Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Στο σκαμνί ο Νετανιάχου με βαριές κατηγορίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο σκαμνί ο Νετανιάχου με βαριές κατηγορίες

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πέρα από μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ, είναι και επίσημα ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που κατηγορείται για την τέλεση ποινικών αδικημάτων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες ότι η μακροχρόνια δικαστική έρευνα ολοκληρώθηκε, με τον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ Αβιχάι Μάντελμπλιτ να κατηγορεί τον πανίσχυρο πρωθυπουργό για απάτη, δωροδοκία και απιστία κατά του Δημοσίου σε τρεις υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη εκ των τριών υποθέσεων, ο Νετανιάχου και η σύζυγός του κατηγορούνται ότι λάμβαναν πανάκριβα δώρα από τον Ισραηλινό υπήκοο και παραγωγό του Χόλιγουντ Αρνόν Μιλχάλ καθώς και από τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζέιμς Πάρκερ. Στην δεύτερη υπόθεση, ο Νετανιάχου κατηγορείται πως συμφώνησε με τον Άρνον Μόζες, εκδότη της μεγαλύτερης εφημερίδας του Ισραήλ, της "Yediot Ahronot", να τον παρουσιάζει θετικά, με αντάλλαγμα ρυθμίσεις για τον περιορισμό της κυκλοφορίας της αντίπαλης εφημερίδας "Israel Hayom".

Η σημαντικότερη όμως εκ των τριών υποθέσεων είναι η δίωξη με κωδική ονομασία “φάκελος 4.000” και αφορά την υπόθεση του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Bezeq. Στην υπόθεση αυτή, ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι προσπάθησε να διασφαλίσει πως θα είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τον ενημερωτικό ιστότοπο Walla, σε αντάλλαγμα για τις χάρες που έκανε στον όμιλο αυτό, ο οποίος θα μπορούσε να έχει αποκομίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο Νετανιάχου έκανε λόγο για "κυνήγι μαγισσών" από τους πολιτικούς αντιπάλους του, αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε πως θα συνεχίσει την πορεία του στον πολιτικό στίβο.

Η απαγγελία των συγκεκριμένων κατηγοριών μπορεί να μην αναγκάζει τον Νετανιάχου σε παραίτηση, καθώς η εκδίκαση θα διαρκέσει πολλά χρόνια, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως επιτείνει ακόμα περισσότερο την πολιτική κρίση στο Ισραήλ. Το βράδυ της Τετάρτης, μετά την άρνηση του Λίμπερμαν να στηρίξει μια κυβέρνηση με κορμό το Κυανόλευκο Κόμμα, ο Μπένι Γκαντζ επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρεούβεν Ρίβλιν.

Πλέον, ο Ρίβλιν μπορεί να δώσει διερευνητική εντολή σε οποιοδήποτε μέλος της Βουλής εξασφαλίσει τη στήριξη 61 βουλευτών από τους 120 της Κνεσέτ, για τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού. Η νέα διορία έχει διάρκεια 21 ημερών, ενώ μετά την εκπνοή της η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές εντός τριών μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL