Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ζοάν Μένα, Καταλανός βουλευτής του Unidas Podemos: / Ζοάν Μένα, Καταλανός βουλευτής του Unidas Podemos: Ο Σάντσεθ κατάλαβε το μεγάλο λάθος του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζοάν Μένα, Καταλανός βουλευτής του Unidas Podemos: / Ζοάν Μένα, Καταλανός βουλευτής του Unidas Podemos: Ο Σάντσεθ κατάλαβε το μεγάλο λάθος του

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η κυβέρνηση συνασπισμού του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Unidas Podemos θα αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ισπανία και την Ευρώπη» τόνισε στην «Αυγή» ο Ζοάν Μένα, ο βουλευτής του Unidas Podemos και ηγετικό στέλεχος της ενωτικής καταλανικής Αριστεράς En Comu Podem και της Ενωμένης Εναλλακτικής Αριστεράς (EUiA) που συμμετέχει στην Ενωμένη Αριστερά.

«Οι πρόωρες εκλογές αποδείχθηκαν ένα μεγάλο λάθος του Σάντσεθ, γιατί απέτυχε να πάρει τις ψήφους του Unidas Podemos, ενώ αντίθετα οδήγησε σε άνοδο το Λαϊκό Κόμμα και το Vox. Σήμερα θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για μια σταθερή κυβέρνηση σε βάθος τετραετίας με τη στήριξη ή την ανοχή και των εθνικιστικών κομμάτων για να εφαρμόσουμε μια κοινωνική και οικονομική πολιτική για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειονότητας που έπληξαν η κρίση, ο νεοφιλελευθερισμός και η λιτότητα» υπογράμμισε ο Ζ. Μένα.

* Ο Πέδρο Σάντεθ αναγνώρισε αμέσως μετά τα εκλογές την ανάγκη μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το Unidas Podemos...

Με μεγάλη καθυστέρηση μου φαίνεται ότι οι σοσιαλιστές πήραν ένα σκληρό μάθημα, που δυστυχώς το πληρώνουν όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις. Η προσφυγή στις πρόωρες εκλογές αποδείχθηκε εντελώς ανεύθυνη. Ήδη από τις εκλογές της 28ης Απριλίου είχαμε την πλειοψηφία για να σχηματιστεί μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση που θα απαντούσε στις μεγάλες προκλήσεις της χώρας τόσο στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο όσο και στο εδαφικό. Αποφάσισαν να οδηγηθούμε στις πρόωρες εκλογές δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη Δεξιά και στην Ακροδεξιά.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μια συμφωνία ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos που πάει πολύ μια μακριά από αυτά που συζητούσαμε πριν από τις εκλογές του Απριλίου, δεδομένου ότι το Unidas Podemos στήριξε με συνέπεια την κυβέρνηση για να προωθήσει μια κοινωνική ατζέντα. Δυστυχώς, στη σημερινή Βουλή θα έχουμε μια πιο ισχυρή Δεξιά και μια πιο ισχυρή Ακροδεξιά Για εμάς είναι μια κακή είδηση, μια αρνητική είδηση.

* Η συμφωνία των δέκα σημείων που υπέγραψε ο Ιγκλέσιας με το Σάντσεθ φαίνεται να περιέχει σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του καταλανικού…

Είναι μια καλή συμφωνία, γιατί περιέχει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά θέματα και έχει αναφορά στο μεγάλο εδαφικό πρόβλημα που μας απασχολεί, την κατάσταση στην Καταλωνία. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα στηρίξουμε την κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ και υπουργούς του Unidas Podemos, ενώ αμέσως μετά ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις για να προχωρήσουμε σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και να διευρύνουμε τη συναίνεση υπέρ της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο. Είναι γνωστό ότι οι σοσιαλιστές με την Αριστερά δεν έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Γι’ αυτό υπάρχει ο διάλογος και η πολιτική. Θα εξασκήσουμε και τα δύο για να δώσουμε μια προοπτική στη χώρα και στους ανθρώπους μας.

* Πώς είδατε το εκλογικό αποτέλεσμα του Unidas Podemos δεδομένου ότι ο Σάντσεθ περίμενε μια μεγάλη πτώση σας;

Είναι ξεκάθαρο ότι Σάντσεθ ήθελε τις εκλογές γιατί εκτιμούσε ότι το Unidas Podemos θα είχε μεγάλες απώλειες και θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με άλλους όρους μετά τις εκλογές. Νόμιζε ότι θα μπορούσε να πάρει τις ψήφους που θα χάναμε, αλλά έκανε λάθος. Ο κόσμος τιμώρησε περισσότερο το Σοσιαλιστικό Κόμμα γιατί δεν κατάφερε να κάνει μια συμφωνία με την Αριστερά και να έχουμε μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση. Φαίνεται ότι απέτυχε και το εγχείρημα του Ερεχόν να μας κόψει ψήφους, γιατί είδαμε ότι είχε ένα χαμηλό αποτέλεσμα. Χάσαμε επτά βουλευτές σε περιφέρειες που για εμάς είναι σημαντικές. Ήταν μια κακή είδηση για όλους μας. Το Unidas Podemos άντεξε όμως τις μεγάλες αυτές πιέσεις και φάνηκε ότι αποτελεί τον μεγάλο πυρήνα της Αριστεράς και ότι ο Σάντσεθ και ο Ερεχόν έκαναν λάθος υπολογισμούς, γιατί δεν κατάλαβαν ότι ο κόσμος της Αριστεράς θέλει μια ισχυρή Αριστερά. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχασε μάλιστα και βουλευτές, απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την απόλυτη πλειοψηφία και νομίζω ότι ο Σάντσεθ κατάλαβε το μεγάλο λάθος του.

* Το Λαϊκό Κόμμα «ξεπλύθηκε» από τα σκάνδαλα του Ραχόι και το Vox εκτινάχθηκε στα ύψη. Πώς είδατε τα εκλογικά ποσοστά της Δεξιάς;

Το μπλοκ των δεξιών κομμάτων γενικά δεν κατέγραψε άνοδο ψήφων και βουλευτικών εδρών. Είχαμε όμως μια μεγάλη μετακίνηση των ψηφοφόρων από τους αναδυόμενους Πολίτες προς το Λαϊκό Κόμμα και το Vox. Την κατάρρευση των Πολιτών στις εκλογές την εκμεταλλεύτηκαν το κόμμα των διεφθαρμένων του Κασάδο και η φασιστική Ακροδεξιά. Το Λαϊκό Κόμμα και το Vox είχαν άνοδο από την πτώση των Πολιτών. Δεν έπεισαν κανέναν νέο ψηφοφόρο να πάει στη Δεξιά και την Ακροδεξιά.

* Στην Καταλωνία τα εθνικιστικά κόμματα κατάφεραν να συγκρατήσουν τις ψήφους τους και είχαμε και την είσοδο του CUP για πρώτη φορά στη Βουλή...

Η κυβέρνηση του Σάντσεθ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Ραχόι και των σοσιαλιστών δεν είχαν το θάρρος να αντιμετωπίσουν το καταλανικό στις πραγματικές του διαστάσεις και να δουν ότι το εδαφικό πρόβλημα τις Ισπανίας θα πρέπει να λυθεί με δημοκρατικό τρόπο και με διάλογο και όχι με καταστολή.

Η ενωτική καταλανική Αριστερά με το En Comu Podem έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια και συνεχίζουμε να προτείνουμε την ανάγκη ενός πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στα καταλανικά κόμματα για την αποκλιμάκωση της έντασης και την αναζήτηση λύσεων. Δεν είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιβληθεί με τη βία. Ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας θέλει την ανεξαρτησία, δεν είναι πλειοψηφικό, και φάνηκε και στις βουλευτικές εκλογές, όπου τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας δεν πήραν την πλειοψηφία της ψήφου των πολιτών, παρ’ όλο που χάρη στον εκλογικό νόμο πήραν περισσότερες έδρες. Πρέπει να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση που να μην αφήνει κανέναν πίσω ή στη γωνία.

Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς της Καταλωνίας και να μην τους δημιουργεί αναχώματα, φροντίζοντας να υπάρχει πάντα ένας ανοιχτός διάλογος με την Καταλωνία.

* Η Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC) θα απέχει για να διευκολύνει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας του Σάντσεθ;

Ελπίζω να το κάνει, γιατί στην πράξη θα στηρίξει μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση, που θα σκέφτεται πώς θα βοηθήσει την κοινωνική πλειονότητα του κόσμου μας, και όχι μια νεοφιλελεύθερη πολιτική σαν αυτή που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος. Η προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση θα στοιχηματίσει στον διάλογο με την Καταλωνία κι αυτό δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη την ERC. Δουλεύουμε σκληρά για να έχουμε τη στήριξη της ERC και πιστεύω ότι θα αποτελεί ένα γενικότερο μήνυμα για το πώς οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να πετύχουν κοινούς στόχους, όπως τη στήριξη της κοινωνικής πλειονότητας.

* Στο Unidas Podemos εκφράστηκαν πάντως και αντιρρήσεις για συμμετοχή σας στη νέα κυβέρνηση Σάντσεθ, με ένα κομμάτι από την Ανδαλούσία να ζητά να παραμείνετε εκτός κυβέρνησης...

Στο Unidas Podemos και σε όλες τις συνιστώσες του, από το Podemos και την Ενωμένη Αριστερά όσο και στα ψηφοδέλτιά μας στην Καταλωνία, την Ανδαλουσία, τη Γαλικία ή τη Χώρα των Βάσκων και αλλού, έχουμε έναν πολύ απλό και δημοκρατικό τρόπο να επιλύουμε όλα μας τα θέματα διενεργώντας εσωτερικές εκλογές. Με τον τρόπο αυτό επιλέγουμε τους υποψηφίους μας, τις συμμαχίες μας και τα όργανά μας. Το τι θα κάνει το Unidas Podemos το αποφασίζει μόνο η βάση. Ο κόσμος όμως έχει συνειδητοποιήσει ότι έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία που θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολες οι συνεργασίες με τους σοσιαλιστές. Δεν ήταν και δεν θα είναι εύκολη η συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το έχουμε δει αρκετές φορές στους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ταυτόχρονα ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν μια δεξιά και ακροδεξιά κυβέρνηση. Αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψει κανείς μας.

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Unidas Podemos αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ισπανία και την Ευρώπη, γιατί μαζί με την κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα μπορούν να πιέζουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εγκαταλείψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος και τους εργαζομένους.

* Τι βάρος έχει στην ισπανική κοινωνία η ψήφος στο Vox;

Η ψήφος στο Vox αποτελεί τον καρπό της εγκατάλειψης των κοινωνικών στρωμάτων από τη σοσιαλδημοκρατία και τις κοινωνικές πολιτικές. Εάν δούμε τα εκλογικά αποτελέσματα του Vox, παρατηρούμε ότι αυξάνει τα εκλογικά ποσοστά τους στις πλούσιες συνοικίες και περιοχές, όπως είχε κάνει και στις εκλογές του Απριλίου. Αυτή τη φορά όμως είδαμε να αυξάνει τις ψήφους του και στις λαϊκές και φτωχές συνοικίες και περιοχές κι αυτό αποτελεί πρόκληση για όλους μας. Το ότι οι πλούσιοι και οι έχοντες και κατέχοντες επιλέγουν να μετακινηθούν δεξιότερα μπορεί να είναι κατανοητό. Το ότι τα φτωχά και ασθενέστερα στρώματα αισθάνονται εγκαταλειμμένα από την κυβέρνηση του Σάντσεθ αποτελεί τεράστιο πρόβλημα του Σάντσεθ και όλων μας.

Τον Απρίλιο το Vox εξέλεξε 24 βουλευτές εκεί που συγκεντρώνεται ο πλούτος. Τώρα εξέλεξε 52 με την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό αποτελεί μια περαιτέρω πρόκληση για τον σχηματισμό μιας προοδευτικής και αριστερής κυβέρνησης. Θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε το Vox με μια κυβέρνηση που θα έχει σημαία της το κοινωνικό κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, με εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, παλιούς, νέους και μετανάστες.

* Πώς φαντάζεστε το Unidas Podemos στη νέα κυβέρνηση;

Το Unidas Podemos πρέπει να έχει μια αναλογική παρουσία στη νέα κυβέρνηση με βάση τις ψήφους, τα ποσοστά και τους βουλευτές του. Θα έχουμε περίπου το ένα τέταρτο των ψήφων στον κυβερνητικό συνασπισμό και πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε δημοκρατικά το ανάλογο βάρος. Δουλεύουμε ήδη για να διευρύνουμε τη συναίνεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις για να διασφαλίσουμε ότι θα πάρουμε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αμέσως μετά θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσει να συνεισφέρει η κάθε πολιτική δύναμη, ποια είναι τα καλύτερα στελέχη τους που θα μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια.

* Η πρώτη πρόκληση της κυβέρνησης θα είναι ο προϋπολογισμός. Στοιχηματίζετε ακόμη στον πιο κοινωνικό προϋπολογισμό στην ισπανική Ιστορία;

Η ψήφιση του προϋπολογισμού θα αποτελέσει την απόδειξη ότι θα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση. Ένα τμήμα της δουλειάς είναι ήδη έτοιμο, γιατί είχαμε φτιάξει έναν προϋπολογισμό που δεν πέρασε στη Βουλή γιατί δεν τον ψήφισε, γεγονός που επιτάχυνε την προσφυγή στις κάλπες. Θα εμπλουτίσουμε τον προϋπολογισμό και θα τον συζητήσουμε με την ERC. Αυτή τη φορά πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο για τους προοδευτικούς και αριστερούς βουλευτές να βρουν δικαιολογίες για να μη γυρίσουμε σελίδα και να εγκαταλείψομε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η νέα κυβέρνηση και ο προϋπολογισμός της θα κοιτάζουν την κοινωνία και όχι τα συμφέροντα των ισχυρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL