Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Πράσινη Συμφωνία με πολωνικό αστερίσκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πράσινη Συμφωνία με πολωνικό αστερίσκο

To φιλόδοξο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 υιοθέτησε τελικά η Ε.Ε. τις πρώτες πρωινές ώρες χθες μετά από δέκα ώρες διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί απόλυτη ομοφωνία. Η Πολωνία συμβιβάστηκε αποδεχόμενη να μην εμποδίσει τη λήψη της απόφασης, με προϋπόθεση ότι στο κείμενο συμπερασμάτων θα συμπεριλαμβανόταν η διατύπωση πως δεν δεσμεύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να εφαρμόσει τη συμφωνία για να ισοσκελιστεί το ισοζύγιο εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπογράφει τον στόχο της επίτευξης μιας κλιματικά ουδέτερης Ε.Ε. έως το 2050 σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων” σημειώνεται στην πρώτη παράγραφο των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής και διευκρινίζεται: “Ένα κράτος - μέλος, σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να δεσμευθεί για την υλοποίηση αυτού του στόχου και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σ' αυτό τον Ιούνιο του 2020”.

"Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε καθώς αποχωρούσε από τη σύνοδο κορυφής ότι η Πολωνία “εξαιρείται” από τη δέσμευση να καταστεί ουδέτερη για το κλίμα μέχρι το 2050. "Θα το πετύχουμε με τον δικό μας ρυθμό. Θα είμαστε σε θέση να διεξάγουμε τη μετατροπή με τρόπο που να είναι ασφαλές και οικονομικά ευεργετικό για την Πολωνία” δήλωσε.

Για την Τσεχία, η οποία ασκούσε πίεση ώστε να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στις πηγές ενέργειας που είναι αποδεκτές στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται πως κάποια κράτη - μέλη μπορεί να συμπεριλάβουν πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στο ενεργειακό τους μείγμα, κατά τις ίδιες πηγές.

«Δεν υπάρχει διαίρεση της Ευρώπης σε τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων, υπάρχει όμως ένα κράτος -  μέλος που χρειάζεται ακόμα λίγο χρόνο, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επέμεινε ότι η Βαρσοβία δεν θα μπορούσε να ξεφύγει βασιζόμενη στις προσπάθειες των υπόλοιπων. Είπε ότι η Ολλανδία και άλλες χώρες δεν θα υπερβούν τους στόχους τους για να αντισταθμίσουν τους καθυστερημένους: “Δεν θα το κάνουμε. Και οι Γερμανοί δεν θα το κάνουν. Δεν πρόκειται να κάνουμε περισσότερα” είπε.

"Σημαντική απόφαση"

Την επίτευξη της συμφωνίας παρά την εξαίρεση της Πολωνίας χαιρέτισαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

"Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που λαμβάνουμε σήμερα επειδή θεωρούμε ότι η κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 είναι ο κοινός μας στόχος" δήλωσε ο Μισέλ, διαβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία είναι συμπαγής. “Νομίζω ότι χρειαζόμαστε δημιουργικότητα στην Ευρώπη εάν θέλουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Φυσικά χρειαζόμαστε τη δημιουργικότητα, αλλά χρειαζόμαστε επίσης μια σταθερή πυξίδα και μια σταθερή πυξίδα λέει ότι η φιλοδοξία μας είναι να γίνει η Ευρώπη η ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στην πράσινη οικονομία”.

“Αποδέχομαι πλήρως ότι είναι απαραίτητο για την Πολωνία να εξετάσει προσεκτικότερα την πρότασή μας για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης" δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν. "Είναι αποδεκτό για μια χώρα που πρέπει να προχωρήσει πολύ και έχει περιφέρειες που εξαρτώνται πραγματικά από τον άνθρακα να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τις λεπτομέρειες” υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL