Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Το δυναμικό δίκτυο αλληλεγγύης στον αγώνα κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων στη Γαλλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δυναμικό δίκτυο αλληλεγγύης στον αγώνα κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων στη Γαλλία

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε η περασμένη εβδομάδα για την κυβέρνηση Μακρόν, που βλέπει ότι η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό “δεν περπατάει” με τίποτε: η παραίτηση του αρμόδιου για τις συντάξεις Ζαν Πολ Ντελβουά, που είχε “ξεχάσει” να δηλώσει πόστα που κατέχει παράλληλα με το κυβερνητικό του αξίωμα, πέρα από αναγκαστική, ήλθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Γιατί μπορεί ο Μακρόν να ανακοίνωσε ότι “με λύπη του” την κάνει δεκτή, ωστόσο η “λύπη” του αφορά μια εξέλιξη που ήλθε ακριβώς στην κλιμάκωση των πάνδημων κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων -μόνο την Τρίτη 1,8 εκατομμύρια πολίτες διαδήλωσαν κατά της μεταρρύθμισης σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή δημιουργείται κι ένα δυναμικό δίκτυο αλληλεγγύης και στήριξης των κινητοποιήσεων!

Οι πολίτες στηρίζουν με πολλούς τρόπους τους απεργούς: αυτοσχέδια ταμεία υποστήριξης, αλληλέγγυα γεύματα, μηνύματα στήριξης σε όλη τη Γαλλία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια. Πολίτες όλων των προελεύσεων στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα εργαζόμενων, συνταξιούχων, όλων όσοι πλήττονται από τη μεταρρύθμιση των συντάξεων των Μακρόν - Φιλίπ, μια μεταρρύθμιση που, πέρα από το εμβληματικό μέτρο της αύξησης του ορίου ηλικίας στα 64 χρόνια, υπονομεύει κεκτημένα πολυετών κοινωνικών αγώνων.

Μια από τις πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης προς το απεργιακό κίνημα είναι και η δημιουργία αυτοσχέδιων απεργιακών ταμείων -μια πρακτική που είναι μεν συνηθισμένη σε κάθε κοινωνική κινητοποίηση, σε επιχειρήσεις ή σε συνδικαλιστικές ενώσεις σε νομαρχιακό επίπεδο, ωστόσο στη σημερινή συγκυρία έχει πάρει εξαιρετικές διαστάσεις. Έτσι η οργάνωση του συνδικάτου CGT Info’Com έχει συγκεντρώσει πάνω από 600.000 ευρώ.

Παράλληλα “τρέχουν” και άλλες, πολύ πρωτότυπες πρωτοβουλίες: για παράδειγμα μια ομάδων παικτών βιντεοπαιχνιδιών αποφάσισε να ξεκινήσει μια απευθείας μετάδοση, 24 ώρες το 24ωρο, των παιχνιδιών τους, με προτάσεις για κουίζ, καλώντας τους χρήστες του Διαδικτύου να στείλουν δωρεές για τους απεργούς.

Στο πλαίσιο αυτό ένας γνωστός μαρξιστής youtuber, ο Usul, παρατήρησε με χιούμορ: “Κάποιος μας έριξε την ιδέα και τα κανονίσαμε όλα μέσα σε 36 ώρες, αυτό θα πει start-up έθνος!”. “Το εκπληκτικό είναι ότι συμμετέχουν πολλοί νέοι και αυτό ακυρώνει την άποψη ότι οι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη τους στα συνδικάτα, που θεωρούνται ξεπερασμένα” εξήγησε ο ίδιος. Μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία αυτή έχει μαζέψει περίπου 90.000 ευρώ. Αυτές οι ενέργειες δεν περιορίζονται στην περιφέρεια του Παρισιού: στην επαρχία πολλά αγροκτήματα αποφάσισαν να μοιράσουν τρόφιμα στους απεργούς. Έτσι, για παράδειγμα, στο κεντρικό Διαμέρισμα Εντρ ε Λουάρ ο Ματιέ Λερστό, φούρναρης, αγρότης και μέλος της Αγροτικής Συνομοσπονδίας, δήλωσε “απολύτως λογικό να υπηρετήσουμε όλοι το κοινωνικό κίνημα”. “Δύο φορές την εβδομάδα”, εξηγεί στην “Ουμανιτέ”, “παραδίδουμε ψωμί στην επιτροπή επιχείρησης της Σιδηροδρομικής Εταιρείας, στον Σεν Πιέρ ντε Κορ, καθώς και πολλά αγροτικά προϊόντα, αυγά, μέλι, λαχανικά, μπύρες, λουκάνικα, κ.ά.”.

Τα προϊόντα αυτά προορίζονται για λαϊκά γεύματα, που συχνά οργανώνονται μετά από τις διαδηλώσεις, όπως έγινε την περασμένη Τρίτη, στην πόλη Τουρ, με πρωτοβουλία των σιδηροδρομικών του CGT, με τη συμμετοχή απεργών, διαδηλωτών, αστέγων κ.ά. Περίπου 10 αγροκτήματα μετέχουν σε παρεμφερείς πρωτοβουλίες μόνο στο συγκεκριμένο Διαμέρισμα και “θέλουμε να επεκτείνουμε τη δράση σε όλη τη χώρα” λέει ο Λερστό.

Φυσικά, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες συνοδεύονται και από τα πιο παραδοσιακά αλλά όχι λιγότερο σημαντικά μηνύματα συμπαράστασης στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά της μεταρρύθμισης. Όλα αυτά δημιουργούν ένα νέο, διαδραστικό και πρωτότυπο, δίχτυ αλληλεγγύης προς τους απεργούς, με τους πολίτες συμπαραστάτες μιας υπόθεσης που αφορά όλη την κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL