Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Όταν πέφτουν τα στεγανά με την Ακροδεξιά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν πέφτουν τα στεγανά με την Ακροδεξιά...

«Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια». Κάλλιστα αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στο μακρύ σίριαλ, με τις πολλές συνέχειες των σχέσεων της γαλλικής Δεξιάς με την ακροδεξιά της οικογένειας Λεπέν. Ένα σίριαλ που χρονολογείται από το 1983, όταν ο Ακροδεξιός υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές της πόλης Ντρε, έσπαγε την περιθωριοποίηση με 17%... Προσφάτως, αυτές οι σχέσεις έχουν εισέλθει σε νέα τροχιά λόγω της μεγάλης ελκυστικότητας που ασκεί η Μαρίν Λεπέν σε ψηφοφόρους της Δεξιάς. Αυτή η ελκυστικότητα, είναι η αλήθεια, έρχεται ως συνέχεια της αλλαγής της απορριπτικής στάσης που επί χρόνια είχε η Δεξιά έναντι της Ακροδεξιάς. Υπό την επίδραση του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, τα στεγανά μεταξύ των δύο χώρων είχαν αρχίσει να γίνονται πορώδη τα τελευταία χρόνια... Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που ήταν πλέον θέμα χρόνου μια εντυπωσιακή κίνηση (κατά άλλους, ενεργοποίηση της παγίδας που στήνει η Λεπέν στη Δεξιά). Εκείνος δε που προχώρησε πριν από δύο εβδομάδες στην εντυπωσιακή κίνηση αλλαγής στάσης ήταν κάποιος υπεράνω πάσης, ακροδεξιάς, υποψίας: ο πρώην πρωθυπουργός επί προεδρίας Σαρκοζί, ο χαμηλών τόνων Φρανσουά Φιγιόν!

Εκεί λοιπόν που κανείς δεν το περίμενε, ο μετριοπαθής πρώην πρωθυπουργός, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρότεινε την αλλαγή της στάσης της Δεξιάς έναντι των υποψηφίων του Εθνικού Μετώπου: από το «ούτε - ούτε» (στην περίπτωση επιλογής μεταξύ ενός ακροδεξιού υποψηφίου και ενός σοσιαλιστή), να περάσει η παράταξη στο «ή - ή». Και φυσικά δεν πρόκειται για ασήμαντη, φραστική διαφορά. Αλλά για βαθιά τομή: ένας πρώην πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα με την υπερψήφιση ενός ακροδεξιού υποψηφίου! Ένα ταμπού στο στρατόπεδο της Δεξιάς έπεσε, προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδράσεις και φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τις βαθιές διαφορές μεταξύ της μετριοπαθούς και της πιο σκληρής πτέρυγας. Η πρώτη δεν δέχεται κανενός είδους συμβιβασμό με το Εθνικό Μέτωπο, ενώ η δεύτερη δεν κρύβει την πρόθεσή της να απευθυνθεί ανοικτά στους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς.

Το λάβαρο της πρώτης άποψης σήκωσε αμέσως ο πρώην πρωθυπουργός, επί προεδρίας Ζακ Σιράκ, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, προειδοποιώντας ότι «η ψήφος στο Εθνικό Μέτωπο είναι κόκκινη γραμμή για το UMP. Τίθεται σε αμφισβήτηση το ιδρυτικό μας συμβόλαιο», αναφερόμενος στις αξίες του κινήματος κατά τη δημιουργία του, το 2002, από τον Ζακ Σιράκ. Στον αντίποδα, η σκληρή πτέρυγα έκανε λόγο για «ιδεολογική νίκη», επισημαίνοντας ότι «μέρος της αποστολής μας είναι να προσεγγίσουμε τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου». Παραδόξως εκείνος που προσπάθησε να περιορίσει τις απώλειες από το «άνοιγμα» αυτό, ήταν ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του UMP στη βάση μιας σκληρής δεξιάς ατζέντας. «Διακυβεύεται το μέλλον του UMP αν αφήσουμε ανοικτές τις πόρτες προς την Ακροδεξιά», δήλωσε στη Φιγκαρό.

Πάντως, το θέμα δεν θεωρείται λήξαν - κάθε άλλο. Πεδίον δόξης λαμπρό λοιπόν για αντιπαραθέσεις σε ένα ζήτημα που δεν είναι αποκλειστικά γαλλικού ενδιαφέροντος...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL