Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Περικοπές 9,61 δισ. ζητάει η E.E. από τη Μαδρίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περικοπές 9,61 δισ. ζητάει η E.E. από τη Μαδρίτη

Πισώπλατο χτύπημα στις προσπάθειες σχηματισμού προοδευτικής και αριστερής κυβέρνησης στην Ισπανία προσπάθησε να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας από τη νέα κυβέρνηση να διορθώσει «το ταχύτερο δυνατόν» το σχέδιο προϋπολογισμού με άμεσες «δομικές» περικοπές 6,4 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να φθάσουν τα 9,61 δισ. (0,8% του ΑΕΠ), ενώ προειδοποίησε επίσης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού υποδεικνύοντας εμμέσως περικοπές στις συντάξεις και την ακύρωση της αύξησης των μισθών στον δημόσιο τομέα κατά 2%.

Παραδόξως το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση Πέδρο Σάντσεθ ήταν αυτό της προηγούμενης δεξιάς κυβέρνησης του Ραχόι, από τη στιγμή που ο Σάντσεθ δεν κατάφερε να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό που είχε συμφωνήσει με το Unidas Podemos, γεγονός που είχε αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η διαδικασία προσφυγής στις πρόωρες εκλογές.

«Η Ισπανία πρέπει να παρουσιάσει νέο προϋπολογισμό σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής κυβέρνησης Β. Ντομπρόβσκις εκτιμώντας πως η ισπανική κυβέρνηση «δεν εκμεταλλεύτηκε το καλό οικονομικό κλίμα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά».

Ο Σάντσεθ, μιλώντας σε ημερίδα για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, κατάφερε να καθησυχάσει τις αγορές και να αποφύγει κερδοσκοπικές κινήσεις, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης με το Unidas Podemos για να κατατεθεί ένας κοινωνικός προϋπολογισμός μέσα στο πλαίσιο των συμφωνιών της Ισπανίας με την Ε.Ε. Ο Σάντσεθ πάντως δεν αναφέρθηκε καθόλου στις βαριές ποινές στις οποίες καταδικάστηκαν 17 πρώην ηγετικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος για απάτη με τους πόρους για τη στήριξη των ανέργων στην Ανδαλουσία.

Την ίδια στιγμή η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι το κόστος για τη διάσωση των τραπεζών αυξήθηκε κατά 1,37 δισ. στα 65,72 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα χαθούν συνολικά τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL