Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Χαμενεΐ: Χαστούκι στο πρόσωπο της υπερδύναμης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαμενεΐ: Χαστούκι στο πρόσωπο της υπερδύναμης

Δημόσια πολιτική επανεμφάνιση ενώπιον πλήθους έκανε χθες για πρώτη φορά απ’ το 2012 ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στην προσευχή της Παρασκευής στο τέμενος Μοσάλα της Τεχεράνης, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα όχι μόνον προς το εξωτερικό, αλλά -κυρίως- προς το εσωτερικό της χώρας.

Με νωπές ακόμη τη μνήμη και τη λαϊκή οργή για την κατά λάθος κατάρριψη του ουκρανικού Boeing από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα την βραδιά των ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ -ως αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί από αμερικανικό drone- ο Χαμενεΐ έσπευσε να αποκρούσει την κριτική που δέχεται το σύστημα εξουσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να αποκαταστήσει στη συνείδηση του πλήθους τον καίριο ρόλο των ενόπλων δυνάμεων και των Φρουρών της Επανάστασης ως στυλοβατών και εγγυητών του καθεστώτος.

Υπερασπίστηκε χωρίς περιστροφές τις ένοπλες δυνάμεις και το επίλεκτο σώμα των Φρουρών υπενθυμίζοντας ότι «εξασφαλίζουν την ασφάλεια του Ιράν». Κατηγόρησε παράλληλα όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της περασμένης εβδομάδας για την κατάρριψη του αεροσκάφους και για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης ότι επηρεάζονται απ’ τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Boeing 737 της ουκρανικής εταιρείας Ukraine International Airlines, που απογειώθηκε τα ξημερώματα της 8ης Ιανουαρίου από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο, συνετρίβη «ανεξήγητα» λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του και ενώ βρισκόταν ακόμη στη φάση της ανόδου. Δύο 24ωρα αργότερα, παρά την αρχική απόρριψη των σεναρίων κατάρριψης από τις αρχές, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν ότι κατέρριψαν κατά λάθος με δύο πυραύλους το ουκρανικό Boeing θεωρώντας ότι επρόκειτο για «εχθρικό» αεροσκάφος. Τέσσερις ώρες νωρίτερα είχαν εξαπολύσει πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικών βάσεων στο γειτονικό Ιράκ σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί. Και οι 176 επιβάτες του ουκρανικού αεροσκάφους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ιρανοί, έχασαν την ζωή τους.

Τόνωση ηθικού

Στη χθεσινή ομιλία του μετά την προσευχή, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κάλεσε τους Ιρανούς σε «εθνική ενότητα» τονίζοντας πως «οι εχθροί του Ιράν» -μια έμμεση αναφορά στην Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της- χρησιμοποίησαν την κατάρριψη του Boeing για να επισκιάσουν την δολοφονία του Σουλεϊμανί. «Οι εχθροί μας ήταν τόσο χαρούμενοι με το αεροπορικό δυστύχημα όσο ήμασταν εμείς λυπημένοι (με τη δολοφονία του Σουλεϊμανί). Ήταν χαρούμενοι που βρήκαν κάτι για να αμφισβητήσουν τους Φρουρούς και τις ένοπλες δυνάμεις μας» είπε χαρακτηριστικά ο 80χρονος Ιρανός ανώτατος ηγέτης.

Χαρακτήρισε παράλληλα "πολύ λυπηρό δυστύχημα" την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη μιας τέτοιας τραγωδίας στο μέλλον.

Αξιοποιώντας την παρουσία μεγάλου αριθμού πιστών στο τέμενος, ο Χαμενεΐ δεν παρέλειψε να κάνει ενέσεις τόνωσης του ηθικού, μιλώντας επαινετικά για το στρατιωτικό δυναμικό της χώρας του και απαξιωτικά για τις ενέργειες και την πολιτική των ΗΠΑ. Έκανε λόγο για «θεϊκή υποστήριξη» προς το Ιράν και χαρακτήρισε «χαστούκι στο πρόσωπο μιας παγκόσμιας δύναμης» τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα κατά των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. "Το γεγονός ότι το Ιράν έχει τη δύναμη να δίνει ένα τέτοιο χαστούκι σε μια παγκόσμια δύναμη δείχνει το χέρι του Θεού" σημείωσε ο Χαμενεΐ.

Ο Ιρανός ηγέτης επέκρινε επίσης σφόδρα τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που συνυπογράφουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν -από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ το 2018 επιβάλλοντας εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη επειδή ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στους όρους της συμφωνίας, κάτι το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε επιβολή εκ νέου κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, "δεν είναι άξιες εμπιστοσύνης" και δεν μπορούν να κάνουν το Ιράν να γονατίσει, όπως δεν μπόρεσαν ούτε οι ΗΠΑ, τόνισε ο Χαμενεΐ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL