Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Αλίμονο στους νέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλίμονο στους νέους

Αψηφώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που ένα 24ωρο νωρίτερα είχαν πλημμυρίσει για δεύτερη φορά την τελευταία εβδομάδα τους δρόμους, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε χθες το σχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Οι ανησυχίες των γαλλικών συνδικάτων επιβεβαιώθηκαν πλήρως αφού ο Φιλίπ ουσιαστικά προανήγγειλε την αύξηση του ορίου ηλικίας για την κατοχύρωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 64 έτη. Τυπικά το όριο ηλικίας παραμένει στα 62 χρόνια, όμως στην πράξη οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα 64 για να λάβουν πλήρη σύνταξη.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει νέες κοινωνικές αντιδράσεις, ο Φιλίπ ανακοίνωσε ότι η μετάβαση στο "καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης", που θα συγχωνεύσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά συστήματα που ισχύουν σήμερα, πρόκειται να γίνει "σταδιακά", θα εφαρμοστεί δηλαδή στην πράξη μόνο για τους Γάλλους που έχουν γεννηθεί μετά το 1975.

"Προτείνουμε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ των γενεών" επισήμανε τονίζοντας πως το νέο σύστημα θα εγγυάται ελάχιστη μηνιαία σύνταξη 1.000 ευρώ για όσους συμπληρώνουν τα προβλεπόμενα ένσημα. Σημείωσε επίσης ότι η εφαρμογή του νέου καθολικού συστήματος "θα σημάνει το τέλος των ειδικών καθεστώτων" -με την εξαίρεση των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας- και υποσχέθηκε ότι οι γυναίκες θα είναι οι μεγάλες ευνοημένες της μεταρρύθμισης.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ο Φιλίπ υποστηρίζοντας πως οι προτάσεις του "δικαιολογούν" τη λήξη της απεργίας και των διαδηλώσεων. "Περισσότερο δικαιολογούν την επανάληψη του διαλόγου και τη λήξη της απεργίας, που τιμωρεί εκατομμύρια Γάλλους" τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα γαλλικά συνδικάτα, που την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούν συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις για τη μεταρρύθμιση και έχουν διοργανώσει μαζί με φορείς της νεολαίας δύο μέρες "εθνικής δράσης" κατά του κυβερνητικού σχεδίου, είχαν φυσικά εντελώς διαφορετική άποψη από τον Φιλίπ.

"Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Είναι ανέκδοτο και ιδιαίτερα περιγελούν αυτούς που δίνουν σήμερα μάχη" δήλωσε ο επικεφαλής της CGT Φιλίπ Μαρτινέζ, ενώ και ο επικεφαλής του CFDT Λοράν Μπερζέ, του μοναδικού συνδικάτου που μέχρι σήμερα στήριζε την κυβερνητική μεταρρύθμιση, τόνισε πως το σχέδιο που παρουσίασε ο Γάλλος πρωθυπουργός παραβιάζει μια "κόκκινη γραμμή".

Τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει για σήμερα Πέμπτη μια ακόμη μέρα διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης, ενώ ο απεργιακός κλοιός θα διατηρηθεί και την επόμενη εβδομάδα, αφού μια ακόμη μέρα εθνικών κινητοποιήσεων έχει προαναγγελθεί για την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τρίτη ενάμισι εκατομμύριο Γάλλοι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα κατά της μεταρρύθμισης.

Έντονες επικρίσεις υπήρξαν και από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Για τον ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν το νέο σύστημα "καταδικάζει τους νέους σε ένα point system ρίχνοντας όλους τους υπόλοιπους σ' έναν λαβύρινθο επισφάλειας". Εξίσου απορριπτικός ήταν και ο ηγέτης των Πράσινων Γιανίκ Ζαντό. "Η κυβέρνηση επέλεξε να διαλύσει ακόμα περισσότερο τη χώρα επιτιθέμενη στην κοινωνική συνοχή" σημείωσε.

"Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή τη μεταρρύθμιση. Στηρίζουμε τις νέες κινητοποιήσεις" τόνισε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορέ, ενώ ο γενικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός "επιβεβαίωσε το χειρότερο" σενάριο. "Δεν θέλω να είμαι ένας πατέρας που θα λέει ότι έσωσε τη δική του σύνταξη θυσιάζοντας εκείνη του γιου του. Ο αγώνας συνεχίζεται!" σχολίασε στο Twitter και ο εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Μπεζανσενό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL