Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Ιράν: / Ιράν: Καταστολή του... εσωτερικού εχθρού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιράν: / Ιράν: Καταστολή του... εσωτερικού εχθρού

"Το Ιράν νίκησε… Η συνωμοσία που εξύφαναν οι αντιδραστικές δυνάμεις της περιοχής, οι σιωνιστές και οι Αμερικανοί απέτυχε”. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί απαντώντας στις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας για χρήση εκτεταμένης βίας κατά των διαδηλωτών στις ταραχές που έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας μετά την ανακοίνωση της αύξησης στην τιμή της βενζίνης. Ο Ρουχανί έκανε λόγο για "λίγους οπλισμένους αναρχικούς", ενώ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε διάγγελμά του αποκάλεσε τους διαδηλωτές “εχθρό” του Ιράν.

Προηγήθηκε καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας ότι η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 109 διαδηλωτών σε 21 πόλεις και ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι διπλάσιος. Σύμφωνα με τη Ράχα Μπαχρέινι, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, το πόρισμα της οργάνωσης βασίστηκε σε πληροφορίες που δόθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες, από ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και από δημοσιογράφους και άλλες αξιόπιστες πηγές εντός του Ιράν. “Μιλάμε για ένα συντονισμένο σχέδιο των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες αρνούνται ακόμα και την παράδοση των νεκρών στις οικογένειές τους” συμπλήρωσε.

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, η ιρανική κυβέρνηση δεν είχε απαντήσει στις αιτιάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ καμία επίσημη τοποθέτηση δεν υπήρξε σχετικά με τον ακριβή αριθμό των νεκρών και των τραυματιών. Η μόνη ανακοίνωση ήρθε από τον εκπρόσωπο της αποστολής του Ιράν στον ΟΗΕ Αλιρεζά Μιριουσεφί, ο οποίος έκανε λόγο για “αβάσιμους ισχυρισμούς και κατασκευασμένους αριθμούς από προκατειλημμένες δυτικές οντότητες”, ενώ το Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε λόγο για τρεις νεκρούς αστυνομικούς από τις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές. Παράλληλα, η Τεχεράνη αποδοκίμασε τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπέρ των διαδηλώσεων, κάνοντας λόγο για αμερικανική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL