Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Τρίτη και 21...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρίτη και 21...

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία παραπομπής του Τραμπ σε δίκη, με τη Νάνσι Πελόζι και την «ομάδα κρούσης» των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων να διευθετούν τις τελευταίες λεπτομέρειες και παράλληλα να διευρύνουν με νέα στοιχεία το αποδεικτικό υλικό του κατηγορητηρίου.

Η Δημοκρατική πρόεδρος του σώματος παρουσίασε χθες τους επτά «διαχειριστές» της δίκης -ουσιαστικά τους κατήγορους-, επικεφαλής των οποίων είναι ο Άνταμ Σιφ, κομβικό πρόσωπο στη μέχρι τώρα διαδικασία και πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής. Το σώμα ψήφισε χθες υπέρ της αποστολής του κατηγορητηρίου στη Γερουσία, η οποία και θα διεξαγάγει τη δίκη. Επαναλαμβάνεται ότι οι Δημοκρατικοί πλειοψηφούν στη Βουλή, όπου έχουν το πάνω χέρι και εμφανίζονται μέχρι στιγμής με μεγάλη συσπείρωση και κομματική πειθαρχία, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί υπερισχύουν στη Γερουσία και θεωρείται βέβαιο ότι θα απαλλάξουν τον κατηγορούμενο Πρόεδρο. «Είμαι πολύ υπερήφανη που παρουσιάζω τους διαχειριστές που θα διεξαγάγουν την ακροαματική διαδικασία για την οποία τρέφουμε μεγάλη εμπιστοσύνη όσον αφορά στην καθαίρεση του Προέδρου και την απομάκρυνσή του», είπε σχετικά η Πελόζι.

Απ’ το άλλο στρατόπεδο, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ προτίμησε να εστιάσει στις τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας. Εκτός απροόπτου, η δίκη του Προέδρου αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου. Τα «προκαταρκτικά στάδια», όπως η ορκωμοσία των γερουσιαστών ενώπιον του επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενδέχεται να ολοκληρωθούν στα τέλη αυτής της εβδομάδας.

Οι επίσης Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκρέιχαμ (στενός συνεργάτης του Τραμπ) και Μάικ Ράουντς εξήγησαν ότι το σχέδιο ΜακΚόνελ για τη δίκη εγγυάται μια γενικά αυστηρή διαδικασία, κατά την οποία θα γίνουν ψηφοφορίες τόσο σε σχέση με την κλήτευση μαρτύρων όσο και για τον «εμπλουτισμό» του κατηγορητηρίου με νέα αποδεικτικά στοιχεία.

Νέα στοιχεία

Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί έκαναν χθες γνωστή την πρόθεσή τους να συμπεριλάβουν νέες αποδείξεις στο επίσημο κατηγορητήριο κατά του Τραμπ το οποίο θα αποστείλουν στη Γερουσία. Σε αυτές περιλαμβάνονται αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων και έγγραφα που έδωσε ο επιχειρηματίας της Φλόριδα Λεβ Πάρνας. Ο τελευταίος ήταν συνεργάτης του προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ Ρούντι Τζιουλιάνι, ο οποίος δήλωσε ότι ο Πάρνας τον βοήθησε στη διεξαγωγή της έρευνας για τη στοχοποίηση του Μπάιντεν. Ο Πάρνας κατηγορείται επίσης, στο πλαίσιο μια άλλης ποινικής υπόθεσης, για παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα αυτά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας των Δημοκρατικών ότι ο Τραμπ καταχράστηκε τις εξουσίες του πιέζοντας την Ουκρανία να διεξαγάγει έρευνα σε βάρος του δυνητικού πολιτικού αντιπάλου του στις προσεχείς εκλογές, του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον ΜακΚόνελ, και οι 53 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές στηρίζουν το σχέδιό του για την ακροαματική διαδικασία. Με βάση αυτό, οι βουλευτές-κατήγοροι και η υπεράσπιση του Τραμπ θα παρουσιάσουν αρχικά τα επιχειρήματά τους, θα ακολουθήσουν γραπτές ερωτήσεις από τους γερουσιαστές και κατόπιν οι δύο πλευρές θα μπορούν, ύστερα από ψηφοφορία, να προτείνουν μάρτυρες που επιθυμούν να καταθέσουν. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν και τις δύο πλευρές να ζητούν την κλήτευση μαρτύρων.

Επιδιώκοντας να μετατρέψουν την «άμυνα» σε επίθεση, η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών δεν διάκειται ευνοϊκά στην ιδέα να απορριφθεί η υπόθεση εξαρχής όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί ορισμένοι γερουσιαστές. Στο πλαίσιο αυτό, σαφώς θα γίνει προσπάθεια να καταρριφθεί το κατηγορητήριο και να καταστεί πολιτικά έκθετη η κατηγορούσα πλευρά. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το σύνταγμα των ΗΠΑ, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφων) στη Γερουσία προκειμένου να καθαιρεθεί από το αξίωμά του ο Πρόεδρος.

Στην κούρσα για το χρίσμα

Στο μεταξύ, στο παράλληλο σύμπαν της κούρσας για το χρίσμα των Δημοκρατικών, που εκ των πραγμάτων έχει περιέλθει σε δεύτερη μοίρα ενόψει της δίκης Τραμπ, οι διαξιφισμοί και οι εντάσεις μεταξύ των εναπομεινάντων υποψηφίων συνεχίζονται, ωστόσο υπάρχει ένας κοινός τόπος: το αντι-Τραμπ μένος.

Στο τελευταίο ντιμπέιτ που έγινε προχτές βράδυ πριν από τις πολυαναμενόμενες εσωκομματικές εκλογές στην Αϊόβα, οι οποίες σηματοδοτούν το εναρκτήριο λάκτισμα για τις προκριματικές του χρίσματος, ο Μπέρνι Σάντερς επιτέθηκε στο φαβορί Τζο Μπάιντεν για τις θέσεις του στην εξωτερική πολιτική προσπαθώντας ταυτόχρονα να απωθήσει τις κατηγορίες εναντίον του για σεξισμό.

Ο Σάντερς φέρεται να είχε δηλώσει, στα τέλη του 2018, στην συνυποψήφιά του Ελίζαμπεθ Γουόρεν ότι μια γυναίκα δεν θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές, καθώς εκείνη του ανακοίνωνε ότι σκεφτόταν να κατέβει υποψήφια. Αυτή η στιχομυθία φαίνεται να "κυνηγά" τώρα τον Μπέρνι καθώς στις δημοσκοπήσεις κερδίζει σταθερά έδαφος, ενώ τα πάει πολύ καλά και στη χρηματοδότηση της εκστρατείας του.

"Δεν είπα αυτό" περιορίστηκε να δηλώσει ο γερουσιαστής στην προχθεσινή τηλεμαχία. Η Γουόρεν αντέκρουσε αμέσως τον "φίλο" της, όπως χαρακτήρισε τον προοδευτικό συνυποψήφιό της, προτού θέσει με σοβαρό ύφος το μεγάλο ερώτημα του ντιμπέιτ: "Μια γυναίκα μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ; Δείτε τους άνδρες σ' αυτό το πλατό. Όλοι τους έχουν χάσει δέκα εκλογές. Οι μόνες εδώ που έχουν κερδίσει όλες τις εκλογές στις οποίες έχουν κατέβει υποψήφιες είναι οι γυναίκες, η Έιμι (Κλόμπουτσαρ) και εγώ", δήλωσε η Δημοκρατική γερουσιαστής της Μασαχουσέτης προκαλώντας το έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα του ακροατηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL