Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ασκήσεις ψυχραιμίας από την Αθήνα, μετά η συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασκήσεις ψυχραιμίας από την Αθήνα, μετά η συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας

Ο επικίνδυνος γείτονας κλείνει μια συμφωνία με τον στρατηγικό εταίρο -τον δικό του και τον δικό σου- για προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε μια τρίτη κυρίαρχη χώρα. Κάθε κατάπαυση του πυρός είναι θετική: σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι θα γλιτώσουν τη ζωή τους.

Ωστόσο η όλη εξέλιξη, από την εισβολή μέχρι και την ανακωχή, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Αυτό που η Ελλάδα το έχει “σημαία” στις δύσκολες σχέσεις της με την Τουρκία. Πώς αντέδρασε, λοιπόν, η -εξαιρετικά ανήσυχη- Αθήνα στη συμφωνία Ουάσιγκτον - Άγκυρας για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία;

Επισήμως, “με αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία”, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (ΣΚΑΪ). «Προφανώς είναι καλύτερα έτσι παρά να χάνονται ανθρώπινες ζωές, να έχουμε πρόσφυγες, να διεξάγεται στην περιοχή μας άλλη μια πολεμική σύγκρουση. Τι θα σημάνει αυτό το πράγμα είναι πολύ νωρίς να το πούμε. Πρέπει να περιμένουμε να καθίσει η σκόνη, ώστε να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Όλα αυτά τα πράγματα χρειάζονται πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία» ήταν η αντίδραση του Δένδια.

Προσεκτική ήταν και η τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε στην “Α” ότι θα πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία: “Το ζήτημα είναι εάν μετά από αυτή τη συμφωνία θα αποχωρήσουν οι Τούρκοι από το έδαφος της βόρειας Συρίας” είπε επιμένοντας ότι “πρέπει να καταδικάζουμε όλοι έντονα την τουρκική εισβολή στη Συρία, να μην το ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”.

Ο Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι και η ίδια η συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για την πενθήμερη κατάπαυση του πυρός “είναι εκτός διεθνούς δικαίου, καθώς έγινε μεταξύ του εισβολέα και μιας τρίτης δύναμης, ερήμην της Συρίας και των Κούρδων”.

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Στο Κόκκινο) επισημαίνοντας ότι “άφησαν τον Ερντογάν να αμφισβητεί έμπρακτα τη Συνθήκη της Λωζάννης”. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, “πρέπει να μας προβληματίσει το πώς δημιουργούνται τετελεσμένα στον γεωπολιτικό μας περίγυρο, χωρίς αρχές και σταθερές συμμαχίες, χωρίς τον ΟΗΕ”. Η Ξενογιαννακοπούλου τονίζει ότι “η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι παρατηρητής και να εξαντλείται στις δημόσιες σχέσεις”.

Κώδωνας κινδύνου

Για τον πρώην υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη η συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας είναι “μια καλή εξέλιξη” σε πρώτη ανάγνωση. Ο ναύαρχος ε.α. παρατηρεί ότι καταρχήν «περισώζονται οι Κούρδοι» και ότι «ο Άσαντ ελέγχει την περιοχή που είχαν οι Κούρδοι, και βρίσκεται μια μικρή ζώνη ασφαλείας ώστε να αφήσει και τους Τούρκους με την αίσθηση και το περιθώριο να πούνε αυτό που θέλανε».

Κρούει, ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου για το αύριο: «Αν η Τουρκία βγει ενισχυμένη από την επέμβαση στη Συρία, είναι σίγουρο ότι η όρεξή της θα είναι μεγαλύτερη για την ανατολική Μεσόγειο και οι δυνατότητες να την κοντρολάρει η διεθνής κοινότητα θα είναι μικρότερες» λέει ο Αποστολάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL