Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Λοιπόν, φεύγουμε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λοιπόν, φεύγουμε...

Το μοτίβο του «τράμπειου» θριάμβου επαναλήφθηκε στις προχθεσινές εκλογές στη Βρετανία. Η καταπιεσμένη εργατική τάξη στην παραδοσιακή γεωγραφική "επικράτεια" της, την κεντρική και βόρεια Αγγλία, ψήφισε μαζικά Συντηρητικούς. Ο «κόκκινος τοίχος» της πάλαι ποτέ αλώβητης ταξικής συνείδησης κατέρρευσε. Το Brexit θα μπορούσε να είναι γι’ αυτές τις κοινότητες το εφαλτήριο ενός, από καιρό ώριμου, εθνοκεντρικού επαναπροσδιορισμού, η υλοποίηση του ισοδύναμου συνθήματος «να ξανακάνουμε μεγάλη τη Βρετανία».

Σε αντίθεση, η αφήγηση του Κόρμπιν για μια πολυσυλλεκτική, ανοιχτή στον κόσμο χώρα «για τους πολλούς, όχι για τους λίγους», στοίχειωσε σαν ρομαντικό όνειρο. Αλλά πόσο ρεαλιστική είναι η προοπτική αυτού του ιδιότυπου βρετανικού εθνοκεντρισμού; Και πόσο ρομαντικό μπορεί να είναι ένα «όνειρο» που απευθύνεται στην κοινωνία ως συλλογικότητα, όχι ως επιμέρους άθροισμα ατομικοτήτων; Θα φανεί με τον χρόνο.

Ο ίδιος ο Τζόνσον έσπευσε χθες να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι θα «ξεπληρώσει» την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι ψηφοφόροι και ότι το μήνυμα της διεύρυνσης της δεξαμενής των ψηφοφόρων των Τόρηδων ελήφθη και θα ληφθεί υπόψιν. Ήταν μια λογική αντίδραση μπροστά τον ανέλπιστο θρίαμβο του κόμματός του, που εξασφάλισε τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του '80 πλειοψηφία εδρών στο 650μελές Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, οι Συντηρητικοί καταλαμβάνουν 364 έδρες (47 περισσότερες σε σχέση με την απερχόμενη Βουλή), οι Εργατικοί 203 (59 λιγότερες), το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 48 (13 περισσότερες), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11 (1 λιγότερη), το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (της Βόρειας Ιρλανδίας) 8 (2 λιγότερες), το Sinn Fein 7 (καμία μεταβολή), το Plaid Cymru (της Ουαλίας) 4 (καμία μεταβολή), το νεοεισερχόμενο Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα 2, οι Πράσινοι 1 (καμία μεταβολή) και το -επίσης νεοσεισερχόμενο- Κόμμα της Συμμαχίας 1 έδρα.

"Ισχυρή εντολή"

Η "νέα αυτή ισχυρή εντολή (...) δίνει στη νέα κυβέρνηση εντολή να σεβαστεί τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού. Η υλοποίηση του Brexit θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε σελίδα και να επικεντρωθούμε στις προτεραιότητες των Βρετανών, όπως η Υγεία, η ασφάλεια και οι υποδομές" υπογράμμισε ο Τζόνσον μιλώντας μετά τη νίκη του, κάνοντας μάλιστα λόγο για έναν "σεισμό" που άλλαξε το βρετανικό πολιτικό τοπίο προς όφελος των Συντηρητικών.

Έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία σ' αυτούς που, όπως είπε, "αλλαξοπίστησαν" και μπορεί το χέρι τους "να έτρεμε πάνω από την κάλπη" όταν ψήφιζαν Συντηρητικούς. "Μπορεί να μας δανείσατε μόνο την ψήφο σας, μπορεί να μην θεωρείτε τους εαυτούς σας πραγματικούς Τόρις (...) μπορεί να ελπίζετε να επιστρέψετε στους Εργατικούς την επόμενη φορά και, αν ανήκετε σ' αυτήν την περίπτωση, ταπεινά δηλώνω ότι με τιμά η εμπιστοσύνη που μου δείξατε και που δείξατε σε μας" είπε χαρακτηριστικά.

Η ρωγμή που προκάλεσαν οι Συντηρητικοί στον λεγόμενο "κόκκινο τοίχο" κατά μήκος των βιομηχανικών περιοχών της κεντρικής και της βόρειας Αγγλίας αποδίδεται γενικά στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι που τάσσονταν υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. απέρριψαν τη διφορούμενη στάση του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. "Κερδίσαμε ψηφοφόρους και την εμπιστοσύνη ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ ξανά ψηφίσει το Συντηρητικό Κόμμα" τόνισε ο Τζόνσον. "Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή. Εμείς δεν μπορούμε, δεν θα 'πρεπε, δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε" συνέχισε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ενώπιον των ψηφοφόρων του σημείωσε ότι υπάρχουν κι άλλα θέματα που πρέπει να χειριστεί προτού περάσει στο κυρίως θέμα, αυτό της αποχώρησης από την Ε.Ε.: "Ας υλοποιήσουμε το Brexit, αλλά πρώτα, φίλοι μου, ας πάρουμε πρωινό"...

Την ίδια στιγμή, τα αίτια που οδήγησαν στην ήττα απασχολούν το Εργατικό Κόμμα, ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν δρομολόγησε ο ίδιος τη διαδικασία διαδοχής του ανακοινώνοντας ότι δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Θα παραμείνει ωστόσο στην ηγεσία μέχρι να αναδειχθεί ο νέος αρχηγός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών και συνεργάτη του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων Chatham House Μάθιου Γκούντγουιν, η επικράτηση του Συντηρητικού Κόμματος ήταν αναπόφευκτο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit. Κατά τον ίδιο, κανένα άλλο κόμμα στον δυτικό κόσμο δεν κατάφερε με τόση επιτυχία να επιστρέψει στην εξουσία απ' ό,τι οι Βρετανοί Συντηρητικοί. Σε ό,τι αφορά τους Εργατικούς, θεωρεί ότι η διαδοχή του Κόρμπιν δεν θα λύσει τα προβλήματα του κόμματος που σήμερα είναι χωρισμένο σε τρία "κομμάτια", τους φιλελεύθερους που προέρχονται από μια ανώτερης εκπαίδευσης ελίτ και ψηφίζουν Αριστερά, την παραδοσιακή Αριστερά που είναι κοινωνικά συντηρητική και τους φοιτητές μαζί με τις εθνικές μειονότητες.

Για τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπόρις Τζόνσον οφείλει τη νίκη του κυρίως στο Brexit και στο σαφές μήνυμά του ότι «θα φέρει εις πέρας την αποχώρηση» βάζοντας τέλος στο αδιέξοδο της χώρας. Εμφανίστηκε ισχυρότερος υποψήφιος από την Τερέζα Μέι το 2017, παρ' όλο που τα ποσοστά δημοτικότητάς του δεν ήταν τα καλύτερα. "Μέτρησαν" ακόμη η απλότητα των μηνυμάτων του αλλά και η αδυναμία του Εργατικού Κόμματος να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του σε πολλές περιοχές της χώρας.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζεον συνέδεσε άμεσα την εκλογική επιτυχία του σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος με την έναρξη της διαδικασίας για ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας. Όπως ανακοίνωσε, την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει την επιχειρηματολογία της ώστε να έχει την πλήρη νομική εξουσία προκειμένου να προκηρύξει το νέο δημοψήφισμα. «Ο λαός της Σκωτίας μίλησε. Είναι ώρα να αποφασίσουμε για το δικό μας μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά. Ως γνωστόν, ο Μπόρις Τζόνσον αντιτίθεται ανοιχτά στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, καθώς η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο στο προηγούμενο δημοψήφισμα του 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL