Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Οι Σαρδέλες «ψηφίζουν» Κεντροαριστερά στην Μπολόνια και την Καλαβρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Σαρδέλες «ψηφίζουν» Κεντροαριστερά στην Μπολόνια και την Καλαβρία

Η μέθη από την επιτυχία της συγκέντρωσης περισσότερων από εκατό χιλιάδες ατόμων το Σάββατο το απόγευμα στην Πλατεία του Αγίου Ιωάννη στη Ρώμη δεν έβγαλε τις Σαρδέλες έξω από τα... κινηματικά νερά τους, παρ' όλο που πάνω στη μεγάλη ευφορία ένας από τους ιδρυτές τους, ο Ματία Σαντόρι, τόνισε ότι «ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε το 25%».

Περίπου τριακόσια άτομα που πρωταγωνιστούν στο κίνημα συναντήθηκαν την Κυριακή σε μια κατάληψη στέγης στο κέντρο της Ρώμης για να επαναλάβουν ότι δεν θέλουν να μετατραπούν σε ένα κόμμα και ότι θα συνεχίσουν μετά τις γιορτές να γεμίζουν τις πλατείες της Ιταλίας, ζητώντας από τους ψηφοφόρους της «κόκκινης» Περιφέρειας της Εμίλια Ρομάνια και της Καλαβρίας στη Νότιο Ιταλία να συμμετέχουν μαζικά στις περιφερειακές εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου και να ψηφίσουν την Κεντροαριστερά για να παραμείνουν και οι δύο αυτές Περιφέρειες στις προοδευτικές δυνάμεις μπροστά στον κίνδυνο άλωσής τους από τον Σαλβίνι.

Η συνέλευση του κινήματος παρουσίασε ένα είδος «προγράμματος» με έξι σημεία, που αφορούν κυρίως τη σχέση της πολιτικής με τα μέσα ενημέρωσης. Η μοναδική πολιτική διεκδίκηση αφορά την κατάργηση των διαταγμάτων του Σαλβίνι για την ασφάλεια, δηλαδή τα φασιστοειδή μέτρα εναντίον των μεταναστών και προσφύγων και όσων τους σώζουν στη θάλασσα, και προφανώς τις τραγικές διατάξεις για την οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Οι συγκεντρώσεις του κινήματος της Σαρδέλας συνεχίζονται πάντως με μεγάλη επιτυχία και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας, παρά το σχεδόν εορταστικό κλίμα, και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τις 130 από την αρχή των κινητοποιήσεων πριν από έναν περίπου μήνα. Η συντονίστρια του κινήματος Κριστάλο δέχθηκε πάντως τις πρώτες απειλές από το Facebook: «Πρόσεχε την κόρη σου».

«Ακούσαμε ήδη τις Σαρδέλες» σε ό,τι αφορά τα διατάγματα για την ασφάλεια του Σαλβίνι, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, διευκρινίζοντας ότι από τη δημιουργία της κυβέρνησής του είχε τεθεί το θέμα με βάση τις υποδείξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, καθιστώντας σαφές ότι στόχος του είναι να επαναφέρει την αρχική πρόταση της τότε κυβέρνησής του με το Κ5Α και τη Λέγκα, πριν εμφανιστεί ο Ματέο Σαλβίνι με το αντιμεταναστευτικό πλαίσιο που έπληττε και τις ΜΚΟ.

Δημόσια διάσωση τράπεζας με 900 εκατ. ευρώ

Ο πρωθυπουργός Κόντε πάντως κινείται σε λιμνάζοντα ύδατα, πολύ πιο επικίνδυνα από τις θάλασσες με τις Σαρδέλες, γιατί το υπουργικό συμβούλιο χθες το απόγευμα θα έπρεπε να βρει μια οριστική λύση για τη διάσωση της υπό πτώχευση τράπεζας του Μπάρι Banca Popolare di Bari, από την οποία οι από μηχανής θεοί των αγορών εξανέμισαν 1,5 δισ. ευρώ. Η συγκυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος και Κ5Α προχώρησε την Κυριακή το βράδυ σε μα πρώτη στήριξη με 900 εκατ. ευρώ, αποφεύγοντας έτσι να εμφανιστούν χθες το πρωί στα υποκαταστήματα της τράπεζας αγανακτισμένοι μέτοχοι και καταθέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL