Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Αυστραλία: Μετά την ξηρασία, ξεκίνησαν οι πρώτες φωτιές του καλοκαιριού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστραλία: Μετά την ξηρασία, ξεκίνησαν οι πρώτες φωτιές του καλοκαιριού

Μπροστά σε πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται, τα τελευταία 24ωρα, οι αρχές στην Αυστραλία αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει το ανατολικό τμήμα της χώρας, κάτι που πολλοί θεωρούν ζοφερό προμήνυμα για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Αν και συχνές οι φωτιές στην αυστραλιανή ύπαιθρο, κυρίως σε περιοχές χαμηλής βλάστησης, το φετινό καλοκαίρι φαίνεται πως άρχισαν νωρίς κι αυτό έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές και τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις. Τα χειρότερα προβλήματα εντοπίζονται στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλλίας, όπου μέχρι χθες το μεσημέρι ήταν ενεργές συνολικά 90 εστίες. Την κατάσταση επιδεινώνουν οι ισχυροί ανατολικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότερες φωτιές έχουν εκδηλωθεί σε ζώνες που έχουν πληγεί από παρατεταμένη ξηρασία.

Η Υπηρεσία Δασοπυρόσβεσης με μήνυμα της στο Twitter ανέφερε ότι λόγω της έκτασης και της ταχύτητας εξάπλωσης των πύρινων μετώπων είναι αδύνατον να επέμβει σε όλα τα σημεία τους, καθώς οι δυνάμεις της δεν μπορούν να προσεγγίσουν ούτε με οχήματα ούτε ακόμη με ελικόπτερα. Οι εστίες είναι διασκορπισμένες σε μια έκταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων στην ανατολική ακτή καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο τον συντονισμό των επιχειρήσεων πυρόσβευσης καθώς και τη διαχείριση των διαθέσιμων μέσων, δεδομένου μάλιστα ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και 70 πυροσβεστικά αεροσκάφη. «Δεν είχαμε ποτέ τόσες πυρκαγιές να καίνε την ίδια στιγμή και σε τέτοιο επίπεδο έκτακτης ανάγκης. Βρισκόμαστε πραγματικά σε αχαρτογράφητη περιοχή», δήλωσε σε δραματικό τόνο ο Σέιν Φιτζσίμονς, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Δασοπυρόσβεσης.

Η πρόωρη έναρξη της περιόδου των καλοκαιρινών πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και οι επιστήμονες δεν κρύβουν τους φόβους τους για το τι μπορεί να επακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Η κλιματική αλλαγή και οι ασταθείς μετεωρολογικοί κύκλοι έχουν προκαλέσει ασυνήθιστη ξηρασία, χαμηλά ποσοστά υγρασίας και ισχυρούς ανέμους, που συμβάλλουν στην εκδήλωση πυρκαγιών. Μόλις πριν μερικές ημέρες, τηλεοπτικά πλάνα από περιοχές όπου σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις έκαναν τον γύρο του κόσμου δείχνοντας απελπισμένους αγρότες να πανηγυρίζουν σε κατάσταση σχεδόν έκστασης, βουτώντας και παριστάνοντας ότι κολυμπούν μέσα στα νερά της βροχής. Βέβαια, η ξηρασία είναι το χαρακτηριστικό του κλίματος της Αυστραλίας, ειδικά στην ενδοχώρα, όμως οι επιστήμονες εκτιμούν πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Θύματα τα κοάλα

Όμως, οι πυρκαγιές δεν προκαλούν μόνον απώλειες σε περιουσίες και υποδομές. Η καταστροφή της πανίδας σε μια χώρα μεγάλης βιοποικιλότητας είναι ίσως η μεγαλύτερη και σοβαρότερη συνέπεια των πυρκαγιών. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, οι φωτιές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν τον θάνατο περίπου των μισών κοάλα που ζουν σε παράκτιο καταφύγιο στη Νέα Νότια Ουαλλία. Περίπου 350 ζώα στο καταφύγιο της παραλιακής πόλης Μακουάιρ πέθαναν από τις πυρκαγιές, εκτιμά η οργάνωση Koala Conservation Australia. Ο συνολικός πληθυσμός των κοάλα του καταφυγίου υπολογίζεται σε 500-600. Οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες στην ανατολική Αυστραλία αναμένεται να περιοριστούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προσφέροντας ελπίδα ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα κατορθώσουν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL