Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Γερμανία / Γερμανία: Υποχρεωτικό το εμβόλιο της ιλαράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Υποχρεωτικό το εμβόλιο της ιλαράς

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει κάνει από καιρό την εμφάνισή του και στη Γερμανία και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν κατάφερε χθες να περάσει νόμο που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για την ιλαρά σε όλα τα νήπια και συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. “Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας”, τόνισε μιλώντας για τους εμβολιασμούς και χαρακτήρισε απαράδεκτη την άποψη ότι κάθε άνθρωπος θα πρέπει να περάσει τις παιδικές ασθένειες, όπως η ιλαρά.

Η ψηφοφορία στη Βουλή ήταν ονομαστική και ο νόμος πέρασε με 459 υπέρ, 89 κατά και 105 αποχές. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του μεγάλου συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες), κατά οι βουλευτές της ακροδεξιάς “Εναλλακτικής για τη Γερμανία” (AfD), σε γραμμή Σαλβίνι, ενώ απείχαν οι Πράσινοι και η Αριστερά, καθώς κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τα προηγούμενα χρόνια, με τις τεράστιες περικοπές που έκανε στην Υγεία, έφερε τη χώρα στο σημερινό χάλι να μην έχει εξαφανίσει από τον χάρτη την ιλαρά.

Πράγματι, για να εξαφανιστεί η ασθένεια πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού - στη Γερμανία το ποσοστό είναι 92%. Έτσι φέτος έχουν παρουσιαστεί 501 κρούσματα ιλαράς.

Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαρτίου του 2020, οπότε ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, αλλά και για τα άσυλα προσφύγων. Εκτός από τα παιδιά, θα πρέπει να εμβολιάζονται νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, υγειονομικό προσωπικό και αιτούντες άσυλο, εφόσον δεν το έχουν κάνει ήδη.

Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι οι γονείς για να γράψουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία θα πρέπει να έχουν το βιβλιάριο εμβολιασμού. Στην αντίθετη περίπτωση, ο παιδικός σταθμός δεν θα κάνει δεκτά τα παιδιά, κάτι που δεν μπορεί ωστόσο να ισχύσει και για τα σχολεία, καθώς η φοίτηση είναι υποχρεωτική.

Όσο για τους ενήλικες εργαζόμενους σε σχολεία κ.λπ., εάν αρνούνται να εμβολιαστούν, θα πρέπει να αλλάζουν δουλειά. Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό απαλλάσσονται όσοι έχουν γεννηθεί πριν από το 1971.

Όπως το συνηθίζουν τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι και χτες προσπάθησαν να στήσουν σόου στη Βουλή οι ακροδεξιοί της AfD, όχι απλώς μιλώντας για “χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έπαθαν ζημιά από τα εμβόλια”, αλλά και ανεβάζοντας τους ρατσιστικούς τόνους: “Το θέμα δεν είναι να εμβολιάσουμε τα παιδιά, το πρόβλημα είναι οι μετανάστες που φέρνουν τις αρρώστιες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL