Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Δεξιά σταυροφορία κατά Σοσιαλιστών και Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεξιά σταυροφορία κατά Σοσιαλιστών και Αριστεράς

Ο αρχηγός του ισπανικού κράτους, βασιλιάς Φελίπε Στ', δέχθηκε χθες τις προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, Μπατέτ και Γιοπ, για να ξεκινήσει τη διαδικασία των διαβουλεύσεων με στόχο τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, τα τρία δεξιά και ακροδεξιά κόμματα συνεχίζουν τις προσπάθειες αποδόμησης των συνομιλιών των Σοσιαλιστών και του Unidas Podemos με τα εθνικιστικά κόμματα.

Η δεξιά τριάδα (Λαϊκό Κόμμα, Πολίτες και Vox) βρήκε χθες στήριξη από την Καθολική Εκκλησία, που κήρυξε και επισήμως τον πόλεμο εναντίον του Ιγκλέσιας και του Σάντσεθ. Οι σταυροφόροι της Δεξιάς κατηγορούν τους δυο ηγέτες ότι ξεκίνησαν «μια ιδεολογική εκστρατεία» για να επιβάλουν έναν νόμο για την ευθανασία.

Το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες ξεκίνησαν τη σκληρή, λαϊκίστικη και αντιδραστική τους αντιπολίτευση από τη δεύτερη μέρα των συνεδριάσεων της Βουλής δηλώνοντας ότι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον βουλευτών εθνικιστικών κομμάτων και του Unidas Podemos γιατί με τις παρεμβάσεις τους παραβίασαν το σύνταγμα.

Ο Φελίπε Στ' θα έχει από σήμερα διαβουλεύσεις με 19 κόμματα, ενώ τρία αριστερά εθνικιστικά κόμματα (τα δύο καταλανικά ERC και CUP και το EH Bildu της Χώρας των Βάσκων) δήλωσαν ότι δεν θα συναντηθούν με τον μονάρχη. Ο Ισπανός βασιλιάς θα δεχθεί τελευταίο τον Σάντσεθ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και το καταλανικό En Comu θα συναντηθούν ξεχωριστά με τον αρχηγό του κράτους και όχι ως Unidas Podemos.

"Συντροφική" μαχαιριά στον Σάντσεθ

Ο Πέδρο Σάντσεθ δέχθηκε και ένα πισώπλατο χτύπημα από τον Αλφόνσο Γκέρα, το πρώην δεξί χέρι του Γκονθάλεθ, βαρόνου του κόμματος από την Ανδαλουσία, ο οποίος ήταν επί μια σχεδόν δεκαετία αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ υπήρξε επί σχεδόν 20 χρόνια β' γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και επί σχεδόν 40 χρόνια βουλευτής.

Το πρώην... βαρύ πεπόνι του Σοσιαλιστικού Κόμματος προειδοποίησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, από τις συχνότητες του ραδιοφωνικού σταθμού της Καθολικής Εκκλησίας Cope, ότι «δεν μου φαίνεται ότι με αυτή την ομάδα των τραγουδιών και των χορών θα έχουμε σταθερότητα», αναφερόμενος στις προσπάθειες του Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση με το Unidas Podemos, επιμένοντας για άλλη μια φορά στην ανάγκη ενός μεγάλου συνασπισμού των Σοσιαλιστών με το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες.

«Ο Σάντσεθ λέει ότι αυτό είναι το νέο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά αυτό είναι ένα άλλο Σοσιαλιστικό Κόμμα», τόνισε ο Γκέρα, καθιστώντας σαφές ότι το "βαθύ κράτος" και παρακράτος του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει κηρύξει.. ανένδοτο στον Σάντσεθ γιατί συνεργάζεται με την Αριστερά.

Διαπραγματεύσεις με Καταλανούς και Βάσκους εθνικιστές

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα συνεχίζονται εν τω μεταξύ οι διαπραγματεύσεις των Σοσιαλιστών με την καταλανική ERC. Οι συνομιλίες με το δεξιό καταλανικό JxCat τελείωσαν χθες χωρίς καμία συμφωνία, αλλά με τη διάθεση των Σοσιαλιστών και των δεξιών Καταλανών εθνικιστών να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων ισπανικών εργατικών συνομοσπονδιών, των αριστερών Εργατικών Επιτροπών CC.OO. και της φιλοσοσιαλιστικής UGT, Σόρδο και Πατσέκο, επισκέφθηκαν στη φυλακή του Καταλανούς εθνικιστές ηγέτες της ERC, Χουνκέρας και Ρομέβα, και τους ζήτησαν να στηρίξουν τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού σοσιαλιστών και Unidas Podemos. Στη συνέχεια, οι δυο συνδικαλιστές ηγέτες επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία της ERC στη Βαρκελώνη για να συζητήσουν με την ηγεσία της την πολιτική κατάσταση.

Στη Χώρα των Βάσκων το τοπικό Podemos έκλεισε συμφωνία για την ψήφιση του προϋπολογισμού της τοπικής κυβέρνησης του PNV, γεγονός που θεωρείται ότι θα διευκολύνει τη στήριξη της νέας κυβέρνησης από το εθνικιστικό PNV.

Προαγωγή αντί δίωξης

Έκπληξη προκάλεσε χθες το γεγονός ότι ο Γκόμεθ Γκόρδο, ο αστυνομικός που κατασκεύασε τον πλαστό φάκελο για τη δήθεν χρηματοδότηση του Πάμπλο Ιγκλέσιας και του Podemos από τη Βενεζουέλα, πήρε προαγωγή σε επιθεωρητή και μάλιστα με μετάθεση από το μικρό Αλικάντε στη Μαδρίτη. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός είχε τιμηθεί παράνομα με διακρίσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση Ραχόι, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μαρλάσκα δήλωσε χθες ότι η προαγωγή του αστυνομικού οφείλεται στην... επετηρίδα. Ο οργανωτικός γραμματέας του Podemos Ετσενίκε ζήτησε από την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει την αστυνομία από τους διεφθαρμένους αστυνομικούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL