Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Φωτιά στο μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτιά στο μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας

Αν και το τρίτο στον κόσμο σε μέγεθος δύναμης μετά από εκείνα των ΗΠΑ και της Κίνας, με 79 φρεγάτες, πέντε καταδρομικά, 13 αντιτορπιλικά και 52 υποβρύχια στις τάξεις του, οκτώ εκ των οποίων πυρηνοκίνητα, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει μόνον ένα αεροπλανοφόρο, το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ». Πάντως, ο σχεδιασμός του συνεπάγεται έναν ρόλο διαφορετικό από εκείνον των ομοειδών του αμερικανικών καθώς προορίζεται για υποστήριξη και υπεράσπιση στρατηγικών υποβρυχίων που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους, σκαφών επιφανείας και αεροσκαφών ανθυποβρυχιακού πολέμου του ρωσικού Ναυτικού.

Σ’ αυτό το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας ξέσπασε χθες πυρκαγιά, στη διάρκεια εργασιών συντήρησης που γίνονταν στο λιμάνι Μουρμάνσκ, στην Αρκτική. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν δέκα τραυματίες από τη φωτιά, επτά εκ των οποίων νοσηλεύονται, ενώ ένα άτομο αγνοείται.

Το πρακτορείο Ria Novosti, το οποίο επικαλείται τη διεύθυνση του ναυπηγείου Ζβεζντότσκα όπου γίνεται η συντήρηση του αεροπλανοφόρου, μετέδωσε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στη διάρκεια ηλεκτροσυγκόλλησης όταν σπίθα έπεσε σε επιφάνεια όπου είχε χυθεί καύσιμο. Το πύρινο μέτωπο επεκτάθηκε σε επιφάνεια 120 τετραγωνικών μέτρων στο εσωτερικό του σκάφους. Οχτώ πυροσβεστικές μονάδες κατέφθασαν επιτόπου και ρίχτηκαν στην μάχη της κατάσβεσης.

Ο Αλεξέι Ραχμάνοφ, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας που διαχειρίζεται το ναυπηγείο, έκανε λόγο για «ανθρώπινο λάθος» και πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν τηρούνταν όλοι οι κανόνες ασφαλείας. Οι εργασίες για τη συντήρηση του μοναδικού ρωσικού αεροπλανοφόρου ξεκίνησαν στις αρχές του 2017 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2021. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι βρίσκονταν στο σκάφος όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

Το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» καθελκύστηκε το 1985 και κατέστη πλήρως επιχειρησιακό δέκα χρόνια αργότερα, το 1995 αφού είχε πλέον διαλυθεί η Σοβιετική Ένωση. Τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία. Στη διάρκεια της αποστολής αυτής, δύο ρωσικά μαχητικά συνετρίβησαν την ώρα που προσπαθούσαν να προσνηωθούν, με τους πιλότους να διασώζονται.

Το 2009 ξέσπασε πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα την ώρα που το σκάφος ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ναύτης. Πιο πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2018, άλλος ένας άνθρωπος έχανε την ζωή του στο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» όταν ένας γερανός 15 μέτρων έπεσε στη γέφυρά του εξαιτίας διακοπής ρεύματος που σταμάτησε τη λειτουργία των υδραυλικών αντλιών προκαλώντας τη βύθιση της πλωτής δεξαμενής στην οποία ήταν δεμένο το αεροπλανοφόρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL