Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Λατινική Αμερική / Βολιβία: Ατιμωρησία σε στρατό και αστυνομία με τη βούλα της Χούντας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λατινική Αμερική / Βολιβία: Ατιμωρησία σε στρατό και αστυνομία με τη βούλα της Χούντας

Οι διαδηλώσεις εναντίον της «προσωρινής Προέδρου» Ζανίνε Ανιές συνεχίζονται στη Βολιβία, ενώ η ίδια και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της πυροδοτούν νέες εντάσεις, δίνοντας ατιμωρησία στον στρατό και την αστυνομία για τη σκληρή καταστολή, που εκτίναξε στους 23 τον αριθμό των νεκρών. Η Ανιές προχώρησε σε αιφνιδιαστική στρατιωτικοποίηση των συνόρων της χώρας με την Αργεντινή, δεδομένου ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μοράλες δεν υπήρχαν στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα. Το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS) καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την ειρήνευση στη χώρα, επιμένοντας στη στήριξη των διαπραγματεύσεων από τον ΟΗΕ, την ισπανική κυβέρνηση και την Καθολική Εκκλησία. Έξι ισχυρά συνδικάτα των αγροτικών και ιθαγενών πληθυσμών επιμένουν στην παραίτηση της Ανιές.

Το MAS ανακοίνωσε ότι ζήτησε για την Τρίτη τη σύγκληση όλου του Κοινοβουλίου, του οποίου διατηρεί τον έλεγχο, για την εκλογή του νέου Ανώτατου Εκλογοδικείου, που θα διοργανώσει τις νέες εκλογές, αποφεύγοντας να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το εάν θα αποδεχθεί ή όχι την παραίτηση του Έβο Μοράλες και του Γκαρθία Λινέρα. Το Κοινοβούλιο εκλέγει τα έξι από τα επτά μέλη του Ανώτατου Εκλογοδικείου. Το MAS είχε καλέσει τα κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης για διάλογο τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Ζαν Αρνό και αυτός της Ε.Ε. Λεόν ντε λα Τόρε συναντήθηκαν τις τελευταίες ημέρες με την κυβέρνηση της Ανιές και με κοινωνικές οργανώσεις, ενώ στη Λα Πας και το Ελ Άλτο καταγράφονται ελλείψεις σε καύσιμα και φρέσκα τρόφιμα εξαναγκάζοντας την Ανιές να ζητάει τον διάλογο με τους ιθαγενείς και τα συνδικάτα.

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν...

Η Ανιές υπέγραψε το Σάββατο διάταγμα που απαλλάσσει τις Ένοπλες Δυνάμεις από οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες για την επιβολή της δημόσιας τάξης, γεγονός που κρίθηκε «σοβαρό» από τις εθνικές και διεθνείς οργανώσεις για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η Διαμερικανική Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων (CIDH) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της οποία η επικεφαλής Μισέλ Μπατσελέτ προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Βολιβία κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου. Το διάταγμα αποτελεί άμεσο καρπό της εν ψυχρώ δολοφονίας πέντε συνδικαλιστών αγροτών την Παρασκευή το βράδυ, από τους συνολικά εννέα νεκρούς και τους 122 τραυματίες που καταγράφηκαν την ίδια ημέρα.

Ο υπουργός Άμύνας Λόπες χαρακτήρισε «μεροληπτική» τη θέση της CIDH και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο υπουργός προεδρίας Χουστιανιάνο διευκρίνισε ότι το διάταγμα «δεν αποτελεί άδεια ελευθέρας για να σκοτώνει κανείς κόσμο», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μουρίγιο δήλωσε ότι «θα συλλαμβάνουμε όσους ενοχλούν», ακόμη και «όσους βουλευτές του MAS συνωμοτούν»

Από το Μεξικό ο Μοράλες κατήγγειλε τις ένοπλες δυνάμεις για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και προειδοποίησε ότι «δεν απαλλάσσονται ευθυνών», ενώ η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε «ανεξάρτητη έρευνα» για τους τουλάχιστον εννέα νεκρούς της Παρασκευής στην Κοτσαμπάμπα, με τους περισσότερους να έχουν πυροβοληθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι κηδείες των νεκρών πυροδότησαν νέο κύμα διαδηλώσεων.

Η Κούβα κατάγγειλε βία και παρενόχληση εναντίον των πρώτων 226 εθελοντών γιατρών που εκδιώχθηκαν από τη νέα κυβέρνηση της Βολιβίας.

Συνεχίζεται το κύμα μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του Πινιέρα

Οι δρόμοι του Σαντιάγκο και των άλλων μεγάλων πόλεων της Χιλής γέμισαν ξανά χθες από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο που ζητάει την παραίτηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα. Ο Πρόεδρος Πινιέρα αναγκάστηκε πάντως να παραδεχθεί για πρώτη φορά δημοσίως ότι υπήρξε "καταχρηστική βία" από τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια της συνεχιζόμενης εξέγερσης εναντίον της πολιτικής του. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για άσκηση βίας ή κατάχρηση της δύναμης από τα σώματα ασφαλείας και τον στρατό.

Οι μεγάλες κοινωνικές οργανώσεις που συμμετέχουν στη διοργάνωση των κινητοποιήσεων εναντίον του Πινιέρα απέρριψαν τη «Συμφωνία για την Ειρήνη και το Νέο Σύνταγμα», καλώντας σε νέες απεργίες και κινητοποιήσεις και καταγγέλλοντας ότι η Συμφωνία ενισχύει την εκλογή εκπροσώπων από τα κόμματα και όχι από τον λαό για τη σύνθεση της Συντακτικής Συνέλευσης. Κατά της συμφωνία τάχθηκε και το Κ.Κ. της Χιλής.

Επίθεση καραμπινέρος σε νοσηλευτές

Οι ζημιές και οι καταστροφές υπολογίζονται ήδη στα 4,5 δισ. δολάρια. Από τις 18 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 24 άτομα, με τον τελευταίο νεκρό να οφείλεται στο γεγονός ότι οι καραμπινέρος επιτέθηκαν με χημικά, σκάγια διασποράς και αντλία σε νοσηλευτές τη στιγμή που φρόντιζαν 29χρονο διαδηλωτή που είχε υποστεί έμφραγμα. Αυτός ο βάρβαρος και άδικος θάνατος πυροδότησε νέο κύμα οργής εναντίον του Πινιέρα. Ούτε το γεγονός ότι η Βουλή μετά από μαραθώνια συνεδρίαση ψήφισε την αύξηση της βασικής σύνταξης αλληλεγγύης κατά 50%, συνολικού κόστους 1 δισ. δολαρίων, κατάφερε να περιορίσει τις μαζικές αντιδράσεις των πολιτών.

Από την αρχή της εξέγερσης, πριν από ένα μήνα, έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 30.000 προσαγωγές, που έχουν καταλήξει σε 6.300 προληπτικές συλλήψεις, εκ των οποίων 759 παιδιά και ανήλικοι, ενώ οι τραυματίες έχουν φθάσει τα 2.381 άτομα, εκ των οποίων 866 από σκάγια διασποράς και 407 από πυροβόλα όπλα. Την ίδια στιγμή, έχουν κατατεθεί 346 μηνύσεις κατά των Καραμπινέρος και του στρατού, εκ των οποίων 5 για δολοφονίες πολιτών, 246 για βασανιστήρια και 68 για σεξουαλική βία.

Νέο «Όχι» στη λιτότητα του νεοφιλελεύθερου Λένιν του Εκουαδόρ

Νέο ράπισμα στον νεοφιλελεύθερο Πρόεδρο του Εκουαντόρ Λένιν Μορένο επεφύλαξε η Βουλή, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, αφού με 70 κατά, 32 υπέρ και 31 αποχές απέρριψε την πρόταση αύξησης της φορολογίας και την εφαρμογή νέων φόρων στην κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών, την κινητή τηλεφωνία και τις πλαστικές σακούλες, με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 800 εκατ. δολάρια το 2020.

Ο Λένιν του νεοφιλελευθερισμού υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει με νέο σχέδιο λιτότητας, μετά την εξέγερση κυρίως των ιθαγενών πληθυσμών εναντίον της αύξησης κατά 123% των τιμών στα καύσιμα και κατά 40% στα εισιτήρια των δημοσίων μέσων μεταφοράς, που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει πρόσκαιρα την πρωτεύουσα Κίτο, στον απόηχο του δανείου των 10,3 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, που θα πρέπει να αποπληρωθεί έως το 2012.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL