Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Λατινική Αμερική / Φερνάντες και Κίρτσνερ αναλαμβάνουν σήμερα τα ηνία της Αργεντινής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λατινική Αμερική / Φερνάντες και Κίρτσνερ αναλαμβάνουν σήμερα τα ηνία της Αργεντινής

O Αλμπέρτο Φερνάντες αναλαμβάνει σήμερα το πρωί Πρόεδρος της Αργεντινής για να βγάλει τη χώρα από τη δίνη της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και του ΔΝΤ, ενώ το απόγευμα θα βρίσκεται με την αντιπρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ στην ιστορική Πλάθε Ντε Μάγιο για να προχωρήσουν στην πραγματική ανάληψη της εξουσίας μαζί με τους εργαζόμενους, τις γυναίκες και τους νέους που τους οδήγησαν μετά από σκληρούς αγώνες στα ηνία της κυβέρνησης.

«Στις 10 Δεκεμβρίου ξεκινάμε για να στηρίξουμε για άλλη μια φορά την Αργεντινή στα πόδια της. Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε. Θέλουμε τη δημοκρατία πάντα. Θέλουμε μια πατρίδα για όλους» έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Φερνάντες, ενώ η Κίρχνερ έγραψε το ίδιο μήνυμα βάζοντας και μια... κόκκινη καρδιά.

Ο Φερνάντες κατέστησε ήδη σαφές ότι όχι μόνο δεν θα απορροφήσει το υπόλοιπο του δανείου ρεκόρ των 57 δισ. δολαρίων που έχει συμφωνήσει ο Μάκρι με το ΔΝΤ, αλλά και ότι σχεδιάζει τα διώξει το ταχύτερο δυνατόν το Ταμείο από την Αργεντινή, όπως είχαν κάνει και στο παρελθόν με τον Πρόεδρο Νέστορ Κίρχνερ, στο γραφείο του οποίου ήταν επιτελικό στέλεχος.

Ο 37χρονος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης Μαρίν Γκουσμάν θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών για να μετατραπεί σε συντονιστή των οικονομικών υπουργείων. Ο μαθητής του Στίγκλιτς είναι ειδικός στη μακροοικονομία και την κρίση χρέους, αποτελώντας «μια μεγάλη ελπίδα για την Αργεντινή», όπως τόνισε ο Φερντάντες. Ο Γκουσμάν αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σύντομα τις επίμαχες διαπραγματεύσεις για το χρέος της χώρας και ότι θα παρουσιάσει στη Βουλή τα πρώτα μέτρα υπέρ των συνταξιούχων και των συλλογικών συμβάσεων.

Μέσα στην εβδομάδα η Αργεντινή θα πρέπει να αποπληρώσει καθυστερημένες οφειλές για το χρέος της που φτάνουν τα 430 εκατ. δολάρια, ενώ έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβάλει συνολικά χρέη 5,31 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων το 40% βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών. Η Αργεντινή έχει λάβει από το ΔΝΤ 44 δισ. δολάρια και ο Φερνάντες έχει τονίσει ότι δεν σκοπεύει να πάρει τα υπόλοιπα 13 δισ. δολάρια, γιατί δεν θέλει να αυξήσει περαιτέρω το χρέος της χώρας. Η Αργεντινή έχει αυτή τη στιγμή συναλλαγματικά αποθέματα 43,79 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων μόλις τα 9,5 δισ. δολάρια είναι αποδεσμευμένα.

Η άφιξη των Φερνάντες και Κίρχνερ στα ηνία μιας μεγάλης χώρας αλλάζει ήδη τις ισορροπίες στη Λατινική Αμερική. Η απόφαση του Φερνάντες να καλέσει σήμερα στο προεδρικό μέγαρο τον Έβο Μοράλες και να του προσφέρει πολιτικό άσυλο δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Αργεντινής και το τέλος του ειδυλλίου του Μάκρι με τη Βραζιλία του Μπολσονάρου.

Η «προσωρινή Πρόεδρος» των πραξικοπηματιών της Βολιβίας Ανιές, φοβερά ενοχλημένη γιατί δεν προσκλήθηκε στο Μπουένος Άιρες, τόνισε θρασύτατα προς τους νεοεκλεγέντες Φερντάντες και Κίρχνερ ότι «εγώ δεν έχω σχέσεις με κόσμο που δεν σέβεται τη δημοκρατία και που περιορίζει της ελευθερίες».

Ο Μοράλες «πολιτικός αρχηγός» της εκστρατείας του MAS

Η Ανιές, οι ΗΠΑ, ο Μπολσονάρου και ο Ντούκε φοβούνται την παρουσία του Μοράλες στη «γειτονική» Αργεντινή και ιδιαίτερα από τη στιγμή που το Σάββατο ανακηρύχθηκε πανηγυρικά στο προπύργιό του στην Κοτσαμπάμπα από δεκάδες χιλιάδες στελέχη του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) και των κοινωνικών οργανώσεων που συμμετείχαν στην Εθνική Διάσκεψη του MAS ως «πολιτικός αρχηγός» της επόμενης προεκλογικής εκστρατείας. Από την Κούβα ο Μοράλες έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο MAS και κυρίως στην Ανιές και στους πραξικοπηματίες: «Δεν είμαστε μόνοι μας ούτε στη Βολιβία ούτε στον κόσμο, γιατί αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπειά μας, ενωμένοι για τη ζωή και τη δημοκρατία. Σας εύχομαι τις καλύτερες αποφάσεις για την πρώτη διευρυμένη εθνική διάσκεψη μετά το πραξικόπημα της ρατσιστικής και φασιστικής Δεξιάς». Τα χιλιάδες στελέχη του MAS μέσα και έξω από τον μεγάλο χώρο της διάσκεψης έδωσαν το δικό τους μήνυμα με ένα σύνθημα που μάλλον θα συνοδεύσει την προεκλογική εκστρατεία του MAS: «Ο Έβο δεν είναι μόνος».

Την ίδια στιγμή, η Δεξιά και κυρίως η Ακροδεξιά των τραμπούκων και των πραξικοπηματιών φαίνεται ότι θα κατεβεί διασπασμένη στις επόμενες προεδρικές εκλογές, με τον αρχιτραμπούκου Καμάτσο από τη Σάντα Κρους, την πιο πλούσια περιοχή της χώρας, να έχει να αντιμετωπίζει στις κάλπες τον μέχρι χθες σύμμαχό του Πουτάρι από το Ποτοσί, την πιο φτωχή περιοχή της Βολιβίας.

Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις σε Κολομβία και Χιλή

Στη γειτονική Χιλή μέσα στην εβδομάδα θα φτάσει στη Βουλή η ψήφιση της μομφής κατά του Προέδρου Πινιέρα, η αποκαλούμενη «συνταγματική κατηγορία», για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία, τους καραμπινιέρος και τον στρατό, όπως και οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή λειτουργίας των καραμπινιέρος μετά τις καταγγελίες από δεκάδες διεθνείς και εθνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας στους σχεδόν δύο μήνες των κινητοποιήσεων. Οι καραμπινέρος πάντως ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν 135 συλλήψεις την Παρασκευή, ενώ οι ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι πάνω από 350 πολίτες έχουν σοβαρά τραύματα στα μάτια τους από τα σκάγια και τα χημικά των δυνάμεων ασφαλείας.

Το κόμμα του Πινιέρα απέρριψε οποιαδήποτε αλλαγή του σχεδίου συνταγματικής μεταρρύθμισης που προτείνει, γεγονός που αναμένεται ότι θα δημιουργήσει τριβές ή και την τελική ρήξη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποδέχθηκαν αρχικά τον διάλογο για την ειρήνευση της χώρας.

Στην Κολομβία, τέλος, συνεχίζονται οι μαζικές και ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον του Προέδρου Ντούκε. Οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες σε όλη τη χώρα βγήκαν την Κυριακή το πρωί στους δρόμους τραγουδώντας το «Κονσέρτο για την Απεργία», που έχει μετατραπεί σε ύμνο των διαδηλώσεων εναντίον της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και των δολοφονιών πρώην ανταρτών των FARC και κοινωνικών αγωνιστών από τους γνωστούς και... πάντα άγνωστους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL