Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL)

Η ομάδα της Αριστεράς και των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο GUE/NGL καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βολιβία για την ανατροπή του Προέδρου Έβο Μοράλες και τις διώξεις εναντίον των αξιωματούχων της κυβέρνησής του και των οικογενειών τους.

«Καταγγέλλουμε και απορρίπτουμε το πραξικόπημα εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης του Προέδρου Έβο Μοράλες στη Βολιβία» τόνισε η Σάντρα Περέιρα, η αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σύνοδο των Κοινοβουλίων της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής (DLAT) και ευρωβουλευτής του Κ.Κ. της Πορτογαλίας.

«Για το πραξικόπημα ευθύνονται οι πιο αντιδραστικές και βίαιες φασιστικές δυνάμεις της Βολιβίας εναντίον των οποίων αγωνίζονται τα κοινωνικά κινήματα, τα συνδικάτα και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Το πραξικόπημα στηρίζεται από τις ΗΠΑ, που θέλουν να καθυποτάξουν την προοδευτική και κυριαρχική πορεία της χώρας που ξεκίνησε το 2006, με τον φασισμό να απειλεί το πολυεθνικό κράτος της Βολιβίας» συμπλήρωσε η ίδια.

«Ο Έβο Μοράλες ακύρωσε τις εκλογές και προκήρυξε νέες, αλλά αυτό δεν σταμάτησε το βίαιο πραξικόπημα. Το πραξικόπημα διοργανώθηκε από την ολιγαρχία, που δεν αποδέχθηκε ποτέ ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας έδωσε φωνή στον λαό, ενώ η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. δεν έχουν αντιδράσει επίμονα προς το παρόν. Ζητάμε από την Ε.Ε. να καταδικάσει το πραξικόπημα και να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των κυβερνητικών ηγετών και αξιωματούχων και την προκήρυξη νέων εκλογών, ανοιχτών για όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν» τόνισε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς Μάνου Πινέδα στιγματίζοντας την ένοχη σιωπή της Ε.Ε.

Ευρωομάδα της Αριστεράς:

Εμπράγκο όπλων κατά της Τουρκίας

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία ή Ισπανία; Ποια χώρα είναι η πιο κερδισμένη από την τουρκική εισβολή στη Συρία; "Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεπιβεβαιώνει τη σημασία των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και την τοποθετεί για ακόμη μια φορά πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Διαφορετικά, θα προχωρούσε σε ένα εμπάργκο όπλων προς τον Ερντογάν και θα στήριζε τις δημοκρατικές δυνάμεις και τα αιτήματα των Κούρδων" υποστηρίζει η τουρκικής καταγωγής Γερμανίδα ευρωβουλευτής της Αριστεράς Özlem Alev Demirel. Υπέρ ενός εμπάργκο όπλων στην Τουρκία "που το εμποδίζουν σκοπιμότητες πολιτικές και οικονομικές" είχε τοποθετηθεί και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης από την εκπομπή "Europe" της ΕΡΤ στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβολίου στο Στρασβούργο στα τέλη Οκτωβρίου. Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση "πολιτικό νάνο".

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, με αφορμή τις τραγικές εξελίξεις στο συριακό, υπενθυμίζει (με το infographic της) ότι το 2017 κράτη - μέλη της Ε.Ε. εξέδωσαν άδειες πώλησης όπλων ύψους 2,8 δισ. ευρώ στην Τουρκία. Η Ισπανία και η Γαλλία φαίνεται πως έχουν τη μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές στρατιωτικού εξοπλισμού με την Τουρκία, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Γερμανία.

"Μπορεί να καταδίκασε την τουρκική επίθεση στη Συρία, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να προμηθεύει την Τουρκία με δισεκατομμύρια ευρώ" επισημαίνει η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο. "Τα όπλα χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων, συγκεκριμένα κατά των Κούρδων. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον κουρδικό λαό και όλους τους λαούς της περιοχής που αγωνίζονται κατά της καταστολής και υπέρ της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" υπογραμμίζει.

Τους εργαζομένους στον χώρο του τουρισμού, και συγκεκριμένα στα ξενοδοχεία, στηρίζει η Αριστερά στις Βρυξέλλες καταγγέλλοντας τις κακές συνθήκες εργασίας τους και τις αντιστάσεις που αντιμετωπίζουν στη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Η GUE/NGL καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον κλάδο και κινητοποιείται στο πλευρό του ισπανικού σωματείου καθαριστριών στα ξενοδοχεία “Las Kellys”.

Στο πλευρό των ιθαγενών της Βραζιλίας στέκονται οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 20χρονου Παουλίνο Γουαχαχάρα όταν παράνομοι υλοτόμοι στον Αμαζόνιο έστησαν ενέδρα εναντίον ομάδας ιθαγενών που «περιπολούσε» για την προστασία του δάσους. Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς καλούν την κυβέρνηση Μπολσονάρου να λογοδοτήσει και φέρνουν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο με επίκεντρο και τη συμφωνία της Ε.Ε. με το νοτιοαμερικανικό εμπορικό μπλοκ Mercosur

Επιστολή προς την ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε.

Με τον χιλιανό λαό κατά του καθεστώτος Πινιέρα

Αλληλέγγυοι στο πλευρό του λαού της Χιλής δηλώνουν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς από κοινού με εκατοντάδες ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών. “Όχι στις δεκαετίες της φτώχειας και των ανισοτήτων, όχι στην αστυνομική βία και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Πινιέρα. Ναι στη συνταγματική αναθεώρηση” δηλώνουν.

Οι Χιλιανοί ζητούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την αναθεώρηση του συντάγματος, που θεωρείται “κληροδότημα” της περιόδου της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990). Αφορμή για το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας τους, η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό.

“Είναι ντροπή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει στηρίξει την πρόταση της Αριστεράς να συζητηθεί στην Ολομέλεια το ζήτημα της Χιλής. Για πρώτη φορά, τριάντα χρόνια μετά τη δικτατορία του Πινοσέτ, βλέπουμε ένοπλες δυνάμεις στους δρόμους της χώρας και έχουμε νεκρούς. Η πλειονότητα των ευρωβουλευτών δυστυχώς δεν θέλει να συζητήσει καν για την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού στη Λατινική Αμερική” δηλώνουν οι Niyazi Kızılyürek και Eugenia Rodríguez Palop, ευρωβουλευτές της Αριστεράς από την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Χιλή.

Υπενθυμίζεται πως με επιστολή τους προς την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, 44 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι) καταδίκαζαν την απόφαση του Προέδρου της Χιλής να επιβάλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε 10 από τις 16 περιφέρειες της χώρας και να εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις στους δρόμους με σκοπό να καταστείλει το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό. Την επιστολή συνυπέγραψαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κωνσταντίνος Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης. Ζητούσαν, μάλιστα, από την Ε.Ε. να επιβάλει την δημοκρατική ρήτρα της συμφωνίας σύνδεσης που διατηρεί η Ένωση με τη Χιλή (συμφωνία οικονομικής σύνδεσης), η οποία θεσπίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και δεσμεύει επίσης τα μέρη στη χρηστή διακυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL