Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Έκτακτο διάγγελμα Ζ. Ζάεφ μετά το "όχι" της Ευρώπης, η χώρα προς εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκτακτο διάγγελμα Ζ. Ζάεφ μετά το "όχι" της Ευρώπης, η χώρα προς εκλογές

Οι ηγέτες της ΕΕ, θα επανεξετάσουν την διεύρυνση της ΕΕ πριν την Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης -Δυτικών Βαλκανίων τον Μάιο του 2020 στο Ζάγκρεμπ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Μετά την απόφαση της ΕΕ επικρατεί πολιτικός αναβρασμός στα Σκόπια. Ο Ζόραν Ζάεφ θα πραγματοποιήσει διάγγελμα, ενώ όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει μέσα στο Σαββατοκύριακο συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Ήδη ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτ δέχτηκε πρόσκληση για συνάντηση την Κυριακή. Ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Ζάεφ με τον επικεφαλής του VMRO Χρίστιαν Μικόσκι ο οποίος ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει σε όλα.

Σύμωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa μεταδίδει ότι ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τελεί ήδη υπό παραίτηση έχοντας πάρει σχεδόν την απόφασή του.

Το πιο πιθανό, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας, ακόμα και τα εντόνως φιλοκυβερνητικά, είναι ο Ζάεφ να ανακοινώσει την παραίτησή του κατά το διάγγελμά του.

Για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ηγέτες της φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, παρά τα όσα είχαν υποσχεθεί στον Ζόραν Ζάεφ και στην Βόρεια Μακεδονία και η αξιοπιστία της Ευρώπης δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα αφήνοντας τις χώρες έρμαιο σε ακραίους εθνικισμούς και επιρροές από χώρες που δεν διακατέχονται από τις ιδέες και τις αξίες της Ευρώπης.

«Βαρύ ιστορικό λάθος», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το «όχι» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονία και της Αλβανίας, στην ΕΕ.

«Αν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», προειδοποίησε ο ίδιος.

Συμμέτοχοι στο "ιστορικό λάθος" είναι όλοι οι ηγέτες της ΕΕ από τον Μακρόν και το γαλλικό βέτο μέχρι τον Μητσοτάκη θα παρέμεινε άπραγος κι όλοι οι ηγέτες της Ένωσης που αδιαφόρησαν για την αξιοπιστία της Ευρώπης.

Η απόφαση της αναβολής της διεύρυνσης ήδη προκαλεί κυβερνητική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία με τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να ζητά μέσω εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες του IBNA, τη λαϊκή στήριξη σ αυτή του την προσπάθεια.

Ντιμιτρόφ: Η Ευρώπη οφείλει να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας»

«Το λιγότερο που μας οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας. Εάν δεν υπάρχει πια συναίνεση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες μας αξίζουν να το γνωρίζουν», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ.

https://twitter.com/Dimitrov_Nikola/status/1185134052468232194?ref_src=twsrc^tfw

Νωρίτερα, πριν το γαλλικό «όχι», ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, είχε απευθύνει έκκληση  προς τουςηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Αγαπητοί ηγέτες μη σβήσετε τα λαμπερά αστέρια που προσπαθούμε να φτάσουμε. Μη γίνετε τα εμπόδια μας, αλλά γίνετε οι ήρωές μας. Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική» είχε πει, τονίζοντας πως «η όποια  περαιτέρω αναβολή θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση και θα έχει αρνητικές συνέπειες. Θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες και στα μέλη του Κοινοβουλίου μας που υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι στενά συνδεδεμένη με το άνοιγμα των κεφαλαίων [της ενταξιακής διαδικασίας]».

Τέλος, απευθυνόμενος στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, έστειλε μήνυμα ότι τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η χώρα δεν μπορεί κανείς να της τα στερήσει, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι σημείωσε πως η ευρωπαϊκή προοπτική δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο και να αμφισβητηθεί από κανένα στο εσωτερικό και για τον σκοπό αυτό συγκάλεσε για την Κυριακή το απόγευμα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ακόμη ότι η χώρα οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, οι οποίες, όπως είπε αποτελούν τη βάση για την καλλιέργεια των σχέσεων καλής γειτονίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL