Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Η δεξιά Ανιές, "Πρόεδρος" των.... στρατηγών της Βολιβίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δεξιά Ανιές, "Πρόεδρος" των.... στρατηγών της Βολιβίας

Η νέα Βολιβία των πραξικοπηματιών ανήκει στους «χριστιανούς» αποικιστές, τους λευκούς, τους ρατσιστές και τους έχοντες και κατέχοντας, όπως άφησε να εννοηθεί η «αυτοανακηρυχθείσα» Πρόεδρος της χώρας Ζανίνε Ανιές, η οποία φρόντισε να εγκαινιάσει την πρώτη της συνεδρίαση με την ηγεσία των πραξικοπηματιών στρατηγών του στρατού και της αστυνομίας, να εμφανιστεί με τη Βίβλο στο χέρι και να βγάλει τη σημαία των ιθαγενών πληθυσμών από το προεδρικό μέγαρο.

Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές, ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες της Δεξιάς προσπαθούν να αναλάβουν τον έλεγχο των φτωχών περιοχών στις μεγάλες πόλεις, η αστυνομία πυροβολεί ακόμη και από τα ελικόπτερα. Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης λογοκρίνονται από τους στρατιωτικούς, ενώ το μεγαλύτερο συνδικάτο COB ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απεργία διαρκείας «εάν δεν αποχωρήσει ο στρατός και επιστρέψει η συνταγματική τάξη» καταγγέλλοντας τους πραξικοπηματίες και τις παραστρατιωτικές ομάδες της Δεξιάς. Τα συνδικάτα φοβούνται ότι οι πραξικοπηματίες και η Δεξιά θα προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και ότι θα επιδεινωθεί η οικονομική και κοινωνική κατάσταση των εργαζομένων.

Οι ιθαγενείς πληθυσμοί καταγγέλλουν κλίμα τρομοκρατίας και διώξεων, ενώ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των μαζικών κοινωνικών οργανώσεών τους και αυτές των συνδικάτων των εργαζομένων, που αντιστέκονται στους πραξικοπηματίες. Το κύμα βίας που δρομολόγησε η Δεξιά έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα επτά νεκρούς, εκ των οποίων τέσσερις από σφαίρες, και εκατοντάδες τραυματίες. Μόνο στη Λα Πας και το Ελ Άλτο έγιναν 180 συλλήψεις τη Δευτέρα το βράδυ.

Άφεση αμαρτιών για την ψήφο των αριστερών από τη... Θεία Πρόνοια

Η Καθολική Εκκλησία της Βολιβίας, αυτή που δεν είδε κανένα πραξικόπημα, έφθασε να υπόσχεται στους βουλευτές και τους γερουσιαστές του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (ΜAS) ότι θα τους εξασφαλίσει την άφεση εάν επέτρεπαν με την ψήφο τους στο Κοινοβούλιο στη Δεξιά Ζανίνε Ανιές να εκλεγεί «νομότυπα» πρόεδρος της Γερουσίας και ως εκ τούτου διάδοχος του Προέδρου Μοράλες. Οι βουλευτές της Αριστεράς προτίμησαν το... ανάθεμα της Καθολικής Εκκλησίας και τις διώξεις από το να προδώσουν τις ιδέες της Πολυεθνικής Δημοκρατίας της Βολιβίας.

Η Δεξιά Ανιές, «Πρόεδρος» στρατού και αστυνομίας

Η Ζανίνε Ανιές, στα πρότυπα του Χουάν Γκουαϊδό της Βενεζουέλας, αυτοανακηρύχθηκε προσωρινή Πρόεδρος της Βολιβίας. Οι στρατηγοί Καλιμάν και Καλντερόν, οι αρχηγοί του στρατού και της αστυνομίας, ήταν παρόντες για να της περάσουν την προεδρική κορδέλα και να στείλουν το μήνυμα ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας ανήκει στους... ένστολους. Η Ανιές τόνισε ότι θα στηρίξει τη... δημοκρατία, ζήτησε ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες των τελευταίων ημερών και ευχαρίστησε «τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία που με συνόδευσαν», ενώ στη «συνεδρίαση» της Γερουσίας διαβάστηκαν άρθρα του συντάγματος για να δικαιολογηθεί η διαδικασία, αλλά δεν έγινε καμία δημοκρατική ψηφοφορία.

Οι τραμπούκοι της Δεξιάς, με επικεφαλής τον «Μπολσονάρου της Βολιβίας» Καμάτσο, ξεκίνησαν μεταμεσονύκτιες λιτανείες με μεγάλους σταυρούς και αγάλματα της Παναγίας και των Αγίων για να εξορκίσουν το κακό... της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Οι νέοι κατέλαβαν τους δρόμους, είχαμε μια μεγάλη ειρηνική διαμαρτυρία και ανακτήσαμε τη δημοκρατία», τόνισε ο τραμπούκος Καμάτσο, σίγουρος ότι μπορεί να λέει και να κάνει ό,τι θέλει έχοντας σε βοήθειά του τις κάνες των όπλων του στρατού. Ο Καμάτσο συναντήθηκε με την «Πρόεδρο» Ανιές για να της ευχηθεί... καλή αρχή.

Ο Πρόεδρος του Μεξικού με τον Μοράλες εναντίον «μισαλλόδοξων» και «μικροπρεπών»

«Πόσοι ξένοι έχουν έρθει στη χώρα μας, η εβραϊκή κοινότητα, η κοινότητα του Λιβάνου, οι [Δημοκρατικοί] Ισπανοί, μετά από τη Νότια Αμερική τη δεκαετία του '70, σχεδόν από όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε πολλούς σώσαμε τη ζωή με την υποστήριξη και την προστασία που τους έδωσαν οι κυβερνήσεις του Μεξικού, ο λαός του Μεξικού, και αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά κατανοητό, γιατί είναι θέμα που βοηθά επίσης τη γνώση της Ιστορίας, την κοινωνία των πολιτών, και έκαναν πολύ άσχημα οι νεοφιλελεύθεροι που προσπάθησα να διαγράψουν αυτή την Ιστορία», τόνισε ο Πρόεδρος του Μεξικού Λόπες Οβραδόρ, σε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο, για να εξηγήσει τους λόγους που παραχώρησε άσυλο και προστασία στον Έβο Μοράλες.

Ο Πρόεδρος του Μεξικού διευκρίνισε ότι «δεν ήταν εύκολο» και «δεν ξέραμε εάν θα τον άφηναν να φτάσει στο Μεξικό», καθιστώντας σαφές ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ανησυχούσε για τη ζωή του Μοράλες και των ατόμων που τον συνόδευσαν.

«Είναι μισαλλόδοξοι» και «μικροπρεπείς» όσοι μπροστά στο πραξικόπημα στη Βολιβία μιλούν για το κόστος της μεταφοράς του Μοράλες στο Μεξικό, συμπλήρωσε ο Λόπες Οβραδόρ, εκτιμώντας ότι «η τακτική αυτή είναι η τακτική του συντηρητισμού». «Αυτά τα πράγματα μας βοηθούν για να αναδυθεί αυτό που κρύβεται από πίσω, όπως, για παράδειγμα, ο ρατσισμός, που κρύβεται, αλλά και που μερικές φορές αναδύεται για να τον βρούμε μπροστά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL