέπει όμως μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η συμμαχία των Πρασίνων με τη Δεξιά του Κουρτς θα μπορούσε να αποτελεί το πρώτο βήμα για ένα «νέο Κέντρο» στην Ευρώπη, έναν «αρραβώνα» των συντηρητικών και φιλελεύθερων ελίτ με την οικολογία. Άλλοι θεωρούν ότι στην Αυστρία γίνεται ένα πείραμα για τον οικοφασισμό, μια απόπειρα της Ακροδεξιάς να αναβαπτιστεί στις οικολογικές ανησυχίες, ειδικά των νέων. Για να χαλάσει ο «αρραβώνας» θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς και της οικολογίας. Για να καταπολεμηθεί ο οικοφασισμός θα χρειαστεί μια πιο σθεναρή στάση από τον φιλελεύθερο κ. Κουρτς και τον οικολόγο κ. Κέγκλερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL