Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ένα όχι και τόσο παράταιρο ραντεβού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα όχι και τόσο παράταιρο ραντεβού

Ο ένας απειλεί ότι θα... πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες αν δεν πάρει επιπλέον βοήθεια από τις Βρυξέλλες. Ο άλλος έχει υψώσει τείχη στα σύνορα για να αντιμετωπίσει την... εισβολή των μουσουλμάνων, που απειλούν να αλλοιώσουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Φαινομενικά, εκείνα που χωρίζουν τον Βίκτορ Όρμπαν από τον Ταγίπ Ερντογάν είναι περισσότερο από αυτά που τους φέρνουν κοντά. Όμως, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η χθεσινή συνάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Βουδαπέστη έγινε πάνω σε γερά... θεμέλια, καθώς και οι δύο έχουν εργαλειοποιήσει την προσφυγική κρίση στο εσωτερικό των χωρών τους και στο εξωτερικό, τροφοδοτώντας ο ένας τον άλλον με την πρακτική και τη ρητορική τους.

Ο μεν Όρμπαν αρνείται πεισματικά να μοιραστεί ευθύνες με τους άλλους Ευρωπαίους και να δεχτεί πρόσφυγες στην Ουγγαρία, ο δε Ερντογάν απείλησε πάλι χθες ότι «θα ανοίξουμε τις πύλες και είναι προφανές πού θα πάνε». Παίζοντας πάλι με τους αριθμούς ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για «τέσσερα εκατομμύρια φιλοξενούμενους στην Τουρκία», ζητώντας από την Ουγγαρία να ασκήσει την επιρροή της ώστε να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής στη Συρία και να συναινέσουν (βλέπε: και να πληρώσουν) για τη μετεγκατάσταση δυο εκατομμυρίων ανθρώπων στη «ζώνη ασφαλείας», μέσα στο συριακό έδαφος.

Οι απειλές που εκστόμισε ο Ερντογάν από τη Βουδαπέστη εναντίον των Βρυξελλών αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του λαϊκιστή δεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, που κέρδισε εφέτος τις βουλευτικές εκλογές αλλά υπέστη ήττα στις δημοτικές της Βουδαπέστης απέναντι στη συμμαχία των φιλελεύθερων και κεντροαριστερών δυνάμεων. Γιατί αν πιάσουν τόπο οι απειλές Ερντογάν και κάνει πίσω η Ε.Ε. προσφέροντας πολιτική και οικονομική στήριξη στην τουρκική εισβολή, ο Όρμπαν θα επαίρεται -εντός και εκτός- ότι είχε δίκιο που έκλεισε τις δικές του πύλες στους πρόσφυγες αφού βρέθηκε τελικά μια... λύση για να γυρίσουν εκείνοι στην πατρίδα τους χωρίς να θέσει ο ίδιος σε κίνδυνο τη χριστιανική πίστη και τις παραδόσεις των Ούγγρων. Το ότι ο κατά τα άλλα θεοσεβής Ερντογάν απειλεί να διώξει μουσουλμάνους ικέτες από μια μουσουλμανική χώρα προφανώς είναι κάτι που λίγοι το βλέπουν και ακόμα λιγότεροι το αναδεικνύουν. Πόσο μάλλον ο Όρμπαν, που δεν βλέπει λόγο να απασχολεί το ακροδεξιό ακροατήριό του με τέτοιες λεπτομέρειες...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL