Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
ΗΠΑ: Αποκαλύψεις επί αποκαλύψεων στον δρόμο για τη δίκη Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Αποκαλύψεις επί αποκαλύψεων στον δρόμο για τη δίκη Τραμπ

Νέες αναταράξεις στο εδώ και καιρό ασταθές και επιβαρυμένο με ισχυρά συγκρουσιακά φορτία πολιτικό κλίμα της Ουάσιγκτον, όπου η παραδοσιακή κουλτούρα διακομματικής συναίνεσης αποτελεί εδώ και καιρό παρελθόν, προκαλούν οι τελευταίες χτεσινές εξελίξεις -και αποκαλύψεις- γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της προσπάθειας Τραμπ να βάλει, μέσω Ουκρανίας, «τρικλοποδιά» στον επικρατέστερο αντίπαλό του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάϊντεν.

Η ελεγχόμενη από τους συσπειρωμένους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες τη νέα εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με τον Καναδά και το Μεξικό -μία μόλις ημέρα μετά την υπογραφή της προκαταρκτικής αμερικανο-κινεζικής εμπορικής συμφωνίας- λίγο πριν αρχίσει η προκαταρκτική διαδικασία της δίκης για την καθαίρεση Τραμπ, στέλνοντας ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα υποστήριξης και «υπεράσπισης» του Προέδρου και των πολιτικών επιλογών του. Ωστόσο, η επικοινωνιακή διαχείριση δεν φαίνεται ικανή να αλλάξει την κατάσταση των πραγμάτων, που γίνεται ιδιαίτερα σοβαρή για τον μεγιστάνα ένοικο του Λευκού Οίκου όχι μόνον λόγω του πομπώδους ύφους του «τελετουργικού» που εκτυλίχθηκε κατά τη χθεσινή επίσημη «είσοδο» στην αίθουσα της Γερουσίας των επτά κατηγόρων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Δύο γεγονότα κατά το περασμένο εικοσιτετράωρο ήρθαν να «τσαλακώσουν» ακόμη περισσότερο την εικόνα του Τραμπ αλλά και να αμφισβητήσουν τους επίμονους ισχυρισμούς του ότι δεν διέπραξε τίποτε το επιλήψιμο: Α) Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της ομοσπονδιακής ανεξάρτητης υπηρεσίας του Γραφείου Κυβερνητικής Λογοδοσίας (GAO), που χαρακτήρισε «παράνομη» την κατακράτηση από την κυβέρνηση της εγκεκριμένης από το Κογκρέσο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία μέχρι η κυβέρνηση της χώρας αυτής να στοχοποιήσει δικαστικά τον γιό του Μπάιντεν, Χάντερ, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην ουκρανική επικράτεια. Β) Η έναρξη ποινικής έρευνας από τις ουκρανικές αρχές για την υπόθεση της εικαζόμενης παρακολούθησης από Αμερικανούς της πρώην πρέσβειρας των ΗΠΑ στο Κίεβο Μαρί Γιοβάνοβιτς. Η τελευταία, μάρτυρας - κλειδί στη διαδικασία παραπομπής του Τραμπ, απομακρύνθηκε αιφνιδίως από το πόστο της τον περασμένο Μάιο.

Ο τρίτος άνθρωπος

Της απόφασης του Κιέβου είχε προηγηθεί δημοσιοποίηση μηνυμάτων και εγγράφων του Λεβ Παρνάς, του Ουκρανο-Αμερικανού επιχειρηματία της Φλόριδα και βοηθού του προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, σύμφωνα με τα οποία οι κινήσεις της Γιοβάνοβιτς στην Ουκρανία παρακολουθούνταν. Ορισμένα από τα δεδομένα που προέρχονται από επιστολές, αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων και κάρτες μνήμης και πάρθηκαν από τον υπόδικο Παρνάς -σε άλλη υπόθεση ομοσπονδιακού αδικήματος (παράβαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών) δείχνουν ότι ο ίδιος και ο Τζουλιάνι συζητούσαν για την απομάκρυνση της Γιοβάνοβιτς, μιας καταξιωμένης διπλωμάτη καριέρας. Σε συνέντευξή του στο NBC, o Παρνάς παραδέχθηκε ότι το μόνο κίνητρο για την απομάκρυνση της Γιοβάνοβιτς ήταν ότι έμπαινε «σφήνα» στην προσπάθεια να εξαναγκαστεί η ουκρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει έρευνα κατά των Μπάιντεν. Όπως είπε, πήγε ο ίδιος στην Ουκρανία για να πιέσει το Κίεβο προκειμένου να στοχοποιήσει τους Χάντερ και Τζο Μπάιντερ για λογαριασμό του Τζουλιάνι και του Τραμπ. Επέμεινε μάλιστα ότι ο Πρόεδρος «γνώριζε ακριβώς τι συνέβαινε». «Δεν θα έκανα τίποτε χωρίς τη συγκατάθεση του Ρούντι Τζουλιάνι ή του Προέδρου», τόνισε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας. Τα ντοκουμέντα δείχνουν ότι ο Παρνάς βρισκόταν σε τακτική επικοινωνία με τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ και αξιωματούχους της Ουκρανίας εμπλεκόμενος άμεσα στην προσπάθεια νομικής στοχοποίησης των Μπάιντεν. Ο ίδιος φέρεται να "προειδοποίησε" Ουκρανό αξιωματούχο ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν θα παρακολουθούσε την τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγμένου Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν δεν άρχιζε η έρευνα κατά των Μπάιντεν.

Αντιδρώντας στις αποκαλύψεις αυτές, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκισάμ δήλωσε ότι η διοίκηση Τραμπ "δεν ανησυχεί ιδιαίτερα" για τους ισχυρισμούς του Παρνάς και αμφισβήτησε τα κίνητρά του.

Σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης παρακολούθησης της Αμερικανίδας πρώην πρέσβειρας στο Κίεβο, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η θέση της χώρας είναι να μην αναμιγνύεται στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις των ΗΠΑ, ωστόσο οι τελευταίες αποκαλύψεις «περιέχουν πληροφορίες για πιθανές παραβιάσεις της ουκρανικής νομοθεσίας αλλά και της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις». Παράλληλα, η Ουκρανία ζήτησε τη βοήθεια του FBI στις έρευνες που διεξάγει για την κυβερνοεπίθεση που φέρεται να εξαπέλυσαν Ρώσοι χάκερ εναντίον του ομίλου Burisma Holding, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οποίου ήταν ο γιος τού Μπάιντεν.

Όσον αφορά την έκθεση του GAO, οι διατυπώσεις είναι ξεκάθαρες και, χωρίς να αναφέρονται άμεσα στον Τραμπ, στιγματίζουν καίρια τις επιλογές του. Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού "παρακράτησε κονδύλια για πολιτικούς λόγους, κάτι που δεν επιτρέπεται από τον νόμο", επισημαίνεται στην έκθεση του Γραφείου, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν οι επτά κατήγοροι της Βουλής εισέλθουν στην αίθουσα της Γερουσίας για να απαγγείλουν το κατηγορητήριο κατά του Προέδρου. «Η πιστή εφαρμογή του νόμου δεν επιτρέπει στον Πρόεδρο να υποκαθιστά με τις προτεραιότητες της δικής της πολιτικής εκείνες που το Κογκρέσο θέσπισε με νόμο» τονίζεται στην έκθεση σημειώνοντας πως οι Αμερικανοί νομοθέτες «νομίμως διέθεσαν 250 εκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία το φορολογικό έτος 2019».

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, κατηγόρησε με τη σειρά της την κυβέρνηση Τραμπ ότι παραβίασε τον νόμο. «Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, ο Λευκός Οίκος, η διοίκηση παραβίασαν, το λέω αυτό, παραβίασαν τον νόμο» τόνισε εμφατικά η Πελόζι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL