Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Κυβέρνηση συνασπισμού με τον Ιγκλέσιας αντιπρόεδρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση συνασπισμού με τον Ιγκλέσιας αντιπρόεδρο

«Οι Ισπανοί μίλησαν και πρέπει εμείς να ανταποκριθούμε και να ερμηνεύσουμε τη θέλησή τους και να ξεπεράσουμε το μπλοκάρισμα. Η συμφωνία δεν ήταν δυνατή μετά τις προηγούμενες εκλογές. Έχουμε συνείδηση της απογοήτευσης που είχαν οι προοδευτικοί ψηφοφόροι και οι πολίτες που ήθελαν μια κυβέρνηση. Αυτό το πολιτικό σχέδιο είναι τόσο συναρπαστικό και ελπιδοφόρο που ξεπερνά κάθε διαφωνία», τόνισε ο Πέδρο Σάντεθ παρουσία του Πάμπλο Ιγκλέσιας παρουσιάζοντας την προσυμφωνία κυβέρνησης συνασπισμού με το Unidas Podemos.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πέδρο Σάντσεθ για τη γενναιοδωρία και τη θέλησή του να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Είναι η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας κάθε αντιπαράθεση. Είναι πραγματική τιμή να μπορούμε να εργαστούμε από το εσωτερικό της κυβέρνησης της χώρας μας. Ο Σάντσεθ ξέρει ότι μπορεί να υπολογίσει στην πλήρη πίστη μας και στο ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας», τόνισε από τη πλευρά του ο ηγέτης του Unidas Podemos Ιγκλέσιας.

Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και σε λιγότερες από 24 ώρες κατέληξαν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με τον Ιγκλέσιας αντιπρόεδρο και πιθανώς τέσσερα υπουργεία για το Unidas Podemos εξέλιξη που θα επιτρέψει για πρώτη φορά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1939, την επιστροφή της Αριστεράς στην ισπανική κυβέρνηση.

Η δομή της κυβέρνησης θα συζητηθεί μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ, γιατί τώρα προέχει η διασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή και μάλιστα σε βάθος τετραετίας. Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας αντάλλαξαν αμοιβαίες ευχαριστίες για τις ομάδες των δύο κομμάτων που διαπραγματεύτηκαν το προσύμφωνο.

«Χαιρετίζουμε την προσυμφωνία και θα εργαστούμε για να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή», τόνισε ο Ινίχο Ερεχόν του «Περισσότερο Χώρα», καθιστώντας σαφές ότι θα συμμετάσχει στην κυβερνητική πλειοψηφία. «Καταλήξαμε σε συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού. Σήμερα είναι μέρα γιορτής», τόνισε ικανοποιημένος ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς και ηγετικό στέλεχος του Unidas Podemos. «Επικράτησε η κοινή λογική μπροστά στις προτάσεις μίσους και την Άκρα Δεξιά», τόνισε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου.

Αυτή τη στιγμή, ο Σάντσεθ διαθέτει 158 έδρες στη Βουλή (τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά του Ιγκλέσιας και του Ερεχόν), σε αντίθεση με τους 152 βουλευτές της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, ενώ στοιχηματίζει να αποκτήσει επίσης τις ψήφους των προοδευτικών και συντηρητικών εθνικιστικών κομμάτων, χωρίς την άμεση στήριξη των Καταλανών εθνικιστών, για να φτάσει στις 168 ψήφους. Μια σχετική πλειοψηφία που δεν θα του επιτρέψει να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, των 176 βουλευτών στην πρώτη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Η αποχή των Καταλανών της ERC και των Βάσκων του EH Bildu θα επέτρεπε τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης μειοψηφίας του Σάντσεθ.

H άμεση συμφωνία ανάμεσα στον Σάντσεθ και τον Ιγκλέσιας αιφνιδίασε το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, που κατέστησε σαφές πλέον ότι θα ψηφίσει κατά της νέας κυβέρνησης διαγράφοντας οποιοδήποτε σκέψη για αποχή, ενώ ανάλογη θέση κατά της νέας κυβέρνησης θα κρατήσουν και οι ηττημένοι στις εκλογές Πολίτες. Ο φασίστας Αμπασκάλ ισχυρίστηκε ότι οι Σοσιαλιστές «αγκάλιασαν τον βολιβαριανό κομμουνισμό» και ότι η νέα κυβέρνηση «θα προκαλέσει ζημιά στη συμβίωση και τη συνταγματική τάξη».

Η αστυνομία της Καταλωνίας και η Γκουάρδια Θιβίλ άνοιξαν τα σύνορα με τη Γαλλία, συλλαμβάνοντας έναν από τους εκατοντάδες ακτιβιστές του Δημοκρατικού Τσουνάμι οι οποίοι έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων η γαλλική Χωροφυλακή συνέλαβε 18 ακτιβιστές.

Τα δέκα σημεία της προσυμφωνίας Σάντσεθ - Ιγκλέσιας (πλήρες κείμενο)

"Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos καταλήξαμε σε προσυμφωνία για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού που θα μετατρέψει την Ισπανία σε σημείο αναφοράς της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη, με τον τρόπο που αποφάσισαν οι πολίτες στις κάλπες.

Οι δύο σχηματισμοί συμμερίζονται τη σημασία να αναλάβουν τη δέσμευση για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της ανοχής και του σεβασμού των δημοκρατικών αξιών ως οδηγού για την κυβερνητική δράση, σύμφωνα με αυτό που εκπροσωπεί η καλύτερη ευρωπαϊκή παράδοση.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Επί του παρόντος, προχωρούμε μαζί σε μια διαπραγμάτευση με στόχο την ολοκλήρωση της δομής και της λειτουργίας της νέας κυβέρνησης, που θα στηρίζεται στις αρχές της συνοχής, της αφοσίωσης και της αλληλεγγύης σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς και στην επάρκεια της λειτουργίας της κυβέρνησης.

Οι άξονες των προτεραιοτήτων της δράσης της προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ισπανική κοινωνία στο σύνολό της:

1. Την ενίσχυση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Την καταπολέμηση της επισφάλειας της αγοράς εργασίας και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς, σταθερής και ποιοτικής εργασίας.

2. Να εργαστεί και να αγωνιστεί εναντίον της διαφθοράς. Να προστατεύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως την εκπαίδευση -συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των νηπιαγωγείων από τη γέννηση έως τα τρία χρόνια-, τη δημόσια Υγεία και την φροντίδα των εξαρτημένων ατόμων. Την προστασία των συντάξεων των ηλικιωμένων μας με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος και της αναπροσαρμογής τους σύμφωνα με το κόστος ζωής. Το δικαίωμα στην κατοικία ως δικαίωμα και όχι ως απλό εμπόρευμα. Να επενδύσει στην επιστήμη ως κινητήρια δύναμη της οικονομικής καινοτομίας και να αξιοποιήσει τις συνθήκες εργασίας του τομέα. Ανάκτηση της φυγής των ταλέντων που μετανάστευσαν. Να ελέγξει την εξάπλωση των γραφείων στοιχημάτων και προγνωστικών.

3. Την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με τη δίκαιη οικολογική μετάβαση, την προστασία της βιοποικιλότητάς μας και την εγγύηση της αξιοπρεπούς μεταχείρισης των ζώων.

4. Την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των αυτόνομων επιχειρήσεων. Να προωθήσει την επαναδημιουργία της βιομηχανίας και του πρωτογενή τομέα. Να διευκολύνει από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης τη βάση για τη δημιουργία πλούτου, ευημερίας και απασχόλησης, καθώς και την ενίσχυση ψηφιακής πολιτικής.

5. Την ψήφιση νέων δικαιωμάτων που θα εμβαθύνουν την αναγνώριση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, όπως το δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο, στην ευθανασία, στη διαφύλαξη της διαφορετικότητας και στην εξασφάλιση της Ισπανίας ως χώρας μνήμης και αξιοπρέπειας.

6. Τη διασφάλιση του πολιτισμού ως δικαιώματος και καταπολέμησης της επισφάλειας της εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα. Να προωθήσει τον αθλητισμό ως εγγύηση για την υγεία, την ένταξη και την ποιότητα ζωής.

7. Να στηρίξει φεμινιστικές πολιτικές με την εγγύηση της ασφάλειας, την ανεξαρτησία και την ελευθερία των γυναικών διαμέσου της αποφασιστικής καταπολέμησης της σεξιστικής βίας, της ισότητας των αμοιβών, της καθιέρωσης της ίσης και μη μεταβιβάσιμης άδειας πατρότητας και μητρότητας και του τέλους της εμπορευματοποίησης των ανθρωπίνων όντων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εκπόνηση νόμου για την ισότητα εργασίας.

8. Την επιστροφή των εσωτερικών μεταναστών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, της αποκαλούμενης «κενής» Ισπανίας.

9. Τη διασφάλιση της συνύπαρξης στην Καταλωνία. Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα πρέπει κατά προτεραιότητα να εγγυηθεί τη συνύπαρξη στην Καταλωνία και την εξομάλυνση της πολιτικής ζωής. Για τον σκοπό αυτό, θα ενθαρρυνθεί ο διάλογος στην Καταλωνία, αναζητώντας φόρμουλες κατανόησης και συνάντησης, πάντοτε εντός του συντάγματος. Η κατάσταση των αυτόνομων - αυτοδιοικητικών αρχών θα ενισχυθεί επίσης, για να διασφαλιστεί η επαρκής παροχή των δικαιωμάτων και των υπηρεσιών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Θα διασφαλίσουμε την ισότητα μεταξύ όλων των Ισπανών.

10. Τη φορολογική δικαιοσύνη και τη δημοσιονομική ισορροπία. Η αξιολόγηση και ο έλεγχος των δημόσιων δαπανών είναι απαραίτητες για τη διατήρηση ενός σταθερού και διαρκούς κράτους πρόνοιας.

ΣΥΡΙΖΑ: "Η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει τον δρόμο για μια προοδευτική Ευρώπη"

Τη συμφωνία μεταξύ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των Unidas Podemos για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας χαιρέτισε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι, μετά την Πορτογαλία, τώρα και με την Ισπανία "η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει τον δρόμο για μια άλλη Ευρώπη, μακριά από τα δεσμά των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, από τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία".

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι "η συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων είναι η μόνη που μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, να ενδυναμώσει το κοινωνικό κράτος, να ενισχύσει την κοινωνική δικαιοσύνη, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, να θωρακίσει τη Δημοκρατία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL