Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
ΝΑΤΟϊκή ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΑΤΟϊκή ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία

Η είδηση έσκασε το βράδυ της Δευτέρας. Και εξέπληξε πολλούς. Ποιος το περίμενε από τη Γερμανία να πάρει μια σχεδόν στρατιωτική πρωτοβουλία για τη βόρεια Συρία; Και ποιος περίμενε να βγει να την αναγγείλει η υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ - και όχι η Μέρκελ για παράδειγμα;

Η ΑΚΚ ζήτησε τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας υπό διεθνή έλεγχο στη βόρεια Συρία σε συμφωνία με την Τουρκία και σε συνεργασία με τη Ρωσία. Και διευκρίνισε ότι με τον “διεθνή” έλεγχο εννοεί το ΝΑΤΟ. Αλλά δεν είπε ξεκάθαρα εάν προτείνει να εγκατασταθούν Βρετανοί, Γάλλοι ή Γερμανοί στρατιώτες στις θέσεις που εγκαταλείπουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ. Πιθανόν αυτό ακριβώς να εννοεί, διότι ο στόχος που προέβαλε είναι “να αποτραπεί μια ανασύνταξη του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή και να ανοίξει ο δρόμος για την ανοικοδόμηση και την επιστροφή των προσφύγων”.

Υποτίθεται ότι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας έχει ήδη συζητήσει το ζήτημα με τους “Δυτικούς συμμάχους” -προφανώς όχι με όλους, διότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, φαίνεται ότι δεν ενημερώθηκαν και περιμένουν να ακούσουν την πρόταση στην επικείμενη υπουργική σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ήταν ενημερωμένοι τουλάχιστον οι Γάλλοι και οι Βρετανοί. Άγνωστο είναι εάν ενημερώθηκαν οι Ρώσοι και οι Τούρκοι. Και δεν ακούστηκε η λέξη “Κούρδοι”.

Υποτίθεται, επίσης, ότι θέλει να πάρει τις ευλογίες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το οποίο μέχρι τώρα δεν κατάφερε να πάρει καμία απόφαση για τη Συρία. Άλλωστε, μόλις τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπλόκαραν το ψήφισμα καταδίκης που υπέβαλαν οι Ευρωπαίοι για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία.

Τα ερωτήματα που προκάλεσε η πρωτοβουλία της ΑΚΚ είναι πολλά. Τι σημαίνει “σε συμφωνία” με την Τουρκία, εκτός από την de facto νομιμοποίηση της τρίτης τουρκικής εισβολής στο έδαφος της Συρίας; Τι σημαίνει “σε συνεργασία” με τη Ρωσία; Πώς θα στηθεί επιχειρησιακά αυτή η ζώνη ασφαλείας; Με απαγόρευση πτήσεων; Με ευρωπαϊκό στρατό επί του εδάφους; Και με τα δύο;

Τις προηγούμενες μέρες είχε βγει ως “λαγός”, όπως φαίνεται εκ των υστέρων, ο Χριστιανοδημοκράτης Ρόντεριχ Κίζεβετερ, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, να υποστηρίξει ότι για τη ζώνη ασφαλείας χρειάζονται 30.000 έως 40.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες - και ότι βεβαίως πρέπει να συμμετέχουν και οι Γερμανοί. Γι’ αυτό το τελευταίο αρμόδια είναι μόνο η γερμανική Βουλή -και κατά τα φαινόμενα η ΑΚΚ δεν έχει διασφαλίσει ακόμη την πλειοψηφία, το “ναι” των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών δηλαδή.

Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι ποια διαφορά έχει αυτή η ζώνη ασφαλείας που προτείνει η ΑΚΚ από αυτό που διεκδικεί εδώ και χρόνια ο Ερντογάν και το κερδίζει κομμάτι - κομμάτι. Το επιχείρημα που διοχετεύει στον Τύπο η υπουργός Άμυνας είναι το εξής: ο Ερντογάν θέλει να στήσει αυτή τη ζώνη μαζί με Σύρους ισλαμιστές - συνεπώς κινδυνεύουν οι ντόπιοι, οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες που ζουν εκεί. Οι διεθνείς δυνάμεις θα εγγυηθούν ουσιαστικά ότι δεν θα γίνουν εγκλήματα πολέμου - ενώ ούτε η Άγκυρα ούτε η Δαμασκός θα ρισκάρουν μια ανοιχτή σύγκρουση μαζί τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL