Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Παραπομπή Τραμπ: Επίδειξη δύναμης και δοκιμασία κομματικής συνοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραπομπή Τραμπ: Επίδειξη δύναμης και δοκιμασία κομματικής συνοχής

Μέχρι πρότινος ήταν εικασία, πιθανότητα. Από χθες, μοιάζει αναπόφευκτο. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της «κατάχρησης εξουσίας». Ο «λογαριασμός» του σκανδάλου των προσωπικών παρεμβάσεών του για χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία με αντάλλαγμα ίδιον πολιτικό όφελος έφτασε στην πόρτα του. «Ταχυδρόμος» ήταν η πρόεδρος της ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Και ο «παραλήπτης», μέσα απ' το προσφιλές διαδικτυακό του βήμα, το Twitter, σήκωσε τη σημαία του «αγώνα» δίνοντας καθαρά ιδεολογική χροιά στην πολιτική αντιπαράθεσή του με τους «αντιπατριώτες» Δημοκρατικούς που έχουν «αποτρελαθεί», όπως ισχυρίστηκε: «Θα αποδείξουμε (στη δίκη) πόσο διεφθαρμένο είναι το σύστημά μας. Εκλέχτηκα για να καθαρίσω τον βούρκο και αυτό είναι που κάνω! (...) Θα νικήσουμε!» έγραψε στον λογαριασμό του.

Σαφώς η παραπομπή Τραμπ έχει πολιτικό υπόβαθρο, σαφώς δοκιμάζει τις αντοχές του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Η ακραία αντιπαράθεση, ο διχασμός, η πόλωση δηλητηριάζουν την αμερικανική κοινωνία και αποτυπώνονται με τον πιο παραστατικό τρόπο και στα δημοσιεύματα του Τύπου, που από χθες άρχισαν να είναι το ίδιο έντονα πολιτικά "χρωματισμένα". Η μεγάλης κυκλοφορίας ταμπλόιντ της Νέας Υόρκης "New York Post" «αποκάλυπτε» ότι βασικός μάρτυρας στην έρευνα του πρώην αρχηγού του FBI Ρόμπερτ Μάλερ για τη θρυλούμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 υπέρ του Τράμπ, ο Αμερικανο-λιβανέζος λομπίστας Τζορτζ Νάντερ, κατηγορείται από την ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη ότι έδωσε 3,5 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία, σκοπός του ήταν να αποκτήσει επιρροή μεταξύ πολιτικών προσώπων υψηλού επιπέδου.

Απ' την άλλη, η "Washington Post" κατήγγελλε σε δημοσίευμά της την υποκρισία του Τραμπ που ενώ χρησιμοποιεί την παράνομη μετανάστευση ως μέσο για να συσπειρώσει το ακροατήριό του χαρακτηρίζοντάς την απειλή για την εθνική ασφάλεια, ο ίδιος δεν διστάζει να προσλάβει στις επιχειρήσεις του μετανάστες δίχως νόμιμα έγγραφα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, επί χρόνια, ακόμη και επί της προεδρίας του, ο όμιλος Τραμπ απασχολούσε εργαζόμενους μετανάστες δίχως νόμιμα έγγραφα σε θέσεις οικιακών βοηθών, σερβιτόρων, κηπουρών και οικοδόμων...

Σε πολιτικό επίπεδο ωστόσο και σε αντίθεση με τον εξ αντικειμένου επιδραστικό ρόλο των ΜΜΕ, η παραπομπή Τραμπ δεν είναι παιχνίδι εντυπώσεων. Είναι μια επιχείρηση επίδειξης δύναμης αλλά κι ένα τεστ για τη συνοχή των δύο πολιτικών στρατοπέδων, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Έτσι, μόνον τυχαία δεν ήταν αναφορά του Τραμπ, μετά την αναγγελία Πελόζι, στο ότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι σήμερα περισσότερο ενωμένοι από ποτέ.

Την ίδια αίσθηση δημιούργησαν και οι δηλώσεις της προέδρου της Βουλής, περί μη άλλης επιλογής «από το να ενεργήσουμε καθώς ο Πρόεδρος προσπάθησε εκ νέου να επηρεάσει τις εκλογές προς όφελός του». Σύμφωνα με την Πελόζι, «τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα: ο Πρόεδρος καταχράστηκε την εξουσία του για προσωπικό όφελός εις βάρος της εσωτερικής ασφάλειας, θέτοντας ως προϋπόθεση, για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και τον προγραμματισμό ενός κρίσιμου τετ α τετ στο οβάλ γραφείο, την έναρξη έρευνας σε βάρος του πολιτικού αντιπάλου του». «Ο Πρόεδρος διέπραξε κατάχρηση εξουσίας, αποδυνάμωσε την εσωτερική ασφάλειά μας και έθεσε σε κίνδυνο την ακεραιότητα των εκλογών μας» σημείωσε η Πελόζι, η οποία εκτίμησε ότι «οι ενέργειες του παραβίασαν το σύνταγμα».

Μόλις η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής συντάξει τα άρθρα για την παραπομπή, αυτά θα υποβληθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια και θα εγκριθούν με απλή πλειοψηφία. Δεδομένης της κυριαρχίας των Δημοκρατικών στο σώμα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να γίνει ο τρίτος Πρόεδρος στην αμερικανική Ιστορία που θα παραπεμφθεί σε δίκη. Ωστόσο, όπως ο Άντριου Τζόνσον το 1868 και ο Μπιλ Κλίντον το 1998, αναμένεται να αθωωθεί από τη Γερουσία, την οποία ελέγχει το κόμμα του, οι Ρεπουμπλικανοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL