Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ανάποδος Κόσμος / Ο Τζόνσον και η... ασθενής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Ο Τζόνσον και η... ασθενής

 Ίσως γι’ αυτό το λόγο οι Βρετανοί δεν ανατρίχιασαν την Παρασκευή, όταν ο Μπόρις Τζόνσον παρομοίασε τη χώρα με ασθενή που πρέπει να υποβληθεί σε εγχείρηση αγγειοπλαστικής με το Brexit, για να... καθαρίσουν οι αρτηρίες της.

Είπε και άλλα, πολλά, ο αρχηγός των Συντηρητικών, προσπαθώντας να τρομάξει τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου: Ότι ο κόκκινος Τζέρεμι Κόρμπιν είναι εναντίον της ατομικής ιδιοκτησίας και θέλει να τους πάρει τα σπίτια, ότι θα διαλύσει τον στρατό, ότι θα κάνει δύο δημοψηφίσματα μέσα στο 2020, ένα για το Brexit και ένα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ενώ χαρακτήρισε «κομμουνιστικές παλαβομάρες» το φιλόδοξο σχέδιο των Εργατικών να δώσουν δωρεάν Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας, με οπτικές ίνες, σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας.

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η προσέγγιση της πολιτικής με ιατρικούς όρους περνά εύκολα από τα εγχειρίδια των πραξικοπηματιών και της Ακροδεξιάς στη λεγόμενη λαϊκιστική Δεξιά. Η ιατρικοποίηση της πολιτικής αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία (και καταφύγια) της ακροδεξιάς ρητορείας που υιοθετείται από κατά τα άλλα σοβαρούς συντηρητικούς και φιλελεύθερους προκειμένου να μην κάνουν βήμα πίσω από τις πολιτικές της λιτότητας και της εξαπάτησης. Υπό την έννοια αυτή, η Βρετανία αποτελεί ένα πεδίο δόξης λαμπρό για τον Τζόνσον και τα φιλαράκια του, εντός και εκτός, ώστε με άκρατο λαϊκισμό, ξεκάθαρα ψέματα και fake news να ξεπουλήσουν (στους επιχειρηματίες φίλους του Τραμπ) ό,τι απέμεινε όρθιο στο εθνικό σύστημα υγείας από τα χρόνια του θατσερισμού και του μπλερισμού και να «απαλλάξουν» την οικονομία (και την κοινωνία) από τα... βαρίδια του ευρωπαϊκού δικαίου, δηλαδή από τα όποια εμπόδια βάζει αυτό στην ασυδοσία των εταιρειών σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Πόσο μάλλον όταν ο Τζέρεμι Κόρμπιν θέλει να αυξήσει τη φορολογία για τους πλούσιους, να ξαναβάλει στο τραπέζι την εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, των ταχυδρομείων, του νερού και εν μέρει της British Telecom.

Ο λαλίστατος Τζόνσον δε βρήκε να πει ούτε λέξη για να αποδοκιμάσει την «παράσταση» που έδωσε προχθές στη Γλασκώβη μπροστά στις κάμερες ένας πρεσβυτεριανός ιερέας στήνοντας καρτέρι στον Κόρμπιν για να τον κατηγορήσει ότι δήθεν είναι «υποστηρικτής τρομοκρατών» και να του υποδείξει πως αντί για το πολύχρωμο κασκόλ θα έπρεπε να έχει περασμένο στον λαιμό του ένα μαντίλι της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ο αιδεσιμότατος Ρίτσαρντ Κάμερον, φανατικός υποστηρικτής του Brexit, θαυμαστής των Τζόνσον και Τραμπ και δηλωμένος εχθρός της ομοφυλοφυλικής κοινότητας, απολύθηκε από το σχολείο στο οποίο εργαζόταν, ενώ η Εκκλησία της Σκωτίας ανακοίνωσε έρευνα για την υπόθεση, καταδικάζοντας την ισλαμοφοβία και την ομοφοβία. Ο Μπόρις Τζόνσον κατάπιε (βολικά) τη γλώσσα του γι’ αυτές τις παλαβομάρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL