Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Κοινωνικό συμβόλαιο με ερπύστριες θέλει ο «Πινιεσέτ»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινωνικό συμβόλαιο με ερπύστριες θέλει ο «Πινιεσέτ»

Οι τουλάχιστον δέκα χιλιάδες στρατιώτες, ναύτες και αεροπόροι με τα τεθωρακισμένα τους και οι δεκάδες χιλιάδες αστυνομικών και καραμπινέρος δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις λεηλασίες και τις καταστροφές στο Σαντιάγκο και τις άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ οι ειρηνικές διαδηλώσεις των αγανακτισμένων νέων και των πολιτών επεκτάθηκαν σε όλη σχεδόν τη χώρα εξαναγκάζοντας τον Κροίσο Πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα να ζητήσει διάλογο με την αντιπολίτευση για τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού συμβολαίου. Ο αποκαλούμενος από την αντιπολίτευση και "Πινιέσετ" έθεσε στο τραπέζι το ασφαλιστικό «α λα Πινοσέτ», τις τιμές των φαρμάκων, την ανεργία, τους μισθούς και μια σειρά άλλα θέματα που μαρτυρούν ότι αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών έχει οδηγήσει τη Χιλή σε μια τεράστια κοινωνική κρίση.

Ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης ζητά την επιστροφή στις κάλπες, παρ’ όλο που αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ακόμη και πολλοί που δεν παραβιάζουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας ανεβαίνουν στις ταράτσες τους, βγαίνουν στα μπαλκόνια και στις αυλές τους ή ανοίγουν τα παράθυρά τους για να ακούγεται ο ήχος από τις κατσαρόλες που χτυπούν ρυθμικά, από τις σφυρίχτρες και ό,τι μπορεί να προκαλέσει θορύβους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον «Πινιεσέτ». Σε πολλές περιπτώσεις οι στρατιώτες πυροβολούν στον αέρα προτρέποντας τους πολίτες να κλειστούν στα σπίτια τους γιατί παραβιάζουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 15 από την έναρξη των αντιδράσεων για την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στο μετρό του Σαντιάγκο, μέτρο που απέσυρε ο Πινιέρα με την ψήφο της Βουλής και της Γερουσίας. Οι τελευταίοι δύο θάνατοι καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και οφείλονται ο ένας σε ηλεκτροπληξία σε υπό λεηλασία σούπερ μάρκετ στο κέντρο του Σαντιάγκο και ο άλλος σε τεθωρακισμένο του στρατού που έπεσε επάνω σε νεαρό άτομο που έβγαινε από λεηλατημένο σούπερ μάρκετ 400 χλμ, μακριά από την πρωτεύουσα της Χιλής. Μέχρι χθες είχαν γίνει 2.151 συλλήψεις, εκ των οποίων 921 στη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγκο, τις υποθέσεις των οποίων έχουν αναλάβει 215 εισαγγελείς για να αποδοθεί το ταχύτερο δυνατόν δικαιοσύνη, ενώ έχουν τραυματιστεί 819 πολίτες και 67 καραμπινέρος. Τουλάχιστον 110 σούπερ μάρκετ έχουν λεηλατηθεί. Το Εθνικό Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί 181 μικρά παιδιά και ανήλικοι.

Αυτοκριτική Πινιέρα και υποσχέσεις για διάλογο

Ο Πρόεδρος Πινιέρα, μπροστά στην ανικανότητά του να διασφαλίσει τον έλεγχο της χώρας ακόμη και μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε, απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση και στους κοινωνικούς εταίρους και ζήτησε συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων «για μια κοινωνική συμφωνία που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε γρήγορα και επαρκώς σε καλύτερες λύσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τους Χιλιανούς».

«Θα μειώσουμε τις τιμές των φαρμάκων και τον χρόνο αναμονής για τα νοσοκομεία, θα βελτιώσουμε την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, θα βελτιώσουμε το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα για να αντισταθμίσουμε τις δαπάνες που συνεπάγεται για τα νοικοκυριά» τόνισε υποκριτικά ο Κροίσος Πρόεδρος. Από την εποχή του Πινοσέτ έχει καταργηθεί το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και στην πράξη οι εργαζόμενοι πρέπει να απευθύνονται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να διασφαλίζουν συντάξεις πείνας. Το δημόσιο σύστημα Υγείας απευθύνεται ουσιαστικά στους άπορους, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να είναι όμηροι των ιδιωτικών εταιρειών για να έχουν γιατρούς και φάρμακα. Δεν είναι τυχαίος ο υπερβολικός δανεισμός της πλειονότητας των νοικοκυριών και της διπλής ομηρείας τους από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο Πινιέρα έκανε και την αυτοκριτική του για τη φράση του «βρισκόμαστε σε πόλεμο». «Εάν μερικές φορές μιλάω σκληρά εναντίον της βίας και της εγκληματικότητας, το κάνω γιατί αγανακτώ για τις ζημιές που προκαλούν» τόνισε ο Κροίσος Πρόεδρος με περιουσία 2,7 δισ. δολαρίων, διευκρινίζοντας ότι η αιματηρή και σκληρή καταστολή «δεν είναι εναντίον των πολιτών, αλλά εναντίον μικρών ομάδων εγκληματιών». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν οποιονδήποτε διάλογο ή να συμμετάσχουν σε ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο όσο ο στρατός βρίσκεται στους δρόμους.

Υπέρ του διαλόγου τάχθηκε ετεροχρονισμένα, μετά και τις καταγγελίες του Νικολάς Μαδούρο, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και πρώην Πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ ζητώντας «ανεξάρτητη, αμερόληπτη και διάφανη έρευνα για τους νεκρούς και τραυματίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL