Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ο πόλεμος των χαμένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πόλεμος των χαμένων

Μπορεί ο Τραμπ να «πουλάει» στο πιστό ακροατήριό του τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα ως μια ακόμη απόδειξη της βούλησης και της αποφασιστικότητάς του να «ξανακάνει μεγάλη την Αμερική», η αλήθεια όμως είναι πως την «αποφασιστικότητά» του την πληρώνουν από την τσέπη τους οι Αμερικανοί καταναλωτές. Προφανώς και η άλλη πλευρά επωμίζεται το κόστος καθώς μειώνονται διαδοχικά η ζήτηση και οι εξαγωγές, αναγκαστικά και οι τιμές για να εξισορροπηθεί το κόστος των δασμών, με αποτέλεσμα στο τέλος κι οι δυο να είναι χαμένοι. Μελετώντας τα στοιχεία από τις εκατέρωθεν «απώλειες» των τράμπειων εμπορικών πολέμων, οι αναλυτές διαπιστώνουν χωρίς καμία έκπληξη πως η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας βλάπτει σοβαρά, αν και σε διαφορετικό βαθμό και επίπεδο, και τις δύο οικονομίες.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 35 δισ. δολάρια οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην Αμερική, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι τιμές που πληρώνουν οι Αμερικανοί καταναλωτές για τα ίδια προϊόντα. Οι ειδικοί της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) μελέτησαν ενδελεχώς τις συνέπειες από τις αυξήσεις των δασμών που επέβαλαν μεταξύ τους οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά και για τις δύο. «Ένας εμπορικός πόλεμος στον οποίο χάνουν όλοι δεν βλάπτει μόνο τους κύριους ανταγωνιστές, υπονομεύει και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας και της ανάπτυξης», επισημαίνει η διευθύντρια του Τμήματος διεθνούς εμπορίου και πρώτων υλών της UNCTAD Πάμελα Κόουκ Χάμιλτον. Με βάση τις αναλύσεις, οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ στα οποία επιβλήθηκαν δασμοί από την κυβέρνηση Τραμπ ως μέσο πίεσης προς το Πεκίνο για να δεχθεί μια νέα διμερή εμπορική συμφωνία, έπεσαν στα 95 δισ. δολάρια μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου εφέτος, από 130 δισ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 25%.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης πως, κατά την αρχική φάση του πολέμου, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των δασμών το επωμίστηκαν οι Αμερικανοί καταναλωτές και οι αμερικανικές εταιρείες. Οι Κινέζοι εξαγωγείς στη συνέχεια μείωσαν σημαντικά τις τιμές τους ώστε να κρατήσουν τη θέση τους στην αμερικανική αγορά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι μόνον ένα ελάχιστο μερίδιο του «κέρδους» από τη μείωση των κινεζικών εισαγωγών στην αμερικανική αγορά το καρπώθηκαν αμερικανικές εταιρείες και παραγωγοί. Κι αυτό γιατί από τα 35 δισ. δολάρια των εξαγωγών που έχασε η Κίνα το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, περίπου τα 21 δισ. «πήγαν» σε άλλους «παίκτες», όπως η Ταϊβάν, το Μεξικό και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα υπόλοιπα είτε χάθηκαν είτε κατέληξαν σε Αμερικανούς παραγωγούς.

Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν πως ακόμη και αν ορισμένες χώρες κερδίζουν αυτή τη στιγμή από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, τα κέρδη τους μπορεί να αποδειχθούν πρόσκαιρα. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω στην περίπτωση που υπάρξει νέα κλιμάκωση στον αμερικανο-κινεζικό εμπορικό πόλεμο. Αν διαψευσθούν οι ελπίδες για την προοπτική υπογραφής εντός του μήνα μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας ανάμεσα στους Προέδρους Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζιπίνγκ, η κλιμάκωση της σύγκρουσης θεωρείται δεδομένη και το αμερικανικό δασμολόγιο θα συμπεριλάβει πλέον όλες οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, συνολικής αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL