Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γερμανία: Τα κυβερνητικά κόμματα προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία: Τα κυβερνητικά κόμματα προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο

Τρεις μέρες συμπληρώθηκαν από τη μεγάλη έκπληξη που έκανε η βάση του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), ψηφίζοντας το δίδυμο Σάσκια Έσκεν - Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς για την ηγεσία, και το σοκ τόσο στο πολιτικό σύστημα όσο και στα μέσα ενημέρωσης δε λέει ακόμη να ξεπεραστεί. Αφενός, διότι τα περισσότερα στελέχη του SPD, από τα ιστορικά μέχρι τα κυβερνητικά, κατά βάθος δεν περίμεναν αυτή τη στροφή προς τα αριστερά, αφετέρου διότι κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι το SPD με τη νέα ηγεσία θα παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό με τη Μέρκελ σαν να μην τρέχει τίποτε μέχρι το φθινόπωρο του 2021. Γι' αυτό και όλοι ζητούν επίμονα να μάθουν από το νέο ηγετικό δίδυμο εάν θα εισηγηθεί την έξοδο από τον μεγάλο συνασπισμό στο συνέδριο του κόμματος στο τέλος της εβδομάδας - χωρίς να παίρνουν απάντηση.

Ένα είδος απάντησης κρύβεται στο πρόγραμμα με το οποίο κέρδισαν τις εσωκομματικές εκλογές οι Έσκεν και Βάλτερ - Μπόργιανς: Δεσμεύτηκαν έναντι της βάσης να παλέψουν για την κατάργηση του “μαύρου μηδενός” (των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, που επέβαλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνέχισε να σχεδιάζει ο -μεγάλος ηττημένος του SPD- Όλαφ Σολτς), για τη θέσπιση κατώτατου ωρομίσθιου 12 ευρώ, για σημαντική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων καθώς και για ένα πιο φιλόδοξο “πακέτο” για το κλίμα και την οικολογική μεταρρύθμιση της παραγωγής και της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι το SPD θα διεκδικήσει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας, στην κατεύθυνση που επιθυμεί το νέο του ηγετικό δίδυμο.

Βέβαια, το πιθανότερο είναι ότι Μέρκελ και σία δεν πρόκειται να ανταποκριθούν. Τα δύο χριστιανικά κόμματα, που έχουν μετατοπιστεί πάρα πολύ στο Κέντρο -η Μέρκελ κατηγορείται εδώ και χρόνια ως αυτή που έχει “σοσιαλδημοκρατικοποιήσει” την CDU-, φοβούνται την περαιτέρω αιμορραγία προς τα δεξιά, ειδικά τώρα που η ακροδεξιά AfD φαίνεται να έχει αέρα στα πανιά της. Αλλά εξίσου φοβούνται τις πρόωρες εκλογές - όπως άλλωστε και το SPD, που παθαίνει εγκεφαλικό με κάθε νέα δημοσκόπηση. Θα προσπαθήσουν λοιπόν να βρουν μια λύση που να δίνει μερικούς μήνες ζωής ακόμη στον μεγάλο συνασπισμό, τουλάχιστον μέχρι και τα δύο πρώην μεγάλα λαϊκά κόμματα να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν μια εκλογική διαδικασία. “Έτοιμα” σημαίνει να έχουν βρει καταρχάς με ποια/ποιον υποψήφιο καγκελάριο θα κατέβουν στις εκλογές - κάτι που προς στιγμή είναι αβέβαιο όχι μόνο στο SPD, αλλά και στην CDU/CSU, καθώς η νέα πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ δεν καταφέρνει να πείσει το κόμμα της.

Οπότε η πιθανότητα να διαλυθεί εδώ και τώρα ο μεγάλος συνασπισμός είναι πολύ μικρή - κι όλοι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν χρόνο. Το SPD για να ανασυγκροτηθεί και να ολοκληρώσει την αριστερή στροφή του, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει την ενότητά του. Και η CDU/CSU για να βρει το πρόσωπο εκείνο που θα μπορεί αφενός να ανακόψει τις διαρροές προς την AfD, αφετέρου να συνεννοηθεί με τους Πράσινους για μια νέα κυβερνητική συμμαχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL