Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γερμανοί σχολιαστές: «Η ΕΕ αθέτησε την υπόσχεσή της» σε Σκόπια και Τίρανα

Γερμανοί σχολιαστές επικρίνουν την ΕΕ, η οποία παρά τις δεσμεύσεις της, δεν έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακού διαλόγου με τη Β.Μακεδονία και την Αλβανία. Πυρά για τη στάση της Ευρώπης και στη βόρεια Συρία.

Pacta sund servanda. Αυτή η λατινική φράση που έχει καταστεί αξίωμα διεθνώς και επαναλαμβάνονταν κατά κόρον την περίοδο που η ελληνική κρίση ήταν στο απόγειό της, δεν φαίνεται να τηρήθηκε στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. Σε σχόλιο της η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στο «σοβαρό ιστορικό λάθος», όπως το χαρακτήρισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  σε σχέση με τη διαφωνία για έναρξη ενταξιακού διαλόγου με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αθέτηση υπόσχεσης» είναι ο τίτλος του σχολίου. Διαβάζουμε: «Φυσικά καμιά χώρα δεν διαθέτει αυτόματα το δικαίωμα, αργά ή γρήγορα, να γίνει δεκτή στην ΕΕ, μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται δυτικά των Ουραλίων» σχολιάζει ο γερμανός αρθρογράφος. «Φυσικά και κάθε κυβέρνηση που επιδιώκει την ένταξη θα πρέπει να επιτυγχάνει μεγάλες επιδόσεις. Φυσικά και η ΕΕ θα πρέπει να διδαχθεί από το ό,τι στο παρελθόν κινήθηκε πρόωρα στο δρόμο της διεύρυνσης. Αλλά αποτελούν δικαιολογία όλα αυτά για μια συνολική άρνηση, όπως έκανε ο πρόεδρος Μακρόν, κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας; Ιδιαίτερα για τη Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί κανείς να την κατηγορήσει ότι δεν είχε επιδόσεις» συνεχίζει ο αρθρογράφος.

«Το κράτος άλλαξε ως και την ονομασία του για να αποφύγει διένεξη με την γειτονική Ελλάδα. Εξάλλου δεν επρόκειτο για ένα ναι ή ένα όχι σε μια άμεση ένταξη αλλά για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσουν χρόνια και θα έχουν πολλά εμπόδια … Τα κίνητρα του Μακρόν είναι κυρίως εσωτερικοπολιτικά» υποστηρίζει η εφημερίδα. «Στο λαιμό του κάθεται η Μαρίν Λεπέν η οποία του επισημαίνει συνεχώς την ύπαρξη πολλών Αλβανών που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στη Γαλλία. Αλλά δεν αποδυναμώνει κανείς τους εθνολαϊκιστές με το να υιοθετεί τις θέσεις τους. Και δεν ενισχύεται η Ευρώπη με το να αθετεί τις υποσχέσεις της».

Περιέργως και η Frankfurter Allgemeine Zeitung  επιλέγει τον ίδιο τίτλο για να περιγράψει το αποτέλεσμα του Συμβουλίου Κορυφής σε ότι αφορά στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. «Η απόφαση των Βρυξελλών να μην ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες δεν είναι μόνο ενάντια στα συμφέροντά τους, αλλά και εναντίον αυτών της ΕΕ» παρατηρεί ο σχολιαστής.

«Πόσο πολύτιμη είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στα Βαλκάνια για ολόκληρη των Ευρώπη, ξαναθύμισε η συζήτηση για τους πολέμους της δεκαετία του 90 με αφορμή την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Πέτερ Χάντκε. Βέβαια, δεν μας απειλούν νέοι πόλεμοι, αλλά η προσέγγιση της περιοχής στην ΕΕ είναι μακροπρόθεσμα η καλύτερη πρόληψη… Με την χθεσινή απόφαση στο Συμβούλιο Κορυφής η ΕΕ αθέτησε την υπόσχεσή της απέναντι στην Β. Μακεδονία και την Αλβανία». 

πηγή DW

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ένας χρόνος "αριστείας"

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» δεν καλύπτει όλα όσα έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον πρώτο χρόνο της θητείας της. Αφορά την ατζέντα της τελευταίας ημέρας: την επιβεβαίωση του τεράστιου σκανδάλου της λίστας Πέτσα, όπου τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος διοχετεύτηκαν για τη στήριξη ΜΜΕ φιλικών προς την κυβέρνηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις