Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Βολιβία: Κύμα τρομοκρατίας μετά το πραξικόπημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βολιβία: Κύμα τρομοκρατίας μετά το πραξικόπημα

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Το κύμα διαμαρτυρίας, οι μαζικές διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία εναντίον του πραξικοπήματος και της «προσωρινής Προέδρου» Ζανίνε Ανιές συνεχίζονται στη Λα Πας, το Ελ Άλτο, τη Σάντα Κρους και άλλες πόλεις και περιφέρειες της Βολιβίας ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 10. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 40 άτομα στη Λα Πας την Τετάρτη το βράδυ υποστηρίζοντας ότι "πληρώθηκαν για να κάνουν παράνομες πράξεις κα λεηλασίες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων". Επισήμως οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 500, αλλά πολλοί δεν επισκέπτονται τα νοσοκομεία για να μην υποστούν αστυνομικές διώξεις.

Η «προσωρινή Πρόεδρος» άλλαξε αμέσως την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων απομακρύνοντας τους πραξικοπηματίες στρατηγούς, σε μια προσπάθεια να ξεπλύνει την εικόνα του στρατού, αναθέτοντας όμως τη διοίκησή του στους στενούς συνεργάτες τους, που δεν ήταν στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας στην ανατροπή του Μοράλες.

H Ανιές προχώρησε σε μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του Μεξικού, γιατί επιτρέπει στον Μοράλες και μάλιστα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Έμπραντ να κάνουν δημόσιες εμφανίσεις και να δίνει συνεντεύξεις, ενώ το Κρατίδιο της Πόλης του Μεξικού έδωσε στον Μοράλες το «Βραβείο του Τιμώμενου Φιλοξενούμενου» αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων το έργο του για τους ιθαγενείς πληθυσμούς της Βολιβίας και όλης της ηπείρου. Η Ανιές προειδοποίησε ότι θα καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία στην κυβέρνηση του Μεξικού, δηλώνοντας μάλιστα ότι «λυπάμαι τους Μεξικανούς».

Φοβούνται επιστροφή του Μοράλες

Η Ανιές και υπουργοί της κατέστησαν σαφές ότι ο Μοράλες δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ενώ διεθνείς νομικοί και δικηγόροι υποστηρίζουν ήδη το δικαίωμα του Μοράλες να θέσει υποψηφιότητα.

Ο Μοράλες συναντήθηκε με τον γνωστό Ισπανό πρώην δικαστικό και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπαλτασάρ Γκραρθόν, ο οποίος υπογράμμισε ότι κατάθεσε αίτημα στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για την υποψηφιότητα του Μοράλες στις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Βολιβία και τη διασφάλιση του δικαιώματος της ψήφου του.

Ο Μοράλες άφησε ανοιχτή την επιστροφή του στη Βολιβία και ζήτησε τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, του Πάπα Φραγκίσκου και των ευρωπαϊκών χωρών για την αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα. Ο ίδιος πρότεινε τον πρώην Πρόεδρο της Ουρουγουάης Μουχίκα και τον πρώην Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο ως πιθανούς διαμεσολαβητές.

Η Ανιές αναγνώρισε τον Γκουαϊδό

Η Ανιές παρουσίασε τη νέα κυβέρνηση «του διαλόγου και της συμφιλίωσης», δηλαδή τους πρώτους ένδεκα υπουργούς της, που συμπεριλαμβάνει μόνο έμπιστους ανθρώπους και στελέχη της Δεξιάς. Η νέα υπουργός Εξωτερικών Λογκάρικ ανακοίνωσε τη σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τη Χιλή, αναγνώρισε τον «προσωρινό Πρόεδρο» Γκουαϊδό κάνοντας λόγο για αλλαγή των πρεσβευτών της χώρας με «αξιοκρατικά» κριτήρια.

Μια "θερμή" και μια "ψυχρή" αναγνώριση

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συνεχάρη την Ανιές για την ανάληψη της προεδρίας ελπίζοντας «να οδηγήσει τη δημοκρατική μετάβαση» της χώρας. Η Ρωσία σημείωσε μεν ότι ο τρόπος με τον οποίο άλλαξε χέρια η εξουσία στη Βολιβία ισοδυναμεί με πραξικόπημα, προχώρησε όμως σε μια.... προσωρινή αναγνώριση της "προσωρινής Προέδρου" υπογραμμίζοντας ότι η Ανιες δεν ορίστηκε νόμιμα από τη Βουλή. "Όμως, είναι φανερό ότι (η Ανιές) θα θεωρείται ηγέτης της Βολιβίας μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου" δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριαμπκόφ από τη Βραζιλία, στο περιθώριο της διάσκεψης των BRICS.

«Καταδικάζουμε την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την ντε φάκτο και αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση της Δεξιάς» έγραψε στο Twitter ο Έβο Μοράλες, εκτιμώντας ότι «το πραξικόπημα που προκάλεσε τον θάνατο των αδελφών μου στη Βολιβία είναι μια πολιτική και οικονομική συνωμοσία που προέρχεται από τις ΗΠΑ». «Θα είναι τιμή μου να τον υποδεχθώ», τόνισε ο περονιστής και αριστερός Πρόεδρος της Αργεντινής ζητώντας επισήμως από τον Μοράλες να δεχθεί πολιτικό άσυλο στην Αργεντινή από τις 11 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι αναλαμβάνει την προεδρία της Αργεντινής στις 10 Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL