Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Διπλό πλήγμα για τον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διπλό πλήγμα για τον Τραμπ

"Αν χαθούν οι εκλογές, θα είναι ένα πολύ κακό μήνυμα... Δεν μπορείτε να αφήσετε να μου συμβεί αυτό" εκλιπαρούσε προεκλογικά τους ψηφοφόρους ο Ντόναλντ Τραμπ. Η έκκλησή του δεν εισακούστηκε, οι εκλογές χάθηκαν και ο Αμερικανός Πρόεδρος δέχτηκε ένα απροσδόκητο διπλό πλήγμα, έναν ακριβώς χρόνο πριν από τις κάλπες του 2020.

Η νίκη των Δημοκρατικών υποψηφίων σε Κεντάκι και Βιρτζίνια έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για πολιτείες που συνήθως στηρίζουν τους Ρεπουμπλικανούς. Είναι ενδεικτικό πως στις προεδρικές εκλογές του 2016 ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου επικράτησε στο Κεντάκι με διαφορά 30%.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Με την εκλογή του, ένα χρόνο πριν τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, ο συντηρητικός κυβερνήτης της πολιτείας Ματ Μπέβιν έμοιαζε να προαναγγέλλει την εποχή Τραμπ. Πετυχημένος επιχειρηματίας και "αντισυστημικός", όπως και ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο Μπέβιν εκτόπισε τους υπόλοιπους υποψηφίους Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των "ξεχασμένων" της υπαίθρου.

Στη συνέχεια, κυβέρνησε όπως και ο Τραμπ. Υπονόμευσε το τοπικό σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επιχείρησε να περιορίσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, κινήθηκε με ιδιαίτερη επιθετικότητα και αυταρχισμό κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών.

Βλέποντας, τις τελευταίες μέρες, την ήττα να πλησιάζει, ο δεξιός κυβερνήτης προσπάθησε να απευθυνθεί στα αντανακλαστικά των συντηρητικών ψηφοφόρων. Επικαλέστηκε έτσι την απειλή της "πάλης των τάξεων και της κομουνιστικής ιδεολογίας", που, όπως υποστήριξε, εκφράζει καλύτερα από κάθε τι άλλο σήμερα η υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

"Ψηφοφόροι του Κεντάκι, με ποια πλευρά είσαστε;" ρωτούσε στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. "Υποστηρίζετε τον σοσιαλισμό ή ακόμα πιστεύετε ότι η Αμερική είναι το μεγαλύτερο έθνος στον κόσμο;".

Η ήττα του "μικρού Τραμπ" συνοδεύτηκε από μια εντυπωσιακή πλειοψηφία των Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του πολιτειακού κοινοβουλίου της Βιρτζίνια. Οι Ρεπουμπλικανοί φαίνονταν να επικρατούν στις άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν την Τρίτη -το Μισισίπι και το Νιου Τζέρσι-, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να δώσει την εικόνα της ισοπαλίας.

Η μάχη στη Βιρτζίνια συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη προσοχή και τις υψηλότερες προεκλογικές δαπάνες των δύο κομμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι "βαριά χαρτιά" όπως ο ο πρώην αντιπρόεδρος και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν και ο σημερινός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς βρέθηκαν στην Πολιτεία το Σαββατοκύριακο για να στηρίξουν τους υποψηφίους των κομμάτων τους.

Το κλίμα για τον Τραμπ αναμένεται όμως να βαρύνει ακόμη περισσότερο την επόμενη εβδομάδα καθώς θα αρχίσει στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων η διαδικασία δημόσιων ακροάσεων, στο πλαίσιο της έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού Προέδρου. Χθες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μικ Μαλβέινι, υπηρεσιακός προσωπάρχης του Τραμπ, δεν προτίθεται να καταθέσει.

Ο Μαλβέινι αναδείχθηκε σε κεντρικό πρόσωπο της έρευνας με μια δήλωση που έκανε στις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία ο Λευκός Οίκος καθυστέρησε αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία. “Έχω νέα για όλους: Ξεπεράστε το. Θα υπάρξει πολιτική επιρροή στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής,” είχε δηλώσει. Αργότερα πάντως προσπάθησε να ανασκευάσει τα λεγόμενά του.

Νέο δώρο Τραμπ στους πετρελαιάδες

Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή για την απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική κρίση, η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει, στο μεταξύ, τα δώρα προς τις πετρελαϊκές εταιρείες ετοιμάζοντας να τους παραδώσει και τις εναπομείνασες παρθένες περιοχές της Αλάσκας. Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δημοπρατήσει περίπου 1,6 εκατομμύρια εκτάρια εδαφών στην Αρκτική Αλάσκα για την ανάπτυξη πετρελαϊκών δραστηριοτήτων.

Η σχετική δημοπρασία αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα. Η αρμόδια υπηρεσία (Bureau of Land Management - BLM) ανακοίνωσε ότι η δημοπρασία για τα ενεργειακά αποθέματα της Αλάσκας (National Petroleum Reserve in Alaska) θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Θα πρόκειται για την 15η διάθεση εδαφών προς μίσθωση για πετρελαϊκή εκμετάλλευση από την BLM στην περιοχή της δυτικής πλευράς της Βόρειας Πλευράς της Αλάσκας. Η κυβέρνηση Τραμπ υπόσχεται να δώσει ακόμη περισσότερα εδάφη προς εκμετάλλευση στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL