Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Τριγμοί στην κυβέρνηση Κόντε από Παιδεία και... γέφυρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριγμοί στην κυβέρνηση Κόντε από Παιδεία και... γέφυρες

O πρώην υπουργός Παιδείας Λορέντζο Φιοραμόντι αποχώρησε χθες και τυπικά από το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α) μετά την παραίτησή του με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε ανήμερα των Χριστουγέννων για την έλλειψη δαπανών για την Παιδεία, γεγονός που δείχνει τον πλήρη κατακερματισμό και την κατάρρευση του Κινήματος του Μπέπε Γκρίλο.

Το K5A μετατράπηκε στην αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης Κόντε ή, χειρότερα, στον αδύναμο κρίκο του ιταλικού πολιτικού συστήματος που διευκολύνει την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων του Σαλβίνι στην εξουσία.

Οι καταγγελίες του Φιοραμόντι για την έλλειψη δαπανών για την Παιδεία εξανάγκασε τον Κόντε να προχωρήσει τη διάσπαση του υπουργείου στα δύο διαχωρίζοντας την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την έρευνα από τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες, με την Λουτσία Ατζολίνα να αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Νάπολης Γκαετάνο Μανφρέντι να αναλαμβάνει υπουργός Πανεπιστημίων και Έρευνας.

Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου όλων των βαθμίδων ο Κόντε υποσχέθηκε τις τελευταίες ώρες του έτους αυξήσεις κοντά στα 80 ευρώ τον μήνα για τους 800.000 εκπαιδευτικούς, απογοητεύοντας και τα πλέον μετριοπαθή συνδικάτα, που περίμεναν αυξήσεις άνω των 100 ευρώ τον μήνα.

Η αποχώρηση του Φιοραμόντι, ή καλύτερα η έμμεση εκδίωξή του από το Κ5Α, φαίνεται ότι βάζει τέλος στην πιο αξιόλογη προσπάθεια δημιουργίας μιας αριστερής συνιστώσας στο εσωτερικό του, ενώ την ίδια στιγμή το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Νικόλα Τζινγκαρέτι αμφισβητεί τα δύο πιο σημαντικά μέτρα που έφερε το Κ5Α στην κυβέρνηση Κόντε, το Εισόδημα του Πολίτη, το αντίστοιχο κοινωνικό εισόδημα, και την αποκαλούμενη συνταξιοδότηση του «ποσοστού 100», δηλαδή της συνταξιοδότησης των εργαζομένων με 100 χρόνια ημερολογιακής και εργασιακής ηλικίας.

Το κοινωνικό εισόδημα παραχωρείται σε μόλις 1.014.429 οικογένειες και φθάνει κατά μέσον όρο τα 484 ευρώ, ενώ μόλις το 3,6% από αυτούς που το λαμβάνουν βρίσκει μια εργασία από τον αντίστοιχο ΟΑΕΔ.

Ο Κόντε προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι υποστηρίζοντας ότι το 57% των φτωχών οικογενειών λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα και ότι «σε οκτώ μήνες έχουμε κατά 60% λιγότερες φτωχές οικογένειες», αλλά το Δημοκρατικό Κόμμα και πολύ περισσότερο η Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντζι ζητούν την πλήρη κατάργησή του. «Η Νότιος Ιταλία έχει ανάγκη από εργοτάξια και όχι επιδόματα» υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Ρέντζι.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στο εργοτάξιο της κατασκευής της νέας γέφυρας Πολτσεβέρα στη Γένοβα -κανείς δεν την αναφέρει με το όνομα Μοράντι, που είχε έως τον Αύγουστο του 2018, όταν κατέρρευσε παρασύροντας στον θάνατο 43 άτομα- έφερε στην επιφάνεια την αθέτηση των μεγάλων υποσχέσεων του Κ5Α για διαφάνεια στις συμβάσεις και τις προμήθειες του Δημοσίου.

Η ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης των ιταλικών αυτοκινητοδρόμων Autostrade, που ελέγχεται από την οικογένεια Μπενετόν, κατέθεσε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα προσφυγή για αποζημίωση ύψους 23 δισ. ευρώ από το ιταλικό Δημόσιο για την αναμενόμενη ακύρωση της σύμβασης εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων, που προωθεί το Κ5Α και κυρίως ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Την ίδια στιγμή ο Ματέο Σαλβίνι έχει δώσει σαφείς οδηγίες στα στελέχη της Λέγκας για μετωπικές επιθέσεις εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην «κόκκινη» Εμίλια - Ρομάνια, την περιοχή της Μπολόνια, και την Καλαβρία στις 26 Ιανουαρίου, εκτιμώντας ότι δεν χρειάζονται τόσο οι επιθέσεις εναντίον του Κ5Α, «γιατί έχει σχεδόν εξαφανιστεί».

Πριν από λίγες ημέρες τρεις γερουσιαστές του Κ5Α πέρασαν στη Λέγκα του Σαλβίνι, με τον αρχηγό της ιταλικής Ακροδεξιάς να δηλώνει ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι ακόμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL