Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Ιγκλέσιας προς Σάντσεθ: / Ιγκλέσιας προς Σάντσεθ: Μην παίζεις με το Καταλανικό, να δώσουμε χάρη στους φυλακισμένους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιγκλέσιας προς Σάντσεθ: / Ιγκλέσιας προς Σάντσεθ: Μην παίζεις με το Καταλανικό, να δώσουμε χάρη στους φυλακισμένους

«Ο Σάντσεθ έκανε προεκλογικό αγώνα με το Καταλανικό, δεν του βγήκε σε καλό και τώρα βγάζει έξω τη μούμια του Φράνκο με ελικόπτερο» τόνισε χθες ο ηγέτης του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας αποκαλύπτοντας ότι ζήτησε από τον Πέδρο Σάντσεθ την απονομή χάριτος στους καταδικασθέντες Καταλανούς ηγέτες, χωρίς όμως να αναφέρει την απάντηση που έλαβε από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της χώρας. «Τη χάρη να τη βάλουν εκεί που ξέρουν» σχολίασε ο φυλακισμένος πρώην αντιπρόεδρος της Καταλωνίας και ηγέτης της ERC Χουνκέρας καταγγέλλοντας τη βία στους δρόμους της Καταλωνίας.

Ο Ιγκλέσιας πάντως επιμένει ότι το Unidas Podemos δεν θα συμβιβαστεί σε στήριξη του Σάντσεθ χωρίς να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ενώ προειδοποίησε και για τον κίνδυνο κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλιστών και Δεξιάς. «Ο Σάντσεθ δεν θέλει να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα» συμπλήρωσε από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidas Podemos Μοντέρο.

«Θα συνεχίσουμε να τον καλούμε» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας Τορά μετά την τέταρτη ανεπιτυχή κλήση του προς τον Σάντσεθ, ο οποίος αρνείται να συνομιλήσει μαζί του για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Καταλωνία. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της καταλανικής Βουλής κατέθεσε πρόταση των τριών εθνικιστικών κομμάτων, JxCat, ERC και CUP, που απορρίπτει την απόφαση καταδίκης των εθνικιστών ηγετών και ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της περιοχής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διώξεις εναντίον τους για παραβίαση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με την “El Pais”, δίνουν στους Σοσιαλιστές 27,4% και 126 βουλευτές, στο Λαϊκό Κόμμα 21,6% και 96 βουλευτές, στο Unidas Podemos 12,3% και 28 βουλευτές, στο φασιστικό Vox 10,9% και 34 βουλευτές, στους Πολίτες 9,9% και 20 βουλευτές και στο «Περισσότερη Χώρα» του Ερεχόν 4,5% και 8 βουλευτές.

Η σορός του Φράνκο

Την Πέμπτη το πρωί η σορός του Φράνκο θα μεταφερθεί με ελικόπτερο από το μακάβριο «Μαυσωλείο των Πεσόντων» στο μικρό κοιμητήριο του Ελ Πάρδο της Μαδρίτης, εκεί, που έζησε επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Ο γιος του πραξικοπηματία «πιστολέρο» Τεχέρο και ο αβάς του μαυσωλείου έχουν αναλάβει την τελετή - συγκέντρωση των φασιστών νοσταλγών του δικτάτορα.

Οι συγγενείς του Φράνκο απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης να αγοράσουν τον νέο τάφο, το αποκαλούμενο οικογενειακό «Πάνθεον», ενώ το συνολικό κόστος για την μεταφορά και ταφή της μούμιας θα κοστίσει στους πολίτες 63.061 ευρώ. Η οικογένεια του Φράνκο δεν θα σκεπάσει το φέρετρο με καμία σημαία, γιατί, εάν χρησιμοποιήσει τα σύμβολα του φασισμού, θα βρεθεί υπόδικη, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει στην πράξη τη νέα σημαία με τα σύμβολα της... αχάριστης ισπανικής βασιλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL