Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Γαλλία / Γαλλία: Απεργιακός πυρετός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Απεργιακός πυρετός

Μια ακόμη μέρα απεργιακών κινητοποιήσεων γνώρισε χθες η Γαλλία καθώς τα συνδικάτα δηλώνουν αποφασισμένα να μην χαλαρώσουν την πίεσή τους μέχρι η κυβέρνηση να αποσύρει την μεταρρύθμιση που επιχειρεί στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Μία μόλις μέρα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις της Πέμπτης, που κατέβασαν στους δρόμους 1,5 εκατομμύριο άτομα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CGT, το συντονιστικό όργανο των συνδικάτων και τέσσερις οργανώσεις νεολαίας απηύθυναν χθες κάλεσμα για μια ακόμη μέρα διαδηλώσεων την προσεχή Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.

"Όλοι στους δρόμους στις 10 Δεκεμβρίου για μια νέα ημέρα κινητοποιήσεων όλων των επαγγελμάτων" τόνισε η Κατρίν Περέ, συνομοσπονδιακή γραμματέας του συνδικάτου CGT, ενώ η Μπερναντέτ Γκρουαζόν, γενική γραμματέας της FSU, της μεγαλύτερης ομοσπονδίας εκπαιδευτικών εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν πρόκειται για ένα "κίνημα μερικών ημερών".

"Υπάρχουν γενικές συνελεύσεις παντού στη Γαλλία. Στις μεταφορές, αυτό το σαββατοκύριακο, οι μισθωτοί δεν χαρίζουν τίποτα. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης" είπε ακόμη η Κατρίν Περέ εκτιμώντας πως η κυβέρνηση "δεν υπολόγισε το εύρος της κοινωνικής κινητοποίησης".

Και πράγματι, η οικονομική ζωή της Γαλλίας παρέλυσε σχεδόν ολοκληρωτικά την Πέμπτη από τη μεγαλύτερη απεργία που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μακρόν, μια κινητοποίηση που σταμάτησε τις δημόσιες συγκοινωνίες και κράτησε τα περισσότερα σχολεία κλειστά.

Ορισμένα σχολεία ξανάνοιξαν τις πόρτες τους χθες, αλλά οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο μετρό και τους σιδηροδρόμους συνεχίστηκαν, με τα συνδικάτα να ανακοινώνουν ότι οι στάσεις εργασίας θα συνεχιστούν ακόμη και μέσα στο σαββατοκύριακο.

Την ώρα της αιχμής των πρωινών μετακινήσεων σημειώθηκε και χθες πρωτοφανές μποτιλιάρισμα στο Παρίσι με τους συγκοινωνιολόγους να εκτιμούν ότι οι ουρές των αυτοκινήτων έφταναν συνολικά τα 350 χιλιόμετρα. Η Air France ανακοίνωσε την ακύρωση του 30% των εσωτερικών πτήσεών της και του 10% των πτήσεων μεσαίων αποστάσεων, ενώ τα αεροσκάφη των EasyJet, Transavia και Ryanair παρέμειναν επίσης καθηλωμένα στο έδαφος.

Παρότι ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση και να μην υποχωρήσει στις κοινωνικές πιέσεις, η κυβέρνηση επιχείρησε από χθες κιόλας κάποιες κινήσεις κατευνασμού ανακοινώνοντας διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα από τη Δευτέρα. Από την πλευρά της η υπουργός Αλληλεγγύης Ανιές Μπουζίν δήλωσε πως "η οργή των Γάλλων" που εκφράστηκε στις διαδηλώσεις της Πέμπτης "έχει ακουστεί".

Η προσπάθεια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος είχε παραλύσει τη Γαλλία για περισσότερο από τρεις εβδομάδες το 1995 προτού η κυβέρνηση Σιράκ αποσύρει το σχέδιό της, που παρουσιάζει αξιοσημείωτες ομοιότητες με το σημερινό.

Το σημερινό σχέδιο στοχεύει στην κατάργηση 42 διαφορετικών συστημάτων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα με μοριοδότηση. Παρότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα πιο "λογικό" σύστημα, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και σημαντική μείωση των συντάξεων ειδικά στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά τις περιορισμένες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που σημειώθηκαν στο Παρίσι, στη Λυών, στο Μονπελιέ και στην Τουλούζη, οι διαδηλώσεις της Πέμπτης ήταν στη συντριπτική πλειονότητά τους ειρηνικές. Ακόμη και η κυβέρνηση, που μέχρι μερικά εικοσιτετράωρα πριν προειδοποιούσε τους πολίτες για τον κίνδυνο σοβαρών επεισοδίων από "ταραχοποιούς", αναγκάστηκε χθες, μέσω του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, να αποτίσει "φόρο τιμής" στα συνδικάτα για το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις "κύλησαν ομαλά, καθώς είχαν οργανωθεί καλά".

Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν τόνισε τέλος ότι η 5η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί μια "ημερομηνία σταθμό στην ιστορία των κοινωνικών κινητοποιήσεων στη χώρα" εκτιμώντας πως το "μπρα ντε φερ" μεταξύ εργαζομένων και κυβέρνησης μόλις ξεκίνησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL