Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
39 θύματα ζητούν δολοφόνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

39 θύματα ζητούν δολοφόνο

Στη θάλασσα πνίγονται όταν οι μικροσκοπικές, λαστιχένιες βάρκες τους μπάζουν νερά ή αναποδογυρίζουν. Στη στεριά στοιβάζονται σαν σακιά σε καρότσες φορτηγών ή κοντέινερ και εγκαταλείπονται εκεί για μέρες χωρίς νερό και τρόφιμα. Πολύ συχνά και χωρίς αέρα.

Μια ακόμη προσφυγική τραγωδία ήλθε χθες στην επιφάνεια όταν οι βρετανικές αρχές ανακάλυψαν 39 πτώματα στο πίσω μέρος νταλίκας που είχε αναχωρήσει από τη Βουλγαρία. Ο 25χρονος Βορειοϊρλανδός οδηγός συνελήφθη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Τα αίτια θανάτου των θυμάτων δεν έχουν μέχρι στιγμής εξακριβωθεί.

Ο Ρίτσαρντ Μπάρνετ, διευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας αυτοκινητοδρόμων, δήλωσε πάντως πως το κοντέινερ που μετέφερε η νταλίκα ήταν καταψύκτης και εκτίμησε ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό μπορεί να έπεφτε ακόμη και στους 25 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν. Έκανε λόγο για "απολύτως φρικτές" συνθήκες για τους επιβάτες.

Η αστυνομία του Έσεξ, της περιοχής όπου ανακαλύφθηκαν τα πτώματα, ανακοίνωσε ότι όλα τα θύματα ήταν ενήλικοι με την εξαίρεση ενός εφήβου. Η νταλίκα είχε εισέλθει στο βρετανικό έδαφος από το λιμάνι του Χόλιχεντ στην Ουαλλία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι αισθάνεται "αποτροπιασμό για το τραγικό περιστατικό στο Έσεξ" και διαβεβαίωσε ότι ενημερώνεται τακτικά για την πορεία των ερευνών. Ανάλογο σοκ είχε εκφράσει τον Αύγουστο του 2015 και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο περίφημο διάγγελμά της με το οποίο ανακοίνωνε το άνοιγμα των γερμανικών συνόρων στους πρόσφυγες.

Λίγα 24ωρα πριν είχε σημειωθεί η πιο πολύνεκρη τραγωδία που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες με θύματα μετανάστες που μετακινούνται στη στεριά. Στις 25 Αυγούστου η αυστριακή αστυνομία ανακάλυψε 71 πτώματα σε αποσύνθεση σε αυτοκινητόδρομο της χώρας. Πιστεύεται ότι τα θύματα πέθαναν από ασφυξία καθώς ταξίδευαν προς τη Γερμανία διασχίζοντας την Ουγγαρία. Δεν υπήρχε εξαερισμός στο κοντέινερ που μετέφερε η νταλίκα.

Τα πτώματα δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ανήκαν σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Το σοκ που προκάλεσε η τραγωδία επηρέασε -προσωρινά- τη μεταναστευτική πολιτική κάποιων χωρών.

Πτώματα προσφύγων ανακαλύπτονται έκτοτε τακτικά σε νταλίκες με την είδηση να περνά πάντοτε στα ψιλά των εφημερίδων. Ο κανόνας αλλάζει μόνο όταν οι νεκροί μετριούνται σε δεκάδες. Οπως η τραγωδία του Ντόβερ το 2000. Όταν 58 Κινέζοι μετανάστες ανακαλύφθηκαν σε νταλίκα νεκροί από ασφυξία.

Το πιο πρόσφατο παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 στη Λιβύη. Δεκατρείς πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία μέσα σε φορτηγό στο οποίο ήταν κλεισμένοι επί τέσσερις ημέρες με την ελπίδα να φθάσουν σε παραλία της δυτικής Λιβύης για να αναχωρήσουν από εκεί με προορισμό την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL