Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Γαλλία / Γαλλία: Η μεταρρύθμιση φοροδιαφεύγει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Η μεταρρύθμιση φοροδιαφεύγει...

Για κάποιον περίεργο λόγο όλες οι εκκλήσεις προς την κοινωνία να "σφίξει κι άλλο το ζωνάρι" στα χρόνια της νεοφιλελεύθερης επέλασης γίνονται από ανθρώπους που αρνούνται να σφίξουν το δικό τους. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίεργα όταν οι τεχνοκράτες που υποτίθεται ότι επεξεργάζονται με κάθε αμεροληψία κάποιες μεταρρυθμίσεις αποκαλύπτονται ως έμμισθα όργανα εκείνων που έχουν να κερδίσουν περισσότερο απ' αυτές.

Το τελευταίο παράδειγμα αποτελεί ο σημερινός αρχιτέκτονας της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία, ο οποίος αναγκάστηκε χθες να υποβάλει την παραίτησή του έπειτα από την αποκάλυψη ότι "ξέχασε" να δηλώσει εισοδήματα που λάμβανε το διάστημα που μελετούσε τρόπους για να μειώσει εκείνα των συνταξιούχων.

Ο Ζαν-Πολ Ντελεβουά, ύπατος αρμοστής για τις συντάξεις της κυβέρνησης Μακρόν και παλαιότερα υπουργός της δεξιάς κυβέρνησης του Ζακ Σιράκ, υπέβαλε χθες "οικειοθελώς" την παραίτησή του, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. "Ο πρόεδρος αναγνωρίζει την προσωπική του προσήλωση και το έργο του σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση" προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτηση -τη 16η παραίτηση κυβερνητικού αξιωματούχου της κυβέρνησης Μακρόν- ξέσπασε την Κυριακή, όταν η εφημερίδα "Le Parisien" αποκάλυψε ότι ο Ντελεβουά εργαζόταν "εθελοντικά" για τον ασφαλιστικό τομέα του εκπαιδευτικού ινστιτούτου Ifpass λαμβάνοντας εισοδήματα που ο πρώην υπουργός δεν είχε δηλώσει όταν ανέλαβε το κυβερνητικό του αξίωμα.

Σύγκρουση συμφερόντων

Ο γαλλικός Τύπος "σκάλισε" την υπόθεση λίγο περισσότερο με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ότι ο "κύριος Συνταξιοδοτική Μεταρρύθμιση" δεν είχε αποκαλύψει συνολικά 13 πηγές εισοδήματος στη δήλωσή του. Σημειώνεται πως το γαλλικό σύνταγμα απαγορεύει σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να κατέχουν οποιαδήποτε άλλη έμμισθη θέση.

Έτσι η γαλλική κοινωνία πληροφορήθηκε εμβρόντητη ότι ο Ντελεβουά κατείχε, μεταξύ άλλων, τη θέση του "επίτιμου προέδρου" του think tank "Parallaxe" αυγατίζοντας το εισόδημά του κατά 5.300 ευρώ τον μήνα, ενώ αμειβόταν παράλληλα από τη Γαλλική Συνομοσπονδία Ασφαλιστών και τη φιλανθρωπική οργάνωση της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται σήμερα τους γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNCF). Μιας εταιρείας της οποίας οι εργαζόμενοι πρωτοστατούν σήμερα στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP ο Ντελεβουά είχε λάβει από ιδιωτικούς φορείς περισσότερα από 140.000 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν τον διόρισε υπεύθυνο για την επίμαχη μεταρρύθμιση. Έπειτα από την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο κεντροδεξιός πολιτικός υποσχέθηκε να επιστρέψει το ποσό.

Δεν πρόκειται όμως μόνο για σκάνδαλο φοροδιαφυγής, αλλά και σύγκρουσης συμφερόντων καθώς αποκαλύπτονται τώρα οι διασυνδέσεις του Ντελεβουά με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, τους μεγάλους δηλαδή κερδισμένους της μεταρρύθμισής του. Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι αναμένεται να στραφούν μελλοντικά προς αυτές προκειμένου να ισοσκελίσουν κάπως τη μείωση των συντάξεών τους.

"Ο κ. Ντελεβουά μπορεί να φορολογεί όλη τη χώρα με τη μεταρρύθμισή του και παρ' όλα αυτά να ξεχνά να δηλώσει τα δικά του εισοδήματα. Κανένα πρόβλημα" επισήμανε δηκτικά ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας ενώ ο γενικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ έκανε λόγο για το "πραγματικό πρόσωπο της μεταρρύθμισης" σημειώνοντας πως "γίνεται κάθε τι δυνατόν ώστε οι συνταξιούχοι του μέλλοντος να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικές ασφαλίσεις".

Χριστούγεννα με απεργίες;

Την ίδια ώρα η απεργία στα γαλλικά μέσα μαζικής μεταφοράς έμπαινε στη 12η μέρα της χωρίς να διαφαίνεται οποιαδήποτε λύση στον ορίζοντα και με την προοπτική συνέχισης των κινητοποιήσεων τις ημέρες των Χριστουγέννων να φαντάζει πιο ορατή από ποτέ. Σήμερα Τρίτη τα συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν μάλιστα τον τρίτο γύρο εθνικών κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης.

"Η κυβέρνηση θα κάνει ένα μεγάλο λάθος όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη και ένα μεγάλο πολιτικό λάθος αν επιμείνει" τόνισε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ. "Αν η κυβέρνηση αποσύρει το σχέδιό της και συζητήσουμε σοβαρά πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημα, τότε όλα θα πάνε καλά. Στην αντίθετη περίπτωση, οι απεργοί θα αποφασίσουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή τι θα κάνουν" δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του CGT Φιλίπ Μαρτινέ.

Στις πιέσεις αυτές η κυβέρνηση απάντησε με υπεκφυγές και εκβιασμούς. "Το να απεργείς είναι κάτι νόμιμο, ωστόσο μπορεί να υπάρχει σεβασμός για στιγμές, όπως είναι οι εορτές των Χριστουγέννων, στις οποίες ο καθένας θέλει να επιστρέψει στην οικογένειά του" δήλωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ελιζαμπέτ Μπορν καλώντας τους απεργούς, "να μην χαλάσουν τις διακοπές των Γάλλων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL