Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Εκουαδόρ / Εκουαδόρ: Αλλαγές στον στρατό και επίθεση στα συνδικάτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκουαδόρ / Εκουαδόρ: Αλλαγές στον στρατό και επίθεση στα συνδικάτα

Ο Πρόεδρος Λένιν Μορένο προχωρά σε άνευ προηγουμένου αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, τις υπηρεσίες ασφαλείας και αντικατασκοπίας του Εκουαδόρ προετοιμάζοντας προφανώς μια αντεπίθεση εναντίον των ιθαγενών πληθυσμών και των συνδικάτων που τον έτρεψαν προ ημερών σε φυγή από το Κίτο μετά τα μέτρα λιτότητας που προσπάθησε να επιβάλει με τις ευλογίες του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων την αύξηση των τιμών των καυσίμων έως και 123%.

Η προσπάθεια του Λένιν του νεοφιλελευθερισμού να ανακτήσει έδαφος φάνηκε και από το γεγονός ότι διέκοψε τον διάλογο με τον μεγαλύτερη συνδικαλιστική ομοσπονδία της χώρας, το Ενωτικό Μέτωπο Εργαζομένων FUT, γιατί το συνδικάτο θα διοργανώσει μια διαδήλωση στις 30 Οκτωβρίου. Προς το παρόν ο Μορένο φοβάται να προκαλέσει το ισχυρό Συμβούλιο των Ιθαγενών Πληθυσμών (CONAIE) και διευκρίνισε ότι ο διάλογός μαζί τους θα συνεχιστεί. Ο διάλογος ανάμεσα στον Μορένο και την αντιπολίτευση διεξάγεται υπό την αιγίδα της Καθολικής Εκκλησίας και του ΟΗΕ, που συμμετέχουν σε όλες τις θεματικές συνεδριάσεις.

«Δεν υπάρχει πραγματικός διάλογος χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη» προειδοποίησε το CONAIE. Το «Πλατύ Μέτωπο» της αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι «η μεταρρύθμιση του Μορένο στα εργασιακά αποτελεί τμήμα του σχεδίου του ΔΝΤ», που επέστρεψε στην χώρα για το δάνειο των 4,2 δισ. δολαρίων. «Το Εκουαδόρ μπαίνει μαζί με την Αργεντινή και τη Βραζιλία στη λίστα των χωρών της Λατινικής Αμερικής που πραγματοποιούν μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά εναντίον των εργαζομένων» κατήγγειλε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργαζομένων του Εκουαδόρ.

Η κυβέρνηση του Μορένο προετοιμάζει μια μεταρρύθμιση του φορολογικού και των εργασιακών με το FUT να προειδοποιεί για προσπάθεια περαιτέρω ελαστικοποίησης της εργασίας. Ο Μορένο αντικατέστησε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με έναν εχθρό του πρώην Προέδρου Κορέα και τον επικεφαλής του στρατού.

Ο Μορένο αναγκάστηκε να ακυρώσει τα μέτρα λιτότητας μετά τις διαδηλώσεις που άφησαν 8 νεκρούς, 1.500 τραυματίες και 1.192 συλληφθέντες, ενώ πολιτικοί αντίπαλοι του Μορένο, κυρίως από την Επανάσταση Πολιτών που είναι κοντά στον Κορέα, έχουν φυλακιστεί ή έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην πρεσβεία του Μεξικού. Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) θα πραγματοποιήσει έρευνα στο Εκουαδόρ από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL