Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Αυστραλία / Αυστραλία: Πρωτοσέλιδα κατά της λογοκρισίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστραλία / Αυστραλία: Πρωτοσέλιδα κατά της λογοκρισίας

Οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Αυστραλίας ένωσαν τις φωνές τους σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία, κυκλοφορώντας τη χθεσινή μέρα με πρωτοσέλιδα στα οποία τις λέξεις κάλυπτε η μαύρη λεζάντα της λογοκρισίας. Ήταν ο τρόπος τον οποίο επέλεξαν προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας, όπως η "The Australian", η "The Sydney Morning Herald" και η "Australian Financial Review" αλλά και περιφερειακές εφημερίδες. Η καμπάνια με τον τίτλο "Το Δικαίωμα της Αυστραλίας να Γνωρίζει" πραγματοποιείται μετά τις επιδρομές της αστυνομίας στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου ABC στο Σίδνεϊ και στο σπίτι δημοσιογράφου μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών που έφερναν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

"Η δημοσιογραφία είναι θεμελιώδης λίθος της δημοκρατίας" σχολίασε ο Πολ Μέρφι, επικεφαλής του συνδικάτου Media Entertainment and Arts Alliance (MEAA). "Υπάρχει για να ελέγχει τους ισχυρούς, να ρίχνει φως στις παράνομες ενέργειες και να θέτει τις κυβερνήσεις προ των ευθυνών τους. Όμως κρατούν το αυστραλιανό κοινό στο σκοτάδι" πρόσθεσε.

Το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας ενέκρινε πριν από λίγους μήνες νομοσχέδια που στο όνομα της εθνικής ασφάλειας περιορίζουν το δικαίωμα στην ενημέρωση. Οι δημοσιογράφοι διεκδικούν τη διατήρηση της πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες, μεγαλύτερη προστασία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και τη χαλάρωση της δρακόντειας αυστραλιανής νομοθεσίας περί δυσφήμησης.

Αντίθετα με τις περισσότερες δημοκρατίες στον κόσμο η Αυστραλία, δεν διαθέτει συγκεκριμένη διακήρυξη για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, αλλά ούτε προβλέπει την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στο σύνταγμά της.

"Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στο σπίτι της δημοσιογράφου Ανίκα Σμέθχερστ της News Corp και στα γραφεία του ABC στο Σίδνεϊ αποτελούν επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου στην Αυστραλία, αλλά δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου" τονίζει σε ανακοίνωση του το συνδικάτο ΜΕΑΑ.

Μετά την επανεκλογή της συντηρητικής φιλελεύθερης κυβέρνησης του Σκοτ Μόρισον τον περασμένο Μάιο, η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή στα γραφεία του ΑΒC ερευνώντας περίπου 9.000 αρχεία σε υπολογιστές δημοσιογράφων. Η έρευνα συνδεόταν με αποκαλύψεις του δικτύου για εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διέπραξαν Αυστραλοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Άλλο ένα κρούσμα λογοκρισίας που έστρεψε πάνω στην Αυστραλία τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας ήταν η πρόσφατη δικαστική απόφαση που ζητούσε από τον Τύπο να μην αναφέρει ότι ο πρώην ταμίας του Βατικανού καρδινάλιος Τζορτζ Πελ κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL