Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Ενώ λήγει η εκεχειρία στη βόρεια Συρία, Ερντογάν, Τσαβούσογλου και στρατηγοί επαναλαμβάνουν εν χορώ: / Ενώ λήγει η εκεχειρία στη βόρεια Συρία, Ερντογάν, Τσαβούσογλου και στρατηγοί επαναλαμβάνουν εν χορώ: Τίποτα δεν μας σταματά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενώ λήγει η εκεχειρία στη βόρεια Συρία, Ερντογάν, Τσαβούσογλου και στρατηγοί επαναλαμβάνουν εν χορώ: / Ενώ λήγει η εκεχειρία στη βόρεια Συρία, Ερντογάν, Τσαβούσογλου και στρατηγοί επαναλαμβάνουν εν χορώ: Τίποτα δεν μας σταματά...

Οι κυρώσεις ή οι απειλές για κυρώσεις δεν πρόκειται να μας σταματήσουν, διαμήνυσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ λήγει σήμερα στις 10 μ.μ. η πενθήμερης διάρκειας εκεχειρία στη βόρεια Συρία, η οποία είχε συμφωνηθεί την περασμένη Πέμπτη κατά τη συνάντηση Ερντογάν - Πενς στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος -που συναντάται σήμερα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν- εξαπέλυσε εκ νέου φραστικά πυρά κατά των χωρών της Δύσης και συμμάχων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τες ανοιχτά ότι «τάσσονται στο πλευρό των τρομοκρατών». Η Μόσχα πάντως έχει τα δικά της μηνύματα να στείλει στην Άγκυρα ενόψει της συνάντησης Πούτιν - Ερντογάν χρησιμοποιώντας όρους όπως «μακροχρόνια σταθερότητα» και «αποκατάσταση» της συριακής εδαφικής ακεραιότητας.

Η Ρωσία πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, ενώ πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλα τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας, δήλωσε σχετικά ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

Καθώς η εκεχειρία λήγει, εντείνονται και οι εικασίες για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, με δεδομένη τη φιλοπόλεμη ρητορική του Ερντογάν και τη θέση ισχύος της Άγκυρας, δεν θα πρέπει να αναμένεται περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας.

Τσαβούσογλου και Τούρκοι στρατηγοί δεν άφησαν πολλές αμφιβολίες γι' αυτό. Ξεκαθάρισαν πως η επίθεση θα επαναληφθεί μετά τη λήξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός εάν τα μέλη της κουρδικής πολιτοφυλακής των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχουν αποσυρθεί από τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» μεταξύ των συνοριακών πόλεων Ταλ Αμπιάντ και Ρας Αλ Άιν. «Όταν περάσουν οι 120 ώρες, αν υπάρχουν τρομοκράτες, θα τους εξουδετερώσουμε» δήλωσαν λακωνικά τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου βάφτιζε "αυτοάμυνα" την απρόκλητη στρατιωτική εισβολή της χώρας του στη βόρεια Συρία και προειδοποιούσε τη διεθνή κοινότητα πως "οι κυρώσεις ή οι απειλές κυρώσεων δεν θα μας σταματήσουν". «Από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, περιμένουμε πρώτα απ' όλα να μας υποστηρίξουν στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας» συμπλήρωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Il Messaggero".

Τόνισε ακόμα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων θα τερματιστούν μόνον όταν «όλοι οι τρομοκράτες θα έχουν εκκαθαριστεί» από την περιοχή και «οι Σύροι θα έχουν απελευθερωθεί από την τυραννία των YPG και την απειλή του Ισλαμικού Κράτους».

Ισχυρή ένδειξη επανάληψης των τουρκικών επιθετικών ενεργειών αποτελεί και η εντατικοποίηση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία. Αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα με περισσότερα από 100 οχήματα διέσχισε χθες τα σύνορα με το γειτονικό ιρακινό Κουρδιστάν και βρέθηκε εκτός συριακής επικράτειας.

Η εσπευσμένη αποχώρηση προκάλεσε την οργή των Κούρδων, που... "αποχαιρέτησαν" το αμερικανικό κομβόι με αποδοκιμασίες και "ομοβροντίες" από πατάτες... Τα τηλεοπτικά πλάνα που έκαναν τον γύρο του κόσμου έδειχναν εξαγριωμένους Κούρδους να πετούν πατάτες στην αμερικανική φάλαγγα καθώς περνούσε μέσα από την πόλη του Καμισλί. «Οι Αμερικανοί δραπετεύουν σαν τα ποντίκια», «Ντροπή σας» ακούγονταν να φωνάζουν οι άνθρωποι στους δρόμους. Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, η φάλαγγα κατευθύνθηκε στη βόρεια ιρακινή επαρχία Ντοχούκ μέσω του μεθοριακού περάσματος Σαχέλα.

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας την επιχείρηση σκληρής καταστολής στο εσωτερικό εναντίον όσων τολμούν να εκφράσουν έστω και την παραμικρή διαφωνία για την εισβολή στη Συρία, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν χθες άλλους τρεις δημάρχους του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση».

Εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο του HDP, οι δήμαρχοι των κωμοπόλεων Καγιάπιναρ, Μπισμίλ και Κοτσάκιοϊ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, τέθηκαν υπό κράτηση έπειτα από απόφαση της εισαγγελίας του Ντιγιάρμπακιρ. Επίσης ο καθαιρεθείς δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, ο Σελτζούκ Μιζρακλί, τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας εναντίον του για «τρομοκρατία». Ο Μιζρακλί καθαιρέθηκε στις 19 Αυγούστου και αντικαταστάθηκε από έναν διορισμένο διοικητικό αξιωματούχο.

Το HDP είναι το μόνο κόμμα που εκπροσωπείται στο τουρκικό Κοινοβούλιο το οποίο εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του στην στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία με πολλούς αξιωματούχους του να τη χαρακτηρίζουν εισβολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL