Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Παραπομπή Τραμπ / Παραπομπή Τραμπ: Κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση Κογκρέσου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραπομπή Τραμπ / Παραπομπή Τραμπ: Κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση Κογκρέσου

Η απαγγελία του κατηγορητηρίου από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάιτλερ

«Έθεσε εαυτόν υπεράνω της χώρας», «υπονόμευσε την ακεραιότητα των εκλογών», «διακινδύνευσε την εθνική ασφάλεια», «η συμπεριφορά του είναι σαφώς κολάσιμη», «ο Πρόεδρος δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Δεν ήταν τόσο διευκρινίσεις νομικής φύσης οι παραπάνω διατυπώσεις όσο ρητορικά σχήματα υψηλού συμβολισμού. Μ' αυτά διάνθισε την επίσημη απαγγελία κατηγορητηρίου κατά του Προέδρου Τραμπ, χθες, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ. Με την κίνηση αυτή η διαδικασία εισήλθε στην τελική φάση της. Απ’ την άλλη πλευρά, ο «εναγόμενος» ωρυόταν μέσα απ’ το Twitter αναθεματίζοντας τους διώκτες του και επαναλαμβάνοντας τα τετριμμένα περί «κυνηγιού μαγισσών» και «γελοιοτήτων».

Εν χορώ οι υποστηρικτές του -πέραν του ενός απ’ το ακροατήριο εντός του Καπιτωλίου που αποδοκίμασε μπροστά στις κάμερες τον Νάντλερ φωνάζοντάς του ότι «διαπράττει εθνική προδοσία»- έσπευσαν να συνταχθούν στο πλευρό του διωκόμενου Προέδρου υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό τους ισχυρισμούς του και υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητα του ατοπήματός του.

Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή Κέβιν ΜακΆρθι δήλωσε πως «αυτή δεν είναι μια ημέρα που κάνει περήφανη την Αμερική» και πως «τίποτε σ΄ εκείνο το τηλεφώνημα δεν ήταν λανθασμένο», νύξη στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τραμπ στις 25 Ιουλίου με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οπότε και του ζήτησε να διερευνήσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του υιού Μπάιντεν στην Ουκρανία ελπίζοντας πως έτσι θα «ψαλίδιζε» την προεκλογική δυναμική του πατέρα του, του πρώην αντιπροέδρου των κυβερνήσεων Ομπάμα, Τζο.

Σε παρόμοιο δραματικό ύφος, ο νυν αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έπαιρνε δίχως επιφυλάξεις το μέρος του Προέδρου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που έγινε σήμερα στην Ουάσιγκτον είναι ντροπή για τη χώρα». Αναπαράγοντας τους ισχυρισμούς του Τραμπ, ο Πένς κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «επινόησαν» τις κατηγορίες εναντίον του επειδή «ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτόν τον Πρόεδρο στις εκλογές του 2020».

Ο ίδιος, φυσικά, δεν έδειξε καμία αυτοσυγκράτηση σχολιάζοντας απ’ το προσφιλές του βήμα, το Twitter, το σφίξιμο του κλοιού που επιχειρούν οι «αναβαπτισμένοι» πολιτικοί αντίπαλοί του. Χαρακτήρισε «γελοίο» το κατηγορητήριο εναντίον του και κατήγγειλε εκ νέου ότι είναι θύμα ενός «κυνηγιού μαγισσών».

«Ο Τζέρι Νάντλερ μόλις ισχυρίστηκε ότι εγώ 'άσκησα πιέσεις στην Ουκρανία για παρέμβαση στις εκλογές του 2020'. Γελοίο, γνωρίζει ότι δεν είναι αλήθεια», έγραψε σε μια από τις χθεσινές αναρτήσεις του στο κοινωνικό δίκτυο.

Το επίσημο κατηγορητήριο κατά του Τραμπ στηρίζεται σε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες: «κατάχρηση εξουσίας» και «παρεμπόδιση του έργου του Κογκρέσου». Η πολύ σοβαρότερη κατηγορία της «παρεμπόδισης Δικαιοσύνης» απαλείφθηκε. Όπως εξήγησαν Δημοκρατικοί βουλευτές, η κατηγορία της «κατάχρησης εξουσίας» είναι πολύ ευρύτερη και καλύπτει όλες τις επιλήψιμες ενέργειες του Προέδρου. Παράλληλα, οι παραπάνω κατηγορίες μπορούν ν’ εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ του Δημοκρατικού στρατοπέδου. Υπ’ αυτή την οπτική, προφανώς το κατηγορητήριο συντάχθηκε με καθαρά πολιτικά κριτήρια.

Η ολομέλεια της Βουλής, όπου οι Δημοκρατικοί είναι πλειοψηφία, αναμένεται να εγκρίνει το κατηγορητήριο την ερχόμενη εβδομάδα. Η θεωρούμενη βέβαιη έγκρισή του θα σημάνει την παραπομπή του Ρεπουμπλικανού Προέδρου στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, όπου θα δικαστεί. Η δίκη είναι πιθανόν ν' αρχίσει τον άλλο μήνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει έτσι ο τρίτος Πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται για καθαίρεση. Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα, τα πράγματα δεν πρόκειται να φτάσουν ώς εκεί. Η Γερουσία ελέγχεται από το κόμμα του, το οποίο τελευταία είχε συνασπιστεί πεισματικά γύρω του, κάτι που δεν παραλείπει να επισημάνει ο ίδιος από καιρού εις καιρόν. Απ' την άλλη ωστόσο, θα είναι πολύ δύσκολο να βγει πολιτικά και επικοινωνιακά αλώβητος από μια δοκιμασία που επηρεάζει αρνητικά την περσόνα και το γόητρό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL