Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Ιταλία / Ιταλία: Απειλές φασιστών σε επιζήσασα του Ολοκαυτώματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Απειλές φασιστών σε επιζήσασα του Ολοκαυτώματος

Η Λιλιάνα Σέγκρε είναι ένα ζωντανό σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα στην Ιταλία. Παιδί εβραϊκής οικογένειας από το Μιλάνο, η Λιλιάνα είχε αποβληθεί από το σχολείο της το 1938 σε εφαρμογή του ρατσιστικών νόμων του Μουσολίνι. Το 1944, σε ηλικία 13 ετών, οδηγήθηκε από τους φασίστες στο Άουσβιτς μαζί με τον πατέρα της, που δεν τον ξαναείδε ποτέ, όπως και τους παπούδες της. Η Λιλιάνα ήταν ένα από τα 776 παιδιά κάτω των 14 ετών που μεταφέρθηκαν στα ναζιστικά κολαστήρια και ένα από τα μόλις 25 που βγήκαν από εκεί ζωντανά.

Στα 89 της χρόνια, η Λιλιάνα Σέγκρε τέθηκε υπό αστυνομική προστασία καθώς η ζωή της απειλείται πάλι από τους πολιτικούς επίγονους του Μουσολίνι και του Χίτλερ. Μόλις πριν από έναν χρόνο η Σέγκρε αναγορεύθηκε ισόβια γερουσιαστής από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε αναγνώριση της συμβολής της στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης με ομιλίες σε σχολεία, συμμετοχές σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις και ντοκιμαντέρ.

Οι απειλές εναντίον της ζωής της πύκνωσαν από τον περασμένο μήνα, όταν η Λιλιάνα Σέγκρε με την ιδιότητα της γερουσιαστή ζήτησε να συσταθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για την αντιμετώπιση του μίσους, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Τα δεξιά κόμματα της Ιταλίας αντιτάχθηκαν στην πρόταση υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λογοκρισία. Οι φασίστες κλιμάκωσαν τις απειλές μέσω του Διαδικτύου, ενώ η ναζιστική οργάνωσε κρέμασε πανό κοντά σε σημείο όπου η Σέγκρε θα εκφωνούσε ομιλία.

Όταν έγινε γνωστό χθες ότι η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία, στελέχη της Αριστεράς και της συγκυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος Πέντε Αστέρων έσπευσαν να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους. Μέχρι αργά το απόγευμα από τα κόμματα της Δεξιάς υπήρχε εκκωφαντική σιωπή…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL