Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ανάποδος Κόσμος / Στα τσακίδια...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Στα τσακίδια...

Την ημέρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων άναψε το πράσινο φως για τη διαδικασία της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, ο ίδιος είχε άλλες προτεραιότητες. Τουλάχιστον αυτό θέλησε να δείξει. Αφού ξεμπέρδεψε στα γρήγορα με την απόφαση της Βουλής, κάνοντας λόγο μέσω Twitter για «το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην αμερικανική Ιστορία», ο Αμερικανός Πρόεδρος αφιέρωσε 30 λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο του για να μιλήσει στη ραδιοφωνική εκπομπή του πολύτιμου φίλου του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, του Νάιτζελ Φάρατζ, συμβουλεύοντας τον δεξιό λαϊκιστή ηγέτη και το ακροατήριο του για το πώς θα πρέπει να κλείσουν τον δρόμο του Τζέρεμι Κόρμπιν προς την Ντάουνινγκ Στριτ αρ. 10.

Η άγαρμπη παρέμβαση Τραμπ στη βρετανική προεκλογική εκστρατεία ήταν τόσο... τραμπική όσο θα περίμεναν εχθροί και φίλοι. Πολλοί στάθηκαν στην απαράδεκτη δημόσια τοποθέτησή του ότι ο αρχηγός των Εργατικών «θα κάνει μεγάλο κακό στη χώρα σας», καθώς και στην απόπειρά του να διαψεύσει δικές του παλαιότερες δηλώσεις ότι το βρετανικό ΕΣΥ θα μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο χωρών μετά το Brexit (για να καταλήξει ένα μέρος του σε ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες). Όμως, ένας άλλος βασικός στόχος της παρέμβασης ήταν να συνεννοηθούν ο Φάρατζ και ο Μπόρις Τζόνσον, ώστε να συνεργαστεί το κόμμα του Brexit με τους Συντηρητικούς για να φτιάξουν μια «ασταμάτητη δύναμη». «Ο Τζόνσον σε σέβεται πολύ, να το ξέρεις αυτό» διαβεβαίωσε ο Τραμπ τον Φάρατζ, καλώντας ουσιαστικά και τους δυο να μη διχάσουν τη δεξιά ψήφο στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Γιατί το κόμμα του Brexit, που θα ανακοίνωνε επίσημα, λίγες ώρες αργότερα, τη συμμετοχή του στις εκλογές, εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με ένα ποσοστό 10%-14% και όσο περισσότερους υποψήφιους κατεβάσει στις μονοεδρικές, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να κόψει πολύτιμες ψήφους και έδρες από τους Συντηρητικούς. Ουδείς αμφιβάλλει για τον ρυθμιστικό ρόλο του Φάρατζ, πριν και μετά από τις κάλπες.

Καθώς φούντωναν οι αντιδράσεις στη Βρετανία για όσα είπε ο Τραμπ, εκείνος ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά στην Αμερική. Ανακοίνωσε ότι μεταφέρει τη μόνιμη κατοικία (και τα εκλογικά δικαιώματά) του από τη Νέα Υόρκη στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. «Δυστυχώς, παρότι πληρώνω εκατομμύρια δολάρια σε δημοτικούς και πολιτειακούς φόρους κάθε χρόνο, οι πολιτικοί ηγέτες της πόλης και της πολιτείας μού έχουν συμπεριφερθεί πολύ άσχημα» ισχυρίστηκε ο Τραμπ.

«Good riddance (Στα τσακίδια). Λες και πλήρωνε φόρους εδώ» απάντησε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Μάριο Κουόμο, προσθέτοντας σαρκαστικά «Χάρισμά σας, Φλόριντα». «Πρόσεξε μη σε χτυπήσει η πόρτα όπως θα φεύγεις» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάζιο, εκφράζοντας παράλληλα «βαθύτατα συλλυπητήρια στους καλούς ανθρώπους της Φλόριντα καθώς ο Τραμπ επιχειρεί να ξεπεράσει το παρελθόν του (και το προσεχές μέλλον)». Και οι δυο Δημοκρατικοί πολιτικοί υπαινίχθηκαν την επίμονη άρνηση του Τραμπ να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του, αποφεύγοντας όμως να πουν δημόσια εκείνο που θύμισαν πολλοί Αμερικανοί σχολιαστές, ότι η Φλόριντα (όπου διατηρεί πολυτελές ξενοδοχείο ο Τραμπ) θεωρείται παράδεισος για φοροφυγάδες και μαφιόζους.

Όμως, με όλα αυτά, ο Τραμπ πέτυχε κάτι σημαντικό. Να μεταφερθεί η δημόσια συζήτηση από την ιστορική απόφαση της Βουλής και το ενδεχόμενο δίωξής του για εμπλοκή ξένης δύναμης στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία στο προνομιακό για τον ίδιο πεδίο των προσωπικών επιθέσεων και διαξιφισμών. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρώτα, ανησυχητικά σημάδια των δημοσκοπήσεων, ο Τραμπ μπορεί να ελπίζει πως η βάση του συσπειρώνεται για να στείλει στα... τσακίδια τους αντιπάλους του στις εκλογές του 2020. Οι χριστουγεννιάτικες κάλπες στη Βρετανία και εκείνες που θα στηθούν σε ένα χρόνο στις ΗΠΑ κρύβουν πολλούς διαβόλους...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL