Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
«Σαρδέλες» εναντίον Σαλβίνι (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Σαρδέλες» εναντίον Σαλβίνι (Video)

Στη Νάπολη περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι γέμισαν την  κεντρική πλατεία Ντάντε, για να κάνουν σαφή την αντίθεσή τους στην πολιτική του γραμματέα της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι. «Ξέρουμε καλά ότι ο Σαλβίνι συνεχίζει να θεωρεί τους Ιταλούς που ζουν στον Νότο πολίτες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε η Αντονέλλα Τσερτσέλλο, μια από τις διοργανώτριες της κινητοποίησης.https://www.youtube.com/embed/OoiV76OF9Mw

Το κίνημα επεκτείνεται διαρκώς: εκτός από την Νάπολη, σημειώθηκε μαζική συμμετοχή και στην Φλωρεντία. «Κατεβάσαμε στο δρόμο σαράντα χιλιάδες ανθρώπους, πρόκειται για ρεκόρ», υπογραμμίζουν οι Σαρδέλες στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης. «Σαλβίνι, εμείς δεν τα χάφτουμε», έγραφε ένα από τα πανό των Φλωρεντινών.

Πρόκειται πάντα για ειρηνικές κινητοποιήσεις, οι οποίες προετοιμάζονται μέσω διαδικτύου και έχουν ως μουσική υπόκρουση το τραγούδι Bella Ciaο, γνωστό σύμβολο της αντίστασης κατά του φασισμού.

Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες Ιταλοί στέλνουν το μήνυμα ότι η Λέγκα δεν πρέπει να κερδίσει τις περιφερειακές εκλογές στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια, στο τέλος του Γενάρη, ούτε τις υπόλοιπες τοπικές αναμετρήσεις την ερχόμενη Άνοιξη.

Απέτυχαν τα γατάκια που επιστράτευσε ο Σαλβίνι για να φάνε τις σαρδέλες

υσιαστικά πρόκειται για μια αυθόρμητη απάντηση στην ξενοφοβία και τη συνεχή όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης. «Τώρα οι δήμαρχοι της Λέγκα θέλουν να μας συναντήσουν. Στην αρχή μας ειρωνεύονταν, αλλά όταν είδαν ότι το κίνημα γίνεται όλο και πιο μαζικό, άλλαξαν στρατηγική», εξηγούν από την Φλωρεντία. Ο Ματέο Σαλβίνι προσπάθησε να απαντήσει στις σαρδέλες (sardine) καλώντας τους υποστηρικτές του να αναρτήσουν στο διαδίκτυο φωτογραφίες  με γατάκια που τρώνε μικρά και μεγάλα ψάρια, άρα και σαρδέλες. Αλλά η επικοινωνιακή αυτή αντεπίθεση, ουσιαστικά απέτυχε.

Μετά την Νάπολη και την Φλωρεντία, σειρά τώρα έχει η Κοζέντσα της Καλαβρίας. Και σε δυο εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση στην Ρώμη.

Οι ιταλικές «Σαρδέλες» θέλουν να ενώσουν την φωνή τους με εκείνη των νέων που διαδηλώνουν  για μια άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με στόχο έναν ρεαλιστικό, άμεσο επανακαθορισμό της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και κοινωνικής ατζέντας.

πηγή DW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL