Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ο επίμονος συνεργάτης του Μακρόν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο επίμονος συνεργάτης του Μακρόν...

Είναι γνωστό ότι οι πολιτικοί στη Γαλλία που σέβονται τον εαυτό τους, γράφουν (ή, έστω, υπογράφουν) βιβλία - ιστορικά, λογοτεχνικά, αυτοβιογραφικά... Πλέον γράφουν και οι... σωματοφύλακές τους! Ο Αλεξάντρ Μπεναλά, πρώην συνεργάτης / υπεύθυνος ασφαλείας του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εξέδωσε στις αρχές του Νοεμβρίου ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο που περιγράφει τις μέρες του στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον εύγλωττο τίτλο: “Αυτά που δεν θέλουν να πω”...

Στην ουσία πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, όχι τόσο με τον Μακρόν όσο με το περιβάλλον του, καθώς ο Μπεναλά απομακρύνθηκε άρον - άρον μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε ύστερα από την αποκάλυψη ότι χειροδίκησε κατά διαδηλωτών την Πρωτομαγιά του 2018 αλλά και την υπόθεση που έγινε πρωτοσέλιδο στα τέλη της ίδιας χρονιάς, όταν αποκαλύφθηκε ότι κατείχε... διπλωματικό διαβατήριο και ότι είχε πραγματοποιήσει επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Τσαντ Ιντρίς Ντέμπι.

“Φυσικά και έγιναν λάθη από εμένα, είναι σίγουρο, αλλά παρ’ όλα αυτά μου φόρτωσαν πολλά. Και δεν είμαι ο μόνος υπεύθυνος αυτού του ναυαγίου, είμαι η χρήσιμη δικλίδα ασφαλείας της εξουσίας”, παρατηρεί εύγλωττα ο Μπεναλά. Ο ίδιος τονίζει ότι ήταν σε διαρκή επαφή με τον Ισμαέλ Εμελιέν, που τότε ήταν ειδικός σύμβουλος του Προέδρου, λίγο πριν την ανάκρισή του από την Αστυνομία, λίγο μετά τις αποκαλύψεις της “Μοντ”, τον Ιούλιο του 2018. “Κοιτάζουμε από την πλευρά μας αν παραιτείσαι ή αν σε απολύουμε”, του είχε πει ο Εμελιέν στο τηλέφωνο - τελικά κινήθηκε η διαδικασία απόλυσης. Την ίδια εποχή, λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης, φιλικοί προς τον Μακρόν, έδειχναν τους διαδηλωτές στους οποίους επιτέθηκε ο Μπεναλά να πετάνε φωτοβολίδες κατά των αστυνομικών, επιχειρώντας να... αθωώσουν τον Μπεναλά... Ο Μπεναλά γράφει ότι ο Εμελιέν γνώριζε για το βίντεο και του ζήτησε να πει στους αστυνομικούς: “να τους πεις ότι εσύ μου το έδωσες”.

Ο ίδιος δίνει τη δική του εξήγηση για την γκάφα που σχολιάστηκε πολύ, κατά τους πανηγυρισμούς του Μουντιάλ ποδοσφαίρου, τον Ιούλιο του 2018, όταν το “Κανάρ Ανσενέ”, τον κατηγόρησε ότι κατέστρεψε τη θριαμβευτική επιστροφή της ομάδας, ζητώντας από τον οδηγό του πούλμαν που κατέβαινε τη λεωφόρο στα Ηλύσια Πεδία, όπου πανηγυρίζαν 300 χιλιάδες άνθρωποι, να επιταχύνει. Ο Μπεναλά ρίχνει την ευθύνη στον... οδηγό του πούλμαν, γράφοντας ότι του ζήτησε να μειώσει ταχύτητα, όμως “αυτός ο τύπος πρέπει να είχε ραντεβού με τον οδοντογιατρό του και δεν ήθελε να το χάσει!”

Το βιβλίο πάντως δεν περιέχει αποκαλύψεις σε βάρος του Μακρόν. Επιχειρεί να εμφανίσει υπό θετικό φως τον συγγραφέα του, ο οποίος, όπως είπε μιλώντας στο περιοδικό “Λε Πουάν”, που έκανε προδημοσίευση αποσπασμάτων του, σκοπεύει να ασχοληθεί με την πολιτική. Αναγνωρίσει ότι “μερικές φορές ήταν οριακά” προσθέτοντας ότι σκοπεύει να πάρει μέρος στις δημοτικές εκλογές στο Σεν Ντενί, τον ερχόμενο Μάιο.

“Μεγάλωσα ανάμεσα σε ντίλερς αλλά και σε παιδιά που σπούδαζαν, αυτή είναι η ζωή μου, έχω ελαττώματα και προτερήματα”, είπε ο ίδιος, στη συνέντευξή του. Με δεδομένο λοιπόν ότι το βιβλίο του δεν θίγει τον Μακρόν και επιχειρεί να τον εμφανίσει αθώο σε σχέση με τα μπλεξίματά του με τη Δικαιοσύνη, το πιθανότερο είναι ότι η... συγγραφική αυτή απόπειρα έχει να κάνει ακριβώς με την απόφασή του να ασχοληθεί με τα δημοτικά πράγματα. Θα έχει ενδιαφέρον ποιον θα κατεβάσει η κυβέρνηση στο Σεν Ντενί... Γιατί, όπως λέει ο Μπεναλά, “δεν αλλάζω, διαφορετικά δεν θα έφτανα εδώ που είμαι στα 28 μου χρόνια”... Μάλλον ο Μακρόν δεν θα απαλλαγεί εύκολα από τον πρώην συνεργάτη του...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL