Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Από τη Γάζα στη Δαμασκό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τη Γάζα στη Δαμασκό

Την ώρα που στο Ισραήλ οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης έφταναν εκ νέου σε αδιέξοδο, η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία έδειχνε τα δόντια της απέναντι στο Ιράν και στους συμμάχους του σε Συρία, Παλαιστίνη και Λίβανο. Στόχος των χθεσινών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού ήταν περιοχή στη νοτιο-δυτική Δαμασκό κοντά στο αεροδρόμιο, όπου, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, βρίσκονται βάσεις του συριακού στρατού καθώς και επίλεκτες δυνάμεις των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Λίγες ώρες μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σε μια μάλλον ασυνήθιστη για τα δεδομένα τους κίνηση, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ εξέδωσαν ανακοίνωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές. Αναλυτικά, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως η επιχείρηση είχε στόχο τον συριακό στρατό και τις επίλεκτες δυνάμεις των Ιρανών στη Συρία και πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στην αποτυχημένη προσπάθεια ρίψης ρουκετών που έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης με στόχο το βόρειο Ισραήλ. Την ίδια ώρα, ισραηλινές πηγές σημείωναν πως ο στρατός δεν θα διστάσει να χτυπήσει εκ νέου τη Συρία σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν αποτρέψει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από την επικράτειά της.

Σύμφωνα πάντως με τις συριακές αρχές, ο ισραηλινός βομβαρδισμός δεν έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά άμαχους πολίτες, προκαλώντας τον θάνατο δύο και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων τριών ανθρώπων. Η Δαμασκός επέμεινε ότι η πλειονότητα των ισραηλινών πυραύλων αναχαιτίστηκαν από τη Συριακή Αεράμυνα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών φαίνεται να ξεπερνάει τους δεκατρείς, καθώς, πέραν των αμάχων, νεκροί είναι και έντεκα μαχητές, εκ των οποίων οι επτά είναι ξένοι.

Την ισραηλινή επίθεση έσπευσε να καταδικάσει η Μόσχα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ να χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ενέργεια ως μια “λάθος πράξη” που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Από την πλευρά της Τεχεράνης δεν έχει προκύψει κάποια επίσημη τοποθέτηση, παρά το γεγονός ότι το Τελ Αβίβ επί της ουσίας παρουσιάζει τους Φρουρούς της Επανάστασης ως τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο δίμηνο, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Νετανιάχου, το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις τόσο έναντι της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα όσο όμως και κατά ιρανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Συρία από το 2011. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού σκόρπισαν τον θάνατο σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, αρχηγός του Κυανόλευκου Κόμματος και πρώην επιτελάρχης Μπένι Γκαντζ επρόκειτο να καταθέσει την εντολή χθες χωρίς να έχει καταφέρει να βρει κυβερνητικούς εταίρους. Ο ακροδεξιός Λίμπερμαν, ο οποίος έχει ρυθμιστικό ρόλο και αρνείται να στηρίξει είτε τον Γκαντζ είτε από τον Νετανιάχου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μια νέα προσφυγή στις κάλπες, την τρίτη μέσα σε έναν χρόνο. Μεσολάβησε πάντως το “πράσινο” φως από την Ουάσιγκτον για την προσάρτηση στο Ισραήλ κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών μέσω της ανακοίνωσης ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν παράνομους τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Κάτι που ισοδυναμεί με ένα ακόμη δώρο του Τραμπ στον Νετανιάχου ενόψει της νέας... προεκλογικής περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL