Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Εκλογική ρώσικη ρουλέτα στην Ισπανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογική ρώσικη ρουλέτα στην Ισπανία

«Ο Σάντσεθ παίζει ρώσικη ρουλέτα με τις νέες εκλογές και έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο του κόμματός του και της Αριστεράς», προειδοποίησε ο πρώην ηγέτης του οικολογικού Equo και βουλευτής του Unidas Podemos Ζουάντσο Λόπεθ Ντε Ουράλντε. Πάνω από 37 εκατομμύρια Ισπανούς καλούνται την Κυριακή στις κάλπες, για δεύτερη φορά φέτος και για τέταρτη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, γιατί ο Σάντσεθ δεν ήθελε μια κυβέρνηση συνασπισμού με την Αριστερά και διεκδικεί τη δωρεάν στήριξη του Unidas Podemos ή την αποχή ενός ή και των δύο δεξιών κομμάτων για να συνεχίζει να κυβερνά με μια μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας. Από τον Απρίλιο όμως μέχρι σήμερα το πολιτικό κλίμα στην Ισπανία έχει αλλάξει, όπως είχαν προειδοποιήσει τόσο οι Καταλανοί εθνικιστές της αριστερής ERC όσο και το Unidas Podemos, γιατί ήταν σε όλους γνωστό ότι οι φυλακισμένοι Καταλανοί ηγέτες θα καταδικάζονταν με πολυετείς φυλακίσεις και ότι αυτό θα πυροδοτούσε μαζικές αντιδράσεις στην Καταλωνία καθώς και την ανάκαμψη του ισπανικού εθνικισμού σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Σήμερα οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις φοβούνται την αύξηση της αποχής, με το 20% των ψηφοφόρων να δηλώνουν αναποφάσιστοι, και την ανάκαμψη της Δεξιάς.

Τη στιγμή που η ισπανική οικονομία οδηγείται σε επιβράδυνση, που για πολλούς είναι ο προθάλαμος της ύφεσης, ο Σάντσεθ αρνήθηκε να δώσει το υπουργείο Εργασίας στο Unidas Podemos και αρνείται να ακυρώσει την αντιεργατική νομοθεσία του Ραχόι εκτιμώντας ότι θα υπάρξει... νομικό κενό. Μάταιες αποδείχτηκαν οι πιέσεις των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων, των αριστερών Εργατικών Επιτροπών CC.OO. και της φιλοσοσιαλιστικής UGT, για μια κυβέρνηση συνασπισμού ή συνεργασίας. Πώς θα μπορέσει με τέτοιες προϋποθέσεις να συνεχιστεί η θετική πορεία της κυβέρνησης Σάντσεθ, που με τη στήριξη της Αριστεράς επιδίωξε τη μείωση των ανισοτήτων;

Εκτός νόμου τα εθνικιστικά κόμματα, λένε Δεξιά και Ακροδεξιά

Την απάντηση στην άρνηση του Σάντσεθ για μια κυβέρνηση συνεργασίας με την Αριστερά φαίνεται ότι τη δίνουν η Δεξιά και η Ακροδεξιά, που εκμεταλλεύονται το καταλανικό, την εκταφή της μούμιας του Φράνκο, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία για να επιστρέψουν στην εξουσία.

Στη Μαδρίτη, η νέα δημοτική αρχή του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές αποφάσισε να βάλει τεράστιες ισπανικές σημαίες στις εισόδους των δεξιών και σχετικά εύπορων περιφερειακών συνοικιών της πόλης, ενώ το φασιστικό Vox ζήτησε από την τοπική Βουλή της Μαδρίτης «να τεθούν εκτός νόμου τα αποσχιστικά κόμματα που απειλούν την ενότητα της Ισπανίας», ακόμη και εάν χρησιμοποιούν νόμιμες μεθόδους, κερδίζοντας την ψήφο του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών. Ο Σάντσεθ πάντως χαρακτήρισε την απόφαση «αντιδραστική και πολύ επικίνδυνη» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προσφύγει εναντίον της.

Επιθέσεις σε ανήλικα προσφυγόπουλα με... συνταγή Vox

Ο Συνήγορος του Πολίτη κάλεσε «όλη την κοινωνία και ειδικά τους πολιτικούς ηγέτες, τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης να καταπολεμήσουν τα ρατσιστικά και τα ξενοφοβικά μηνύματα» μετά τους αφορισμούς και τις επιθέσεις του Vox εναντίον ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών. «Είναι ηθικό καθήκον όλης της κοινωνίας να βοηθήσουμε και να σταθούμε δίπλα στους ανήλικους που έρχονται στη χώρα μας», έγραψε ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά την επίθεση εναντίον τριών ανήλικων προσφυγόπουλων στο κέντρο της Μαδρίτης, ενός άλλου στη Θαραγκόθα και την πολιορκία που έστησε το Vox σε κέντρο υποδοχής ανηλίκων στη Σεβίλλη.

Πάνω από 1.700 ερευνητές σε ιδρύματα κοινωνικών και πολιτικών επιστημών και ερευνών υπογράφουν ένα «Μανιφέστο εναντίον της στρατηγικής των ψεμάτων του Vox», που αναφέρεται στα ψευδή στοιχεία που χρησιμοποιεί «για να καλλιεργήσει την ιδεολογική ατζέντα του ακραίου εθνικισμού» και «ένα κλίμα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας».

Η απολυταρχία των... Σοσιαλιστών

«Ο Ιγκλέσιας δεν θέλει διαπραγμάτευση. Θέλει να μας εκβιάσει. Δεν απορρίπτουμε μια συμφωνία με την άλλη Αριστερά, μια προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Να ζητούν όμως από εμάς αυτοκριτική όταν είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα δεν έχει έννοια”, τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και β’ γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντριάνα Λάστρα, προχωρώντας σε μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της Αριστεράς και μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το Unidas Podemos. Για τη Λάστρα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πρέπει να κάνει μετεκλογικά «τέσσερις μεγάλες συμφωνίες για το κράτος» με τα μεγάλα κόμματα και να διαπραγματευτεί μια προγραμματική συμφωνία με το Unidas Podemos για τη θητεία της Βουλής, που θα στηρίζει τη μονοκομματική κυβέρνηση του Σάντσεθ. «Ή θα έρθει η Ακροδεξιά ή θα κυβερνήσουμε οι Σοσιαλιστές», συμπλήρωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο.

“Δεν είμαστε ηλίθιοι για δωρεάν στήριξη” λέει το Unidas Podemos

«Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος και καταλαβαίνει ότι ο Πέδρο Σάντσεθ στοχεύει προς τα δεξιά», προειδοποίησε ο Ιγκλέσιας ζητώντας την ψήφο των «απογοητευμένων Σοσιαλιστών» και «όλων αυτών που δεν φτάνουν στο τέλος του μήνα, που έχουν να σκεφτούν τις οικογένειές τους και όλων αυτών που θέλουν τις δημόσιες υπηρεσίες στην Υγεία και την Παιδεία και το κοινωνικό κράτος» και μάλιστα ακόμη και εάν δεν τον συμπαθούν! «Υπάρχει κόσμος που ξέρει ότι η μόνη χρήσιμη ψήφος που αξίζει είναι στο Unidas Podemos, ακόμη και εάν δεν υποφέρουν τον Πάμπλο Ιγκλέσιας», τόνισε από το Τολέδο ο Ιγκλέσιας, σε μια προεκλογική εκδήλωση που ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις των διοργανωτών της.

«Ο σημερινός Σάντσεθ δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος που το 2016 είχε αναγνωρίσει ότι οι μεγάλες εταιρείες του δείκτη του χρηματιστηρίου Ibex 35 τον πίεζαν να μην διαπραγματευτεί με το Podemos και τους είχε πει ότι θα πρέπει να δουλέψει χέρι με χέρι με το Podemos για να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν είμαι αφελής. Θα ξαναδώσω το χέρι μου στον Σάντσεθ, αλλά δεν θα παζαρέψουμε τις ψήφους μας. Θα πρέπει να καταπιούμε πολλά πράγματα, αλλά θα μετατρέψουμε τις ψήφους σε κυβερνητική ευθύνη και θα το αποδείξουμε από την πρώτη ημέρα. Θα αποδείξουμε ότι ναι, μπορούμε», κατέληξε ο Ιγκλέσιας.

«Δοκιμάσαμε να δώσουμε την κυβέρνηση δωρεάν στον Σάντσεθ και μας πήραν για ηλίθιους», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidas Podemos Ιρένε Μοντέρο, προειδοποιώντας ότι «εάν κάνουμε τέσσερις εκλογές σε τέσσερα χρόνια, δεν αφορά μόνο ότι θέλουν να εμποδίσουν την είσοδο του Unidas Podemos στη κυβέρνηση, αλλά ότι θέλουν να εμποδίσουν κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές».

Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, το νέο ψηφοδέλτιο «Περισσότερο Χώρα» του Ινίχο Ερεχόν, του πρώην ιδρυτικού στελέχους του Podemos, εκτιμάται ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα εκλέξει 5 με 6 βουλευτές αποσπώντας έως και το 10% των ψήφων του Unidas Podemos. Το μεγάλο πρόβλημα όμως για το Unidas Podemos, που κρατά χαμηλό προφίλ απέναντι στον Ερεχόν, είναι ότι ακόμη και για λίγες δεκάδες ψήφους μπορεί να χάσει τρεις με τέσσερις βουλευτές, οι οποίοι με βάση τα υπόλοιπα θα πάνε στο Vox.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL